CampingSverige.se

11.7.09

Av: Maria Andersen Fotograf: Kroatiska Turistbyrån
Dela
 

Gårds- och byturism Bistricki, Kroatien

Alldeles i utkanten av naturparken Lonjsko polje, 65 kilometer öster om Zagreb i byn Osekovo, har gården Seoski turizam Bistricki (Byturism Bistricki) slagit upp sina portar. På en gård som består av hela 5 000 kvadratmeter med ytterligare 20 000 kvadratmeter i tilläggsbyggnader, kan varje gäst få känna på hur det är att bo på landet och beskåda verktygssamlingar som är över ett sekel gamla.

Klicka för större bild


På gården kan besökarna få en inblick i husdjurens spännande värld, något som uppskattas särskilt av barnen som erbjuds ett intressant och lärorikt utbud. Själva gården kan ta emot större turistgrupper och det är också möjligt att anordna fältundervisning och naturskolor för skolbarn i alla åldrar. Man kan besöka gården en dag eller flera dagar och det är en utmärkt utgångspunkt för att upptäcka regionen Moslavina. Förutom rundresa i denna intressanta region, vandringar, cykelturer eller naturskola erbjuds en följd av traditionella och gastronomiska upplevelser. Gästerna erbjuds en rik meny med ett stort antal traditionella rätter: karp grillad på trädgrenar, spädgrisar och dilamm på grillspett, svinkött stekt i ister, gulasch, hemlagat kallskuret med ost och grädde, hembakat, stenugnsgräddat bröd, hembakade kakor, ostpajer, strudlar, bullar och munkar. Till allt detta passar det utmärkt med kända viner från Moslavina-trakten. Dessa kan även avsmakas längs Moslavinas vinvägar om man deltar i de vinprovningar som det lokala värdfolket anordnar speciellt för sina besökare.

Byn Osekovo, endast fyra kilometer från kommunens huvudort Popovaca, är känd för sin mångfald av vita storkar och deras bon och för sitt historiska arv och kulturarv. Här finns rester efter den romerska civilisationen, villa Rustica, som redan på den tiden var utrustad med varmt vatten och avlopp. Den lokala kyrkan Sveta Ana byggdes 1729 och i byn finns ytterligare tre små kapell. Besökarnas blickar kommer otvivelaktigt att fångas av de trettiotal gamla trähus och portiker, med arkitektur som är typisk för trakten, som byn utgörs av. En särskild natursevärdhet i denna trakt är Lonjsko polje, det största, skyddade träskområdet i Kroatien. Det är ett tillhåll för många träskfåglar, en av de största lekplatserna för fiskar och hemvist för inhemska raser av hästar och svin. Förutom den vackra naturen kan turister också besöka byn Cigoc, som på grund av det stora antalet storkar har utropats till Europas storkby. Men turisterna kan också njuta av naturvandringar, cykelturer längs särskilda cykelvägar, bergsvandringar på berget Moslavacka gora samt beskådande av hela denna trakts kulturella och historiska sevärdheter.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt