Campout

CampingSverige.se

10.4.10

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Tyskland: Campingtur till Berlin (2/5)

De stora praktbyggnaderna inne i Berlins centrum, uppförda av de preussiska kungarna och kejsarna, är inte allt. Som Paris har sitt Versailles så har Berlin sitt Potsdam och de tyska furstarna var inte sämre än deras franska dito – vapenkapplöpningen till senare konflikter sköts igång med potsdams Nya Palats, sommarslottet sanssouci och Kronprinspalatset. Senare följde det lilla Cecilienhof för kronprinsparet.

Det Nya Palatset och Kronprinspalatset längst fram

Det Nya Palatset och Kronprinspalatset längst fram


Inledningsvis skall sägas att hela Potsdams historiska kärna, parker och slott ligger under UNESCO´s beskydd på listan över världens kulturarv. Hit hör också parkerna Sanssouci, Neuer Garten samt parkerna i Glienicke, Babelsberg och på Påfågelön i Havelfloden. Därtill Park Socrow med Frälsarkyrkan (Heilandskirche), Lindstedt slott med park, den ryska staden Alexandrowka, Kaiserbahnhof (Kejsarens speciella tågbana i närheten av det Nya Palatset), Observatoriet och till sist slottet Belvedere på Pfinsebjerget (Pingstberget).

Kronprinsparets sommarslott Cecilienhof

Kronprinsparets sommarslott Cecilienhof


Cecilienhof

Det minsta av alla slot är Cecilienhof och det är också det yngsta, färdigbyggt 1917. Byggnadskomplexet som ligger i den såkallade Nya Trädgården “Neuer Garten”, var centrum för världshistorien under Potsdamkonferencen och Stalin, Churcill och Truman möttes här för att planera världens gång 1945, efter att Nazityskland hade kapitulerat. Bland annat delades Berlin då upp i fyra zoner.

Utåt sett framträder slottet som ett mindre gästgiveri av traditionell tysk stil. Men bakom den finns ett komplex av 176 olika rum och salar.

Marmorpalatset

Ligger likaså i Neuer Garten, uppfördes 1787 och skulle bilda en motvikt till Sanssoucis barocka trädgårdsanläggning.

Marmorpalatset i Neuer Garten

Marmorpalatset i Neuer Garten


Det Nya Palatset (Neues Palais)

Det består av två delar: huvudslottet och på andra sidan av vägen Kronprinspalatset. Det Nya Palatset är Potsdams största slott och är beläget i Sanssouciträdgårdens västra del och stod klart 1769 efter endast 6 års byggande. Det helt och hållet för det uteslutande målet att uppfylla representativa plikter. Mer än 400 statyer smyckar taken och byggnadens fasad, invändigt finns fyra festsalar, en rokokoteater och 200 andra rum med olika föremål. Kung Friedrich betecknade själv det hela som rena pråleriet. Lite nedlåtande, men ibland kallade han det med viss stolthet för en ”fanfaronnade”.

Klicka för större bild


Belvedere

Detta mindre slott, i utkanten av Sanssouci Parken, var den första byggnaden i själva parken. Slottet skulle tjäna som utsiktsplats, varifrån man hade en mycket vacker utsikt över Potsdam. Slottet ligger på den höjd som heter Klausberg och det måste sägas att utsikten idag också är praktfull även om parkens träd de senaste 300 åren har växt sig stora.

Sanssouci slott

Ligger i den östra delen av parken med samma namn. Det är Potsdams mest kända slott på UNESCO´s världsarvslista. Det betecknas ofta som det preussiska Versailles. Namnet härör från det franska ”sans souci”, d.v.s. utan bekymmer. Slottet byggdes på bara två år och invigdes den 1 maj 1747. Friedrich II, “Den Store”, bodde här varje år under sommarmånaderna och fick för övrigt endast användas av kungen själv och de av han utvalda gäster. Kvinnor var inte välkomna, bortsett från hustrun Elisabeth Christine, som dock var förvisad till speciella rum. Kungen var en filosofisk figur och en anhängare av den franska filosofen Voltaire, som också en tid var gäst på slottet. Hans frankofila böjelser som tex. namngivningen på slottet kom också till uttryck för att slottet skulle vara ”sans femmes” (utan kvinnor). Slottet ligger högt på det så kallade vinberget och är rikt på förgyllningar. Till och med på trädgårdspavillionerna hittar man stora förgyllda partier. Motsvarande är interiören överdådig med rika samlingar målerier och böcker.

Del av fasad på Sanssouci slott

Del av fasad på Sanssouci slott


Sanssouci Park

Det är en park med enorma dimensioner. Den längsta av vägarna, den så kallade längdaxeln, är på 2,5 km och börjar precis vid obelisken nedanför vinterterasserna och slutar först vid Nya Palatset. Det finns rikligt med tvärgående vägar kantade av häckar, statyer och blomsterrabatter. Delar av parken är anlagd med slingriga vägar, sjöar och åar. Ett antal mindre byggnader ligger strödda runt omkring i parken: det antika templet, vänskapstemplet (freundschaftstempel), den kinesiska pavillionen med helt överdådiga förgyllda figurer), det romerska badet och på den norra sidan växthuset Orangeriet. Därtill kommer grottor, vattenkonst, pagode och obelisker.

Det är tillåtet att cykla på de flesta sidovägar, men inte på längdaxeln, som är parkens huvudväg.
Friedrich II´s grav finns vid vinbergets fot.

Upplevelselandet Babelsberg

I Potsdam stad finns filmstudion Babelsberg, som är Tysklands motstycke till USA´s Hollywood. Filmstudion har en rad uttjänta byggnader på ett speciellt anlaggt område  som tjänar som upplevelseland med alla tänkbara former av karuseller, vilda western stad och mycket annan underhållning, inte minst för barn. Men det finns också speciella upplevelser som de vuxna  finner behag och förnöjelse i.

Neues Palais, sett från Sanssouci Park

Neues Palais, sett från Sanssouci Park


Campingmöjligheter i Potsdam och Berlin

Berlin har en lång rad med bra campingplatser. I Spandau och vid Potsdam finns de välkända turistplatserna, men likaså vid Potsdam i Werder, samt i den östra delen av Berlin finns en lång rad mindre kända campingplatser som dock mestadels används av Berlinarna själva. Det betyder dock inte att turister inte är välkomna. De gör bara inte någon stor reklam för det. Gemensamt för nedanstående platser är att restiden in till centrum är i stort sett den samma.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt