Kama Fritid

CampingSverige.se

22.10.16

Av: Sandra Irengård
Dela
 

Polis varnar för importerade husbilar

Varje år importerar svenska privatpersoner och bilhandlare tusentals fordon från framför allt Tyskland.

Sven Hansson, riksordförande i Caravan Club.

Sven Hansson, riksordförande i Caravan Club.


– Jag skulle aldrig köpa en direktimporterad husbil, det är alldeles för stora risker att bli lurad, säger Lars Stervander polis på Länskriminalen i Stockholm. Det är nästan omöjligt att kontrollera fordonsuppgifterna och mätarställningen stämmer sällan med verkligheten.

I senaste numret av tidningen Fritidsmagasinet Caravan, som ges ut av Caravan Club, berättar flera husbilsköpare hur de upptäckt att bilar de köpt antagligen haft både manipulerade mätare och förfalskade serviceböcker.
– När jag tittade efter ordentligt såg jag att serviceboken inte ens hörde till min husbil, berättar en av de besvikna kunder som tidningen intervjuat.

Fritidsmagasinet har fokuserat reportaget om direktimporten av husbilar på en handlare i Varberg. De senaste åren har mannen hämtat hem minst 220 husbilar från ett företag i norra Tyskland.

– Den här mannen har polisanmälts upprepade gånger. Skatteverket har krävt honom på ersättning för brister i hans deklarationer och han har stora skulder hos kronofogden, men fortsätter att hämta hem husbilar som han sedan säljer via Blocket. Nu avslöjar vi vem han är och hur han arbetar. Våra medlemmar har rätt att få veta att det finns företag som agerar på det här sättet, säger Sven Hansson, riksordförande för Caravan Club.

I reportaget ingår också en checklista.
– Följ den så minskar risken att bli lurad vid din första husbilsaffär, säger Sven Hansson.

Fakta Caravan Club

Caravan Club of Sweden har nära 30 000 medlemsfamiljer och är Sveriges största organisation för mobil fritid. Föreningen har sitt kansli i Örebro. Mer information genom Sven Hansson, riksordförande för Caravan Club, tel 070 735 38 10 och på föreningens hemsida, www.caravanclub.se.

Se också...
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt