Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

3.5.10

Av: Hans Duggen
Dela
 

Tyskland: Campingtur till Berlin (5/5) – Spandau

Berlin-Spandau är mest känt för sina fina campingplatser. Mindre känt är att denna stadsdel också har många andra kvaliteter.

Havel med en av de lite mer idylliska sträckorna

Havel med en av de lite mer idylliska sträckorna


Stadsdelen Spandau som en gång var självständig ligger i sammanflätningen av de två stora floderna Havel och Spree. Den sistnämnda upphör nästan ända framme i stadens mitt, ganska nära Zitadellet. Den gamla staden Altstadt är en mycket kompakt stadsdel med små måleriska och trevliga hus mittemot Spree´s mynning. Rådhuset med det markanta tornet ligger i Altstadts södra del, snett mittemot järnvägsstationen.

Storkommunen Spandau ligger på Havels västra strand, mellan Tegeler See och Potsdam. Här på västra stranden av sjön Wannsee ligger också de kända campingplatserna i Kladow och Gatow.

Snett mittemot järnvägsstationen ligger rådhuset

Snett mittemot järnvägsstationen ligger rådhuset


Så tar du dig till Spandau

U7 har utgångspunkt vid rådhuset och första stationen därefter ligger i Altstadts norra del, precis vid slussen. S9 och S75 går båda till järnvägsstationen vid rådhuset. Med bil är det enklast längs huvudväg 2, som gör en knyck mitt inne i Spandau innan den går vidare mot Berlin (Brandenburger Tor).

Berlin Welcome Card är det bästa att använda när du är flera dagar i Berlin. Har du väl löst ut kortet är det gratis med både U-bahn, S-bahn och regionaltåg till exempel till Potsdam eller Alexanderplats.

Zitadelle, entrén

Zitadelle, entrén


Sevärdheter

Båtarna mellan Wannsee, till Potsdam och retur utgör en ljuvlig sevärdhet, från resan har man rik möjlighet att njuta av Berlins gröna lungor härute vid sjöarna och de stora skogarna. Den stora trafiken av segelbåtar, roddbåtar, kajaker och lastpråmar kan verka hektiskt på en svensk som är van vid att ha mer utrymme, men är en attraktion i sig.

Slussen. Mellan Altstadt och Zitadelle ligger en av Havelflodens stora slussar. Här är det livig trafik av både lastpråmar, släpbåtar och utflyktsångbåtar som skall förflyttas upp eller ner.

Från Altstads gamla hörn

Från Altstads gamla hörn


Zitadelle

Detta är en av Europas mest välbehållna fästning från Renässanstiden, uppförd 1559 – 1594 på samma plats där det förr stod en medeltida borg. Fästningsanläggningen är uppförd i en stjärnformad planritning med en stor bastion i varje hörn. Zitadellen ligger endast ett stenkast från slussen. Vid den ena av bastionerna finns ett stort torn, Juliusturm.

Ingången till bryggeriet

Ingången till bryggeriet


Altstadt med sina nästintill rätvinklade gator är mindre kända av turister, men berlinarna förstår att värdesätta denna gamla stadsdel. Där finns därför – förutom många specialbutiker– en del caféer, värdshus och restauranger. En av de mycket folkliga och välbesökta platserna är

Bryggeriet i den norra delen av Altstadt, ganska nära slussen. Detta var en gång ett stort bryggeri som försåg mer än Berlin med gott öl. I dag är det ett minibryggeri där man kan se den blanka kopparpannan i drift och byggnadskomplexet är omringat av en folklig öl-trädgård, på tyska Biergarten, som ett ställe där man kommer och får en öl och pratar lite, ibland också lite underhållning. Oftast sitter man på en bänk vid långbord.

Campingmöjligheter i Berlin

Berlin har många bra campingplatser. I Spandau och Potsdam finns de mest välkända turistplatserna, men likaså vid Potsdam i Werder. I den östra delen av Berlin finns en lång rad mindre kända platser, som dock mestadels används av berlinarna själva till deras rekreation. Det betyder dock inte att turister inte är välkomna, de gör bara inte så mycket reklam för sina platser. Gemensamt för platserna är att restiden in till centrum är ungefär den samma.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt