Hyra husbil – Njut av friheten! Slipp ägaransvaret  

Funderar du på att hyra husbil? Då är du en av många i en växande skara entusiaster. Allt fler uppskattar den flexibilitet som mobilt boende erbjuder - utan att behöva lägga pengar på lån, försäkringar och underhåll. Perfekt för dig som bara använder husbilen ett par veckor om året, och för dig som endast vill testa campingliv.

Din första uppgift när du ska hyra husbil är att tänka på vad just du behöver. Stor husbil med gott om plats – eller en smidig för smala gator och fickparkeringar? Surfa runt på nätet och jämför pris och modeller.

Hyra husbil privat

Privatannonsernas priser är jämförelsevis billigare än företagens. Här hittar du en stor bredd av modeller och årgångar. Nackdelen är osäkerheten. Vem garanterar att husbilen är i gott skick förutom säljaren? Vem ansvarar för vad, och hur mycket täcker försäkringen? Juridiska tvister är ett obehagligt slut på semestern.

Husbil via uthyrningsföretag

I dag finns företag som förmedlar husbilar genom att sammankoppla privata uthyrare med hyrestagare. De fungerar som Airbnb gör för dem som vill hyra boende. Två stora förmedlingsföretag på svenska marknaden är housecar.se och camptoo.se.
Fördelen med att hyra genom företag är säkerheten. Alla bilar är professionellt undersökta och försäkrade. Du får personlig service och väghjälp om något skulle hända på vägen.

– Vi byter ut våra husbilar var tredje år, säger Tomas Jansson, servicetekniker på Kabe Rental i Jönköping. Vi kan garantera att alla våra fordon är i toppskick.

Rent and Travel

En annan svensk aktör som satsar på uthyrning är Bergholm som har fyra återförsäljare kopplade till konceptet Rent and Travel.

Rent and Travel lanserades i Tyskland 2015 och introduceras nu i Sverige av husvagns- och husbilsimportören Bergholm i samarbete med tyska Knaus Tabbert Group. Vd Lars Bergholm ser en potentiell kundgrupp i utländska turister.

– Med det här alternativet kan de flyga hit och sedan resa runt i Sverige med husbil, menar Lars.

Erika Johnson ansvarar för bokningssupporten och berättar hur Rent and Travel fungerar.

– På vår bokningssida väljer kunden vilken station man vill åka från, vilken bil man vill ha samt vilka eventuella tillbehör man vill välja till. Husbilarna är fullt utrustade med kökstillbehör, campingmöbler, cykelställ osv. Utvändig tvätt ingår samt en gasoltub, assistansförsäkring och parkering av sin egen bil.

Fyra uthyrningsstationer

I dagsläget finns Rent and Travel i Kristinehamn, Norrköping, Tenhult och Knivsta.

– Husbilarna är från märkena Knaus och Weinsberg. Modellerna varierar lite, men det är två olika storleksklasser, den lite större Family samt den lite mindre City, berättar Erika.

På varje station finns en uthyrningsansvarig som är utbildad av Transportstyrelsen och kan svara på alla frågor på plats. If vägassistans och Fiat assistans ingår om kunden behöver hjälp under färd.

Prisexempel per vecka

Lågsäsong: Cirka 9 000 kronor
Mellansäsong: Cirka 11 000 kronor
Högsäsong: Cirka 15 000 kronor

Här kan du hyra husbil via uthyrare

Hyra via husbilsförmedling

De senaste åren har det dykt upp fler och fler tjänster för husbilsfömedling. Dessa tjänster låter privatpersoner hyra husbilar av andra privatpersoner. Förmedlingsföretagens husbilar är i allmänhet billigare än företagens, men företagens är ofta nyare och modernare. Fördelen med en husbilsförmedling är att du får en mellanhand mellan dig och den privata uthyraren. Det medför säkrare transaktioner och inkluderar även försäkring i vissa fall.

Här kan du hyra husbil via husbilsförmedling

Campingplatser och ställplatser för husbil

Genom vår allemansrätt kan du stå lite varstans i naturen över ett par nätter. Det finns också rikligt med gratis ställplatser, ofta vid hamnar.

Husbil i skogen

Njut av friheten! Slipp ägaransvaret, genom att hyra husbil i sommar.

Väljer du att stå på en campingplats finns flera hundra alternativ att välja på bo. Allt från femstjärniga campingplatser med all komfort du kan önska dig till enkla och spartanska vildmarkscampingar. Här får du en bra överblick över campingplatser.

Att tänka på när du ska hyra husbil

Storlek

Hur många ska med på resan? Barnfamiljer kräver betydligt större bodel än ett par. Behövs plats till cyklar och golfklubbor? Kolla så att det finns bältade platser till alla. En husbil med större bodel är nödvändigtvis inte mer svårkörd än en mindre, men tänk på att vikten kan avgöra vilket körkort du behöver för att få köra bilen i fråga.

Körkortet – hur stor husbil kan du hyra?

Grundregeln är att du får köra bilen med B-körkort om totalvikten ligger under 3,5 ton. Har du tagit körkort tidigare än 1 juli 1996 får du köra fordon som väger upp till 7,5 ton.

Boka husbilen i god tid

Utbudet minskar fort under vårarna! Glöm inte att notera hur sent du kan avboka och vilka villkor eventuellt avbeställningsskydd ställer?

Försäkring vid uthyrning av husbil

Oavsett om du hyr privat eller från företag är det viktigt att veta hur försäkringen fungerar – vad täcker den, vem gäller den för (får fler än du köra?) och vad kostar självrisken? Försäkringsbiten är än viktigare om du hyr privat så undersök detta noga.

Hyresavtal

Villkoren och ansvarsfördelningen mellan dig och uthyraren ska vara tydligt detaljerad, liksom vilken utrustning som ingår i baspriset utan tillval. Vad måste du själv ta med dig?

Kontrollera hyresavtalet grundligt; hur långt får du köra utan extra kostnad, vem ersätter eventuella skador och får hunden följa med? Ingår gasol och städning? Vem står för den utvändiga tvätten? Innan du tecknar avtalet är det på sin plats med en ordentlig inspektion av fordonets skick, med fördel tillsammans med uthyraren och ta gärna foton för att undvika kontroverser vid återlämnandet.

Är det första gången du ska hyra husbil kan det vara värt att hyra från en etablerad firma som erbjuder telefonservice dygnet runt. Kommer man fram till en ställplats mitt i natten och har problem med gasolen eller elen är det skönt att få hjälp direkt.

Hur långt får du köra?

Ofta ställs krav på att du stannar i Sverige, alternativt inom Norden och Schengenområdet. Om du vill köra runt i Europa, eller till och med hyra husbilen utomlands, är ett tips att vända dig till förmedlingsföretaget indiecampers.se med över 2000 husbilar placerade runt om i Europa och USA.

Körgränserna brukar ligga vid 100 mil, därefter debiteras extra milkostnader. Planerar du längre resor kan det vara mer ekonomiskt att hyra en dyrare husbil med generösare räckvidd.

Planera din körning

En stor del av tjusningen med husbil är att kunna köra var man vill och stanna var man vill. Men att bara köra och inte njuta är ett vanligt misstag vid hyrning – man vill maximera körsträckan, men glömmer bort upplevelsen. Är det antal mil som är viktigt är det betydligt bekvämare att konka runt i en personbil. Planera en rutt som passar dig och ditt sällskap samt den tid ni har med husbilen.

Lycka till! Med en husbil är valmöjligheterna snudd på oändliga.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket