Husbilstest: Hymer B514 SL Gold Edition

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Denna helintegrerade Hymer B514 SL Gold Edition har testats på en femdagars rundresa i Ostfriesland i norra Tyskland. Hymer firar 50 – årsjubileum med bland annat denna lyxmodell för två och den är genomtänkt både vad gäller funktionalitet och design. Så om det finns gott om pengar på kontot sluta för guds skull inte att läsa här.

Klicka för större bild Snygg utvändig designDetta är utan tvekan en husbil som man lägger märke till. Vi gjorde det då vi såg den första gången och under hela vår resa riktades nyfikna blickar mot denna eleganta bil. Design är ju en smaksak, men de flesta håller nog med om att denna modell signalerar något exklusivt. Vi kan berätta att det är något som håller rätt igenom.

Klicka för större bild Bekväm förarhyttPå en husbil inser man ganska snabbt hur viktigt det är att sätena i förarhytten är bekväma eftersom man sitter där så många timmar under en hel semester. Dessa två säten är justerbara i alla riktningar inklusive hårdheten samt i armstöden. Solskärmarna är extra stora så de passar. Det finns gott om plats och bra förvaringsmöjligheter för karta och mobiltelefon under körning. Vid sidan av passagerarsätet finns ett litet praktisk utrymme för ytterligare kartor och guideböcker.Mittemot förarhytten finns en extra dubbelsäng som är nedfällbar. Perfekt om barnbarnen kommer på besök eller om man sover var för sig.

Klicka för större bild Rum med hörnsoffaUppehållsrummet har hörnsoffa vilket gör att det är extra bekvämt att sitta ned. De två stolarna i förarhytten kan snurras runt så de blir en del av rummet. Åter igen är det bra att de är sköna att sitta i. Bordet kan skjutas i flera riktningar så att det kan placeras precis där man har användning för det och framför allt skjutas in till soffan när man kör, så att man har fri passage fram till förarhytten. Det finns skåp, magasin och plats för platt-TV.

Klicka för större bild Litet men funktionellt kökKöket är inte så stort, men passande i förhållande till husbilens storlek. Här finns allt som behövs och åter igen i snygg design som signalerar kvalitet och exklusivitet. Vid sidan av kylskåpet finns det praktiska utdragslådor. Den stora garderoben vid sidan av köket är djup och har plats för mycket, inklusive skor. Det finns belysning inne i skåpet.

Klicka för större bild Badrum där allt finnsBadrummet är samtidigt en stor toalett. När man inte duschar finns det verkligen gott om plats med denna lösning. Platsen mitt i badrummet är nämligen det utrymme man också duschar i. Man vrider bara handfatet över toalettstolen och får därmed en duschkabin. Duschen blir avskärmad så att resten av badrummet inte blir vått. En mycket smart lösning istället för att ha en separat dusch som dessutom tar en massa plats. Plats man enbart använder när man duschar eller torkar kläder.

Klicka för större bild Skönt sovrum med flera fönsterSovrummet är en högt upphöjd dubbelsäng (som ger det stora förvaringsutrymmet under) med skön madrass och praktiska skåp hela vägen runt om. Det är fönster på båda sidor och taklucka i taket, vilket passar alla som älskar att sova med luftinsläpp. Det är inte så brett just där man kryper upp, men trapporna gör att man kommer nära inpå sängkanten. Sovrummet är faktiskt som en liten koja. Fint läsljus.

Klicka för större bild FörvaringsutrymmenHusbilen har ett stort garage där det finns gott om plats för den lastförmåga som bilen har. Man kan komma åt garaget från båda sidor och förvaringsutrymmena har nät. De är alltså redan från början tänkt att man ska kunna ha lite ordning på sina saker. Och med nät kan man lättare se vad man har i de olika utrymmena. På flera ställen finns krokar så man kan spänna fast grill, cyklar och andra större saker. Husbilen har dubbelbotten vilket ger flera extra förvaringsmöjligheter på bägge sidor. Med andra ord finns det gott om plats.

Klicka för större bild KöregenskaperHusbilen går verkligen bra – både på landsväg och motorväg. Den har en fin acceleration, även i 6 växlar vid 110 km/h. Motorn, som är en Fiat 2,3 turbodiesel (JTD) gör det otroligt bra. I förarhytten är det rymligt. Man måste vänja sig vid den stora ytan mellan ratten och framrutan. Den stora rutan gör att man har bra sikt och en mycket vacker vy när man ligger och kör. Speglarna är förnuftigt placerade och en extra liten spegel hjälper mot döda vinklar åt alla håll. Sätena är ytterst bekväma och ett enormt plus eftersom man på husbilssemester kör mer från plats till plats och tillbringar mycket av semestern här.

Klicka för större bild Andra plus i förarhyttenVid sidan av passagerarsätet finns ett litet utrymme, som är praktiskt att förvara guideböcker och kartor i. I det hela taget är det gott om förvaringsutrymme i förarhytten. Sätena har justerbara armstöd. Musikanläggningen (JVC) spelar bra. Solskärmarna går långt ner trots stor framruta. Dörr vid förarsätet är mycket praktiskt att ha och fönstren kan öppnas på båda sidor. Som sagt så tillbringar man mycket tid här, men det görs med stort välbehag. Man sitter bra i stolarna, vilket är viktigt då de dessutom kan snurras runt så de blir en integrerad del av uppehållsrummet.

Klicka för större bild SammanfattningLyx och frihet i hög klass för två personer, som bara vill köra efter vart näsan pekar utan att sakna komfort och lyx. Alla lösningar är genomtänkta både när det gäller funktionalitet och design. Har du hyrt dig en semestervecka i denna husbil blir det nog svårt att komma iväg i en annan modell sedan. Det kan inte bli så mycket bättre när både storlek och pris tas i betraktning.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket