CampingSverige.se

3.5.08

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Camping i Sydengland: Kent

Sydengland ligger otroligt nära Danmark. Det tar bara en natt med färja och campingplatserna ligger som pärlor på ett snöre, så det finns massvis av möjligheter här. Attraktioner och sevärdheter – finns så många av att det blir svårt att hinna med.

Klicka för större bild


Efter en behaglig båtresa från Esbjerg till Harwich tar det bara några få timmar innan man är framme i det romantiska Sydengland, där kombinationen av de imponerande kuststräckorna och de historiska sevärdheterna är god. Kejsar Cesar gick iland här för 2.000 år sedan och startade sitt romerska erövringståg i det som idag är Englands mest tätbefolkade område.

Precis utanför Folkstone hittar vi en liten mysig campingplats med utsikt över de mäktiga klipporna vid Dovers kust. Det är platsens stora plus. För övrigt är den ganska vanlig, alltså inget extra. Den ligger dock ytterst centralt för upplevelser i hela området mellan Hastings, Canterbury och Margate – med andra ord i stort sett hela Kent.

Klicka för större bild


Folkestone

Folkstone är mycket mer än en kuststad där européerna från fastlandet ankommer det engelska. Många väljer att åka vidare med det samma eller kanske endast stanna en natt. Vilket är synd. Det är intressant att studera resterna från 1800-talet, då staden var ett fashionabelt tillhåll för badsugna välbärgade engelsmän.

Stränderna är fortfarande fina och det finns hela tiden något att titta på då trafiken över den engelska kanalen kommer och går hela tiden. Under klara dagar kan man se den franska kusten en så där 35 km bort. I hamnen och på gågatan ”The Leas” kan man unna sig en kall ”pint” eller en ”fish and chips” som smakar väsentligt mycket bättre här än på någon av Londons fastfoodrestauranger. Här använder man endast dagsfärsk fisk.

Klicka för större bild


Dagsutflykter

Man kan enkelt planera in dagsutflykter längs kusten, men en tur norrut bjuder på vandringar vid Dovers världskända klippor, som Vera Lynn sjunger så vackert om i ”The white cliffs of Dover”. De reser sig lodrät ur havet och kan avnjutas både upp - och nerifrån. Det finns gott om vandringsleder, men nedanför klipporna finns avspärrningar på flera ställen på grund av den stora rasrisken. Dovers största sevärdhet är utan tvekan slottet Dover Castle, som ligger 100 meter över havsytan.  Fyren Pharos sägs vara Englands äldsta byggnad. Den byggdes år 50 e.kr.

Längre upp längs kusten finns den lilla charmerande staden Deal, där man också tror att romarna landsteg. Här finns mycket intressant att beskåda. Bland annat finns här en liten väl bevarad borg längs strandpromenaden som avslöjar historiens vingslag.

Klicka för större bild


Sandwich

Man kan med fördel planera sin dagsutflykt så att det passar med att ankomma Sandwich vid lunchtid. Det är nämligen som upplagt för att inta lunchen på en av de små caféerna i staden. Inte för att man får några särskilt speciella sandwich serverade, men ändå. Två skivor bröd med pålägg emellan - för att inte få kladdiga fingrar. Precis som Jarlen av Sandwich gjorde år 1767 när han spelade kort med sina vänner.

Då lades också brödet runt pålägget, så jarlen inte kladdade ner sina spelkort. Därav namnet. Staden Sandwich är dessutom ytterst charmerande och här kan man strosa runt i den lugna och avstressande miljön. Ån slingrar sig genom staden och båtturer erbjuds flera gånger om dagen.

Klicka för större bild


Kör på vänster sida

När man har sin egen bil och husvagn med sig till England skall man först och främst vara uppmärksam på att man kör på vänster sida. Man vänjer sig snabbt. Bilens ljuslyktor måste täckas av. Till det finns speciella klistermärken. Var uppmärksam på att det kan vara olika från bilar till bilar hur de skall sitta. Kolla upp med din försäljare. Man kan också själv klippa till tejp, med det finns exempel på att tape kan förstöra ytan på lyktglaset.

Även för rutinerade engelska bilister är det ont om plats på vägarna i Sydengland, så åk och lämna av husvagnen  på campingplatsen det första du gör. Sedan kan du ge dig av på sightseeing. Det är också bra att kolla in uppställningsplatsen till fots, innan man kör in med husvagnen. Oftast är det heller inte så gott om plats där.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt