CampingSverige.se

12.11.10

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Camping i Kroatien: Dubrovnik – Adriatiska havets pärla

Vi har rest med husvagn till Dalmatiens sydligaste stad, Dubrovnik.

Utsikt över stadsmuren

Utsikt över stadsmuren


Dubrovnik bildades som andra städer längs Dalmatiens kust på grund av handel. Under det 7 e århundradet bar staden namnet Ragusa och var en oberoende republik som hade långt utsträckta handelsförbindelser ända till södra Europa och hela medelhavsområdet. Denna sorts städer var under medelåldern mycket eftertraktade mål på grund av den rikedom handeln bidrog till. Staden befästes med en tjock och hög ringmur varifrån kanonerna kunde skydda stad och hamn. Den gamla staden existerar fortfarande och blev redan 1979 upptagen på UNESCOS lista över världskulturarven.

Osmanerna försökte förgäves att inta staden, vilket däremot det österrikisk-ungerska kejsardömet lyckades med. Sedan kom staden under den jugoslaviska republiken. Då Jugoslavien höll på att gå under 1992 blev Dubrovnik åter igen ett eftertraktat mål och serbiska och montenegrinska styrkor fortsatte att försöka inta staden, även om 90 % av befolkningen bestod av Kroater. Det ledde till en lång belägring med artilleribeskjutningar från höjderna runt staden som trots det inte gav upp. Till sist lyckades de kroatiska styrkorna att frånta Dubrovnik från de Serbiska och montenegrinska styrkorna som till dels också bestod av paramilitära, kriminella element.

I dag blomstrar staden i sin forna glans och är ett eftertraktat resmål för turister, inte minst i form av flygande massturism och kryssningsfartyg.

Seværdigheder

Klicka för större bild


Kryssningsfartygen beskjuts inte längre ifrån stadsmuren

Kryssningsfartygen beskjuts inte längre ifrån stadsmuren


Stadsmuren

Stadsmuren är 2,5 km lång och är stadens största sevärdhet. Den är inte gratis att beträda men det är väl investerade pengar. Man får en mycket vacker utsikt över den gamla staden, hamnen och kyrkorna. Vid ingången finns skyltar som i en grafisk översikt visar granatnedslagen under det kroatiska kriget 1991-92.

Rektorspalatset

Medan Dubrovnik var en republik styrdes den av en rektor vars regeringsperiod endast var en månad lång. Palatset grundlades under 1500- talet och fungerar nu som stadsmuseum och som centrum för arrangemangen under Dubrovniks sommarfestival.

Dubrovniks vackra tak

Dubrovniks vackra tak


Franciskaner klostret

Efter stadsmuren är detta nog den mest betydelsefulla sevärdheten. Det är ett stort komplex med kyrka, kloster och klosterträdgård. Det grundlades 1317 och innehåller också Europas äldsta apotek. Klostret var huvudkvarter för det internationella Röda Korset, men det såg de serbiska styrkorna inte stort på under kriget 1991 – 92, tvärtemot gjorde man klostret som huvudmål för beskjutningarna i hopp om att tillintetgöra alla kulturhistoriska minnen. Röda Korset hade dock tagit bort alla saker från klostret.

Onofriofontänen sedd från stadsmuren

Onofriofontänen sedd från stadsmuren


Stadsfontänen

Omedelbart efter Pileporten hittar man ett egendomligt byggnadsverk, det är fontänen Onofrio vars övertäckande hus skapades av den venetianska arkitekten Onofrio.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt