Housecar

CampingSverige.se

18.6.14

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Grillat: Receptet på svensk sommar

Här är det inte snabbmat från gatukiosken som överskriften syftar på. Inte för att säga något negativt om den, men doften av en hemmagrillad köttbit är ett av de allra bästa sätten att få fart på aptiten. Det har hänt så många gånger. Man går förbi en trädgård, en campingplats eller något annat ställe där någon i färd med att grilla, och man utropar impulsivt oh, skall vi inte grilla!

Klicka för större bild


Kom En härlig sommardag avslutas för väldigt många med att tända grillen, äta en god middag med familj och vänner under tiden som man njuter av de ljumma och ljusa sommarkvällarna. Men många har säkert också upplevt att ligga på en campingplats vid sidan av grillande familjer där det inte har gått så bra med beredningen av middagsmaten. Idag finns det grillar med många olika egenskaper. Det viktiga är att tänka på hur många man skall laga mat till och om man har lust att tillaga all maten på kvällen. Det sistnämnda är lättare ju färre personer man skall laga mat till. Står valet mellan en gasgrill och en kolgrill bör man ha flera saker klara för sig.

Gasgrillen är snabb och kan användas med detsamma och den är lätt att reglera värmen på medan man tillbereder maten, men man får långt ifrån samma grillsmak som när man grillar med kol. Lägg märke till att grillen kan packas ihop till i stort sett att inte ta någon plats alls, och väger knappt nåt. Det är en stor fördel vid camping. ihåg att många campingplatser också har grillområden. Då behöver man endast ta med sig sin mat.

Klicka för större bild


Vilken grill skall man då välja?

Den första förutsättningen för en lyckad grillkväll är först och främst torr kol. Är briketterna våta eller bara en aning fuktiga är det för det första väldigt svårt att få tänt på dem utan överdriven användning av illaluktande tändvätska, men det gör också att det utvecklas en massa rök vilket är störande för både en själv och ens grannar.

När grillen väl är tänd har de flesta lite tålamod att vänta in den rätta grilltiden. Som regel sker det att när man är färdig med att grilla, då upptäcker man att det först då är perfekt temperatur för att grilla. När värmen är som bäst börjar de flesta att lägga på korvar och annat kött, men faktum är att värmen oftast är så hög att det då börjar brinna.

Precis som det tar tid att invänta rätt grilltemperatur är det också viktigt att ha gott om tid till det som det hela rör sig om. Att äta, ha det trevligt och njuta av att vara tillsammans. Grillen har en viktig social funktion eftersom man samlas runt den. Och det skall man ta sig tid till.

En grillkväll tillsammans med familj och vänner bör också vara en kontrast till den stressiga vardagen, där middag för de flesta bara handlar om att bli mätt.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt