Housecar

CampingSverige.se

26.3.13

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Österrike: Alpvägen över Grossglockner

Är man i Salzburgområdet bör man passa på att låta husvagnen stå några dagar och göra en utflykt i området. T.ex. så är alpvägen över Grossglockner en upplevelse.

Upp till Grossglockner

Upp till Grossglockner


Upp till Grossglockner

Vi kör på motorvägen där det finns en påfart i närheten av Nord Sam Camping, och följer ringvägen runt staden. Vi följer därefter A10 i riktning mot Villach.

Vid avfart 46 svänger vi av på Bundesstrasse 311 (B 311) som tar oss genom Salzachdalen. Salzach är också den flod som rinner genom Salzburg. Vi når staden Bruck på ganska kort tid och ser oss om i den vackra alporten innan vi fortsätter igen.

Vi följer den gula skyltningen: Grossglockner Hochalpenstrasse (väg 107), och betalar 28 euro för ett dagkort på alpvägen. Nu börjar äventyret! Första stället som vi stannar till på ligger vid en mycket vacker plats invid en liten fiskesjö.

Artistiskt vägbygge på 2400 m.ö.h.

Artistiskt vägbygge på 2400 m.ö.h.


Cyklister på vägen

Man skulle inte kunna tro att en sådan här väg med stigningar på genomsnittliga 9 % är något för cyklister. Men det har visst blivit modernt att bestiga berg på endast två hjul – dessutom utan motor! Därför är det en hel del cyklister som trampar upp för de 23 svängarna, som det är ända upp till toppen.

Man måste hålla stort avstånd till dem och vara uppmärksam på att det kommer cyklister uppifrån också som inte tar den korta vägen genom svängarna, utan den snabbaste, vilket betyder att de tar kurvorna i en stor båge.

Den sista svängen upp till utsiktspunkten Fuscherltor hör nog till en av världens mest berömda bilvägar och har en stigning på 12 %, d.v.s. att vägen stiger 12 meter på endast 100 meter! Ingenjörerna har lagt vägen runt om den lilla bergstoppen för att det då är tekniskt möjligt att kunna fortsätta vidare i en hårnålssväng.

Vi befinner oss uppe på en höjd av ca 2400 meter och man skulle kunna tro att det inte gick att komma högre upp. Men det gör det!

Mot Edelweiss Spitze

Mot Edelweiss Spitze


Vandringsturen mot Edelweiss Spitze

Man kan vandra till fots upp för den grusbelagda stigen till en närliggande topp, där det är full utsikt över alpvägen. I bakgrunden syns nu att vägen klättrar upp till den högsta punkten på 2506 meter, vid Hochtor.

Vi kunde ha valt att köra bil på den lilla återvändsvägen upp till Edelweiss Spitze, men istället tog vi en brant genväg mellan serpentinerna och når toppen som ligger på 2571 meters höjd.

Som många andra bergsvägar är Grossglocknervägen ett paradis för cyklister så när man väl kommer upp på toppen skall man inte låta sig överraskas av alla motorcyklar som finns där.

Pasterzeglaciären

Pasterzeglaciären


Besök på glaciären

Till byn knyter sig en intressant historia. Det var en dansk prins som det sägs hette Frederik och som var på väg hem från Konstantinopel, som hade fått till uppgift av kejsaren att transportera en liten ampull med Jesu blod hem till Danmark.

Av rädsla för rövare hade han låtit sy in ampullen i sitt ena lår. Emellertid råkade han ut för en lavin och dog. Några bönder undrade sig något senare över att det växte blommor i snön en mycket kall vinter.

De började gräva och hittade liket efter prinsen. Vid begravningen dök ampullen upp och det inrättades ett litet kapell över begravningsplatsen. Det blev ett välfärdsställe och byn Heiligenblut (Det Heliga Blodet) växte upp under århundradena.

Valfartskyrka  i Heiligenblut

Valfartskyrka i Heiligenblut


Heiligenblut och Grossglockner

Heiligenblut och Grossglockner är bra platser för utflykter i området som domineras av en rad stora alpina nationalparker, vilka i sin tur erbjuder fantastiska vandringsturer.

Campingplatsen i Heligenblut förvaltas av en nationalpark och ligger mycket vackert belägen och har gångavstånd till välfärdskyrkan och inköpsmöjligheter.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt