Nääs slott – ett kliv in i 1800-talet

Utanför Lerum finns Skandinaviens bäst bevarade sena 1800-talsmiljö. Nääs slott är en unik blandning av natur och kultur i gränslandet mellan storstad och landsbygd.

I den vackra naturen runt Nääs slott upplever man historiens vingslag medan man vandrar runt i slottsparken. Lindallén leder en över stenbron upp mot slottet på näset med en fantastisk vy över hela parken. Nääs är idag ett nationellt byggnadsminne och ett naturreservat, men också en stor gård med en fantastisk historia. Slottet står på sitt eget näs, ett landmärke som tronar över bygden och berättar om platsens historia. Slottet är helt bevarat sedan 1898 och för den som är nyfiken kan man gå en guidad tur genom de 23 rummen medan man får höra dess historia.

Stenbron tar dig över till Nääs slott.

Slöjdseminarium

Köpmannen August Abrahamson ägde Nääs åren 1868-1898 och var den siste private ägaren. Under hans tid grundades ett slöjdseminarium på Nääs som blev världsberömt. Han moderniserade även hela anläggningen och den omgivande parken. Här anlades slingrande gångar som kombinerades av franska terrasser och blomsterarrangemang. I dag finns flera gångar och gamla träd kvar från 1800-talet trots att merparten av den ursprungliga parken har försvunnit. Men många av de träd som anlades redan innan August Abrahamsons tid finns kvar än idag. Bland annat det jätteträd, en bok, precis bakom huvudbyggnaden som delvis stormfälldes i januari 2020.

I Nääs slottspark finns ett 200-300 år gammalt bokträd som blivit landets tjockaste bok med drygt åtta meter i omkrets.

Kursverksamhet

Nääs har sedan slutet av 1800-talet varit ett centrum för slöjd och hantverk med besökare från hela världen. Fortfarande idag är aktiv med ett flertal kurser inom slöjd, byggnadsvård, konsthantverk och folklig kultur. När benen är trötta och magen kurrar kan du på området uppleva allt från traditionellt mathantverk i den gamla bakstugan, smörgåsar och goda bakverk i konsthantverkets café till svensk matkultur serverad i Kaffestugan som ligger i det gamla sädesmagasinet bredvid slottet.

Vår tid är nu

Nääs slott figurerar i SVT:s dramaserie ”Vår tid är nu”. Slottet var en av inspelningsplatserna i den populära serien om familjen Löwander. Stora matsalen, Abrahamsons privata matsal, bibliotek och skrivrum, de två rosa gästrummen samt lite biutrymmen med bland annat den vackra spiraltrappan syns ofta i serien. Inspelningarna gjordes under 2016, 2017 och 2019.

Ställplatser och service

På Nääs finns markerade ställplatser vackert belägna på Slöjdseminarieområdet. Platserna går inte att förboka, men det går fint att även stå på övrig parkeringsyta på den avgiftsbelagda parkeringen. Periodvis finns även ställplatser på fältet i anslutning till parkeringen och det går även att stå med husbil bredvid stallet vid slottet. Sommartid finns tappkran vid toaletten med kallvatten och året runt är vatten tillgängligt i handfatet i toalettbyggnaden. Vattentoalett, handfat med rinnande kallvatten och skötbord finns i anslutning till ställplatserna. För närvarande finns ingen tillgång till el. På området finns kärl för källsortering inom gångavstånd vid Slöjdseminariet. Närmaste latrintömning finns vid rastplatsen i Tollered längs E20, ca 3 km från Nääs.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket