Campout

CampingSverige.se

29.5.08

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Christina Lundh Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Sverige: Visingsö i Vättern – tiden står stilla

Sveriges näst största sjö Vättern erbjuder semesterupplevelser för alla smakriktningar. Väljer man också att resa över till Visingsö får man dessutom en upplevelse, som gör att man går ner i tempo och glömmer allt om en stress och ”måsten”. På Visingsö står tiden stilla och det har den gjort i många år.

Klicka för större bild


Visingsö ligger vid Gränna, lite norr om Jönköping. Man kan välja att åka över till Visingsö på en endags tur från Gränna, där det finns en trevlig campingplats precis nere vid vattnet och på gångavstånd från färjeläget. Solen lyser från en molnfri himmel.

Det är liv och rörelse nere vid hamnen, där små fritidsbåtar vaggar i hamnbassängen medan två killar är fullt upptagna av en större krabba, som de just har fiskat upp.

Klicka för större bild


Färjeöverfarten

Färjan går mellan Gränna och Visingsö varje timme. Den är helt överfull under högsäsongen, så det är en god idé att beställa plats om man vill ha sin bil och husvagn med över till ön. Det första jag ser är den lilla trevliga hamnen och Visingsborgs slottsruin. Själva borgen är från 1500-tale,t men en eldsvåda förstörde den på 1700-tallet, så att bara ruinerna finns kvar. Men det är fortfarande ett intressant område, med många aktiviteter och underhållning om sommaren. Någon kilometer från hamnen ligger den vackra Brahe kyrka från 1100-talet. Inne i kyrkan finns det en stor samling av silverskatter och mitt i kyrkrummet hänger en stor tand från en narval. Allt detta vittnar om en historia, som går långt ut över öns gränser. Men det är länge sedan.

Klicka för större bild


Öns enda campingplats

Vi trillar in på Erstadvikens Camping på norra delen av ön. För övrigt öns enda campingplats och det finns gott om plats. Vi får en plats bara några meter från vattenbrynet, där man kan sitta och njuta av solnedgången. Det enda ljudet vi hör kommer från fåglarna, annars är det helt tyst. Ingen trafik, bilar eller andra människor. Efter en härlig frukost åker vi genom öns underbara natur. Det är mitt i augusti och säden står gul och de tunga och mogna sädesaxen får nästan stråna att ge efter. Vinden leker och får dem att svaja vackert.

Klicka för större bild


Äldsta kungaslott

På öns sydspets finns Sveriges äldsta kungaslott, Visingsö borg. Den är också från mitten av 1100-talet, men i dag finns det bara ruiner kvar. Den ligger ända ut till Vättern med en vacker utsikt över vattnet och kusten inne vid Gränna. På vägen tillbaka till hamnen har det blivit tid att tanka och vi stannar vid öns enda bensinstation. Eller bensinstation är kanske för mycket sagt. Det är en mycket gammal bensinpump. Den är minst från 50-talet, men så det med det mesta på ön. Tiden står liksom stilla. Och det gör den också för en själv medan man är där och det är nog det, som är så härligt med denna ö.

Klicka för större bild


Faktaruta

Visingsö är 14 km lång och 3 km bred och passar därmed mycket bra för en cykelsemester. Det är nästan så att man kommer för snabbt runt på scooter, även om det går i ganska makligt tempo.
Campingplatsen, Visingsö/Erstadvikens Camping, är medlem i SCR

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt