Housecar

CampingSverige.se

25.9.09

Av: Frank Skaufel Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Wien Turistkontor
Dela
 

Platser du bör se i Wien

Vid foten av alperna ligger huvudstaden som är känd för sina nyårskonserter, vin, snitzel och storslagna byggnader. Här kan du njuta ett fridfullt liv i en kulturell smältdegel i historiska omgivningar. Wien är en stad det är lätt att tycka om!

Stefanskatedralen
…eller Stefansdomen, som den också kallas, är ett enastående byggnadsverk i gotisk stil. Lider du inte av höjdskräck kan en tur upp i tornet på 137 meter över backen rekommenderas. I så fall får 343 trappsteg först forseras.

Nyårskonserter
På nyårsdagen är sällskap med Wienerfilharmonikerna och valsfamiljen Strauss en fast tradition. Traditionen med nyårskonsert sträcker sig så långt tillbaka som 1939 och det är stor kamp om platserna i den gyllene konsertsalen i Wiens Musikverein. Endast 1742 sittplatser finns utöver de 200 ståplatserna. Därför bör du vara tidigt ute om du skall få en plats.

Sachertårta
Att äta Sachertårta på hotell Sacher är något alldeles speciellt. Chokladkakan är en av världens mest berömda, och bland de allra bästa. Receptet från 1832 är självfallet hemligt.

Klicka för större bild


Schönbrunn slott
Habsburgarnas enorma sommarresidens står med på Unescos världsarvslista. Slottet ligger vägg i vägg med djurparken.

Wienerschnitzel
Krogar, caféer och restauranger finns det hundratals av i Wien. Stadens mest kända rätt är troligen wienerschnitzeln och den serveras på de flesta kneiper.

Mozarthuset
Man bör unna sig minst en konsertupplevelse i en stad som Wien. Mozart, Beethoven, Strauss – alla de stora spelas hela tiden. Mozarthaus är Wiens äldsta konsertlokal, och ett fantastiskt ställe för den som vill uppleva en klassisk konsert.

Johann Strauss-Monumentet
I Stadtpark finns bland annat ett förgyllt monument av valskungen Johann Strauss.

På resa i vackra Österrike

Gillar du vacker och växlande natur, wienervals och söta kakor är detta den rätta långturen för dig. Du behöver minst ett par tre veckor för att få ett gott utbyte av turen.

Börja gärna resan i München i Tyskland. Ta motorväg A7 från Hamburg som transportetapp. I Tyskland är det gratis att köra på motorvägar. Kanske några dagar i München och därefter Salzburg, en av Europas vackraste städer och med några av de allra bästa konditorierna. Fortsätt nordost ut till Bad Ischl, den gamla kejsarstaden, vidare mot Linz och öster ut till Wien. Ta chansen och gör en avstickare över gränsen till Tjeckien för att handla billig. Låt turen gå vidare söderöver mot Graz och Klagenfurt. Få med Villach (kort väg till Slovenien och Italien) före du sätter kursen tillbaka till München. På vägen får du med Lienz, Zell am See och Kitzbühel. Turen förtjänar också en avstickare och ett besök i Innsbruck.

Sträckan på resan blir cirka 1300 kilometer.

Klicka för större bild


Romantisk?

Romantische Strasse är en av Tysklands näst äldsta och mest berömda turistvägar. Turen går från Füssen på gränsen till Österrike och norrut till Würzburg, ett avstånd på cirka 350 kilometer. Beräkna minst tre övernattningar från Stockholm till Füssen.

Trevliga vinodlingar, äldre småstäder gömda bakom tjocka murar, hus i stockvirke, borgar och slott. Mer romantisk blir det knappast. På denna tur bör man alltså vara två då själva anledningen till att resa här är att visa sin partner lite extra uppmärksamhet. Stanna i Füssen ett par dagar. Ta gärna en snabbvisit till Österrike. Njut av stämningen i Donauwörth, romantiken i Dinkelsbühl och historien i Rothenburg o.d. Tauber. Stanna några dagar i Würzburg, en stad full av kulturminnen och centrum för vindistriktet i Franken.

Beräkna minst två övernattningar på väg tillbaka till Stockholm från Würzburg.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt