Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

9.8.10

Av: Frank Skaufel, Bobil & Caravan
Dela
 

Island: Tio platser du bör se i Reykjavik

Reykjavik – billigt och bäst. För drygt tusen år sedan invaderade nordiska män världens 18:e största ö. Mitt i Atlanten har våra efterlevanden slagit sig ner och det är nu tid att vi tar upp förbindelsen med islänningarna. Finanskrisen har gjort att det aldrig har varit billigare att besöka Reykjavik.

Klicka för större bild


Pärlan

Att njuta av en god måltid på toppen av Pärlan är något man kommer ihåg resten av sitt liv. Under dig är sex stora tankers placerade vilka utgör lagerutrymme för varmvatten och sörjer för att islänningarna slipper duscha kallt. Troligen är detta byggnadsverk från 1986 det enda i sitt slag i världen. Restaurangen på toppen snurrar och därmed kan man på ett enkelt och bekvämt sätt se hela Reykjavik från fågelperspektiv.

Nattliv

Finanskrisen har nog dämpat nattlivet lite grand men Reykjavik är en av de hetaste platserna för den som tycker om att svänga de lurviga sent om natten.

Klicka för större bild


Blå lagun

Den mest kända av alla utomhus badanläggningar, i och runt Reykjavik, är den blå lagunen den mest berömda. Med konstant varmt vatten, på vissa ställen, nästan lika varmt som i ett bubbelbad är det inga problem att simma runt även mitt i vintern. Den “Blå Lagunen” ligger några minuters körning från flygplatsen i Keflavik, ca. 45 kilometer utanför Reykjavik. Gillar du dykning finns minst tjugo andra badanläggningar inne i huvudstaden.

Klicka för större bild


Hallgrimskyrkan

Hallgrimskyrkan är ett landmärke som kan ses från flera platser i Reykjavik. Majestätiskt ligger den på toppen av shoppinggatan Skolavordustigur. Kyrkan ritades av den berömda arkitekten Gudjon Samuelsson. Fyrtio år tog det arbetarna att färdigställa praktverket som öppnades 1986. Hallgrimskyrkan är den största kyrkan på Island och från toppen av det 73 meter höga tornet kan man se ut över hela huvudstaden. Framför kyrkan står en staty av Leif Eriksson, upptäckaren som islänningar och norrmän slåss om upphovet till.


Klicka för större bild


Fågelliv

Mitt i centrum ligger Tjornin, ett litet tjärn som lockar både fåglar och människor att uppehålla sig vid vattnet. Fågellivet är tufft men både svanar, gäss och änder är några av arterna som trivs i centrumvattnet. Vintertid fryser vattnet till och därmed har barn i alla åldrar en plats för lekar på isen.

Museum

I Reykjavik finns många intressanta museum att besöka. Nationalmuseet, Reykjaviks konstmuseum och inte minst Asmundur Sveinssoms (1893 – 198) skulpturmuseum. Här finns en mängd av konstnärens arbeten utställda, både inomhus och i trädgården. Sveinsson räknas som en av Islands pionjärer inom skulpturkonsten.

Klicka för större bild


Kulturliv

Reykjavik är en oas för alla som älskar kultur. Landet är känt för sina författare som levande beskriver livet, folket och historien. Det rika musiklivet har fostrat kända namn som Mezzaforte och Björk. Varje år arrangeras det ett otal konserter och festivaler.

Klicka för större bild


Restauranter

Reykjavik har ett unikt restaurangutbud som täcker de allra flesta behov. Kvalitén på maten är hög och med en fördelaktig valutasituation kan de allra flesta unna sig god mat i trevliga omgivningar.

Klicka för större bild


Rådhuset

Reykjavik består av många nya och vackra byggnader. Mitt i centrum ligger rådhuset som byggdes 1992. Byggnaden omges av vatten och ett stort fågelliv och hyser ordförande och alla byråkratiska funktioner en liknande stad har behov av.

Klicka för större bild


Hofdi

Byggnaden från 1909 är sannolikt en av de vackraste byggnaderna i Reykjavik. Hofdi är mest känd som platsen där president Ronald Reagan och Mikhail Gorbatjov möttes 1986 och som på många sätt bidrog till att markera slutet på Kalla kriget.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt