Housecar

CampingSverige.se

2.7.10

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Camping i Österrike: Terrassencamping Schlossberg Itter – camping mitt i charmiga Tyrolen

Letar du efter en campingplats som är otroligt lätt att ta sig till samtidigt som faciliteterna är utöver det vanliga och servicen är i topp? Då är Terrassencamping Schlossberg Itter i Brixental i Tyrolen värd att ta en närmare titt på.

Klicka för större bild


Fantastiskt naturskönt område

Få campingplatser är så gröna som Terrassencamping Schlossberg Itter, där Alperna omger platsen i alla riktiningar. Det är skog och öppna ängar och man kan själv välja var man vill ligga. Platsen är uppdelad i terrasser så alla har vacker utsikt. Platsen är bra som utgångspunkt för upplevelser i området och sådana finns det många av då Alperna i sig är ett oändligt område, som man aldrig blir färdig med.  

Klicka för större bild


Hopfgarten – full av idyll

Hopfgarten im Brixental ligger under fem kilometer från campingplatsen och är en typisk stad med äkta tyrolerstämning. Här går livet sin gilla gång och man får ingen känsla av att folket här har bråttom. Tvärtemot verkar de ha gott om tid för ett cafébesök eller ett samtal med någon på en bänk i parken. Det är inte många turister och nästan inte heller någon trafik.

Klicka för större bild


Upp i bergen från staden Söll

Man kan inte besöka detta område utan att göra en tur upp i bergen. Det kan rekommenderas att åka till staden Söll som ligger 15 km från campingplatsen. Här kan man välja att vandra upp till toppen av flera berg, där det finns slingade turer. Men man kan också välja den lite dyrare och men enkla varianten och ta skidliften, som även går under sommaren. Då kommer man på kort tid upp till Hohen Salve 1829 meter över havet. På toppen kan man välja att dricka en kopp kaffe eller äta lunch på restaurangen. Man kan också besöka den lilla charmiga kyrkan.

Klicka för större bild


Vandrarturer på alle nivåer

Vill man vandra upp till toppen kan man fortsätta på flera slingade stigar från Hohen Salve. Håll ett öga på väderleksrapporten och välj en dag med vackert väder, om det är möjligt. Ta på praktiska kläder för vädret kan växla snabbt. Man kan välja att gå ner till mellanstationen där man hittar Hexenwasser och ett par matställen. Det tar ca en timme. Man kan se liften ovanför sig hela tiden, och på det sättet orientera sig om var man befinner sig.

Klicka för större bild


Hexenwasser – suveränt område for barnfamiljer

Vid mellanstationen hittar man Hexenwasser (häxvatten), som är ett helt fantastiskt lekområde och vattenanläggning. Lekplatsen är utfordrande för både små och stora barn också är den framför allt utfordrande på ett positivt sätt eftersom barnens fysik sätts på prov.  Lekplatsen är gjord av naturmaterial.

Klicka för större bild


Hexenwasser är också en stor vattenanläggning byggd så den ingår 100 % i naturen och vattnet som används i de olika aktiviteterna är en del av ett naturligt vattenlopp som rinner ner för berget. Vattenanläggningen består bl.a. av en så kallad Kneip-anläggning där man kan få fotmassage och gå på stenar av olika storlekar. Flera av dessa stenbassänger med friskt bergsvatten medverkar till att stimulera blodomloppet. Det finns också en stor anläggning för barn vars fantasi utvecklas genom lek med vatten. Här kan man verkligen få tiden att gå. Ta ev. med en picknickkorg ut i naturen och njut av det vackra vädret medan barnen springer omkring.

Klicka för större bild


Campingplatsen

Det är ordnade förhållanden på camping Terrassencamping Schlossberg Itter i Tyrolen. Det här till sällsyntheterna att hitta en österrikisk campingplats där det inte är ordnade förhållanden, men Terrassencamping Schlossberg Itter är i alla fall något utöver det vanliga. Facilitetsbyggnaderna är en upplevelse i sig. Det finns dusch med massage, familjerum och i det stora hela otroligt fina bad- och toalettfaciliteter. Ute på själva platsen är likaså ordnade förhållanden och riktigt fin stämning. Skulle man nämna ett litet minus, är det att trafiken från den närliggande vägen hörs hela tiden.  

Klicka för större bild


Kvällsmys vid grillen

När kvällen närmar sig börjar campingplatsens boende inta favoritplatsen vid grillen. Under vackra sommarkvällar är detta något alldeles speciellt. Man öppnar en flaska vin och umgås vid grillen, medan barnen leker på lekplatsen, utan att behöva tänka på vardagens sysslor eller fasta sovtider, som man gör där hemma. Precis som det bör vara när man är på semester.

Klicka för större bild


Härligt värdpar

Värdparet på Terrassencamping Schlossberg Itter bidrar till stor del med den charm som finns på platsen. Man ser dem hela tiden städa, sopa eller fixa med något. Det är härligt att de är synliga och visar gästerna att det till fullo går in för sitt arbete. Det bor också otroligt många danskar på campingplatsen, både sommar och vinter. Man kan förstå varför. Det är trevligt här, allt har sin plats och sedan är det ju också så enkelt att ta sig hit.

Klicka för större bild


Få men bra barnaktiviteter

Terrassencamping Schlossberg Itter är inte någon stor plats med aktiviteter för barnen från morgon till kväll, men de aktiviteter som finns är på en nivå så att alla kan delta. Även om det talas tyska följer de utländska barnen bara med. När man är indianer t.ex. är det inte så viktigt om man talar samma språk. Aktivitetsledarna är duktiga på att få med de utländska barnen i lekarna. Lekplatsen är fri att använda hela dagen och den är imponerande. Stor, rolig och utfordrande på ett bra sätt.

Klicka för större bild


Liten men effektiv pool

Sommar i Tyrolen är lika med varma dagar, där solen står högt på himlen och temperaturen gör att man längtar efter en avkylning. Det får man i poolen. Den är inte stor, men den uppfyller det basala behovet – ett uppfriskande dopp i sommarhettan. Det finns en mindre bassäng till de minsta gästerna. Poolen kan också användas till motionssimning på mornarna.

Klicka för större bild


Dagsutflykt till Tiefental

En annan dagsutflykt som kan rekommenderas är en tur till Tiefental som ligger ca 30 km från Terrassencamping Schlossberg Itter. Här kör man till att börja med på en mycket smal asfalterad väg genom en vacker och frodig dal. Därefter övergår vägen till att bli en grusväg, men fortfarande lika vackert. I slutet av den ligger Almwitschaft Tiefental som är en liten stuga i bergen med möjligheten att få en liten förfriskning. Innanför dörren hänger stora skinkor på lufttorkning.

Klicka för större bild


Prova de lokala specialiteterna

Här kan det rekommenderas att smaka på de lokala varorna som till största delen består av lufttorkade skinkor, korvar, ostar och hembakt bröd. Det smakar himmelskt och avnjuts i vacker frodig natur med grönklädda bergstoppar och betande kor. Har man en bild på näthinnan av Tyrolen, så är det just så det är här. Luften är ren och den österrikiska servicen är bra och alltid förknippad med ett varmt leende. Man känner sig trygg och välkommen.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt