Vi testar: Bästa sällskapsspelen

Sällskapsspelen fyller sin allra bästa funktion på semestern och här tipsar vi om spel du kan spela med allt från stora grupper till faktiskt helt ensam. Trevlig spelsommar!

The Crew

3–5 spelare, från 10 år

Brädspel.se 

Betyg: 5 

Har du någonsin funderat över hur det skulle vara att spela poker med ett gemensamt mål att hitta den nionde planeten? Inte? Det var ju tur att någon annan gjorde det för det här sticktagarspelet som drivs framåt av femtio uppdrag är inte bara enkelt att begripa, det är också ett enormt spännande sätt att uppleva en historia. Ett givet familjespel för den lite äldre familjen som är någorlunda bekväm med engelska.

The Crew

The Crew.

You and I

2–5 spelare, från 8 år

Kärnan

Betyg: 4 

När vi ändå håller på att ta stick så är You and I av det mer traditionella slaget jämfört med The Crew. För den skull inte alls oävet. Här är det färger på kortens hjärtan som styr spelet och de hjärtan du samlar kan sedan på olika sätt bytas in mot poäng. Med det så blir också You and I oväntat taktiskt vilket ger spelet en fräsch känsla. Snyggt och enkelt spel perfekt för samvaro mellan generationerna. Tyvärr är jag dock lite besviken på de plottriga små hjärtbrickorna som gärna hade fått vara lite mer rejäla än konfetti.

You and I.

You and I.

Alfapet bring-a-long

2 spelare, från 7 år

Alga

Betyg: 4 

Ett litet Alfapet i retrodoftande stil man kan plocka med sig i fickan är såklart drömmen för ordspelsfanatiker. Och en här versionen är fin och smidig, även om jag kanske önskade lite mer rejäla bokstavsbrickor. Till skillnad från storalfapet finns här inte samma interaktion mellan spelarna men att försöka få ut så många ord som möjligt på sin sida är utmanande nog. Kul och enkel variant av en självklar klassiker!

Alfapet bring-a-long.

Alfapet bring-a-long.

Pandemic Hot Zone: North America

2–4 spelare, från 8 år

Asmodee

Betyg: 4 

Numera klassiska tillsammansspelet Pandemic finns i en rad varianter och den här senaste är en slimmad version där ni gemensamt ska bota tre smittor i Nordamerika. Spelmekaniken är densamma och därmed lika enkel som genial för att göra spelet mer och mer intensivt. Har du redan originalspelet men vill ha en reseversion som är snabbare att spela så slå till. Alla andra slår till ändå. Pandemic är som vår tids Monopol, fast roligare.

Pandemic Hot Zone: North America 

Pandemic Hot Zone: North America.

Second Chance

1–6 spelare, från 8 år

Brädspel.se 

Betyg: 4 

De enklaste spelen är ibland de bästa. Något som spelmarknaden tagit fasta på med den senaste trenden ”slå och rita”. Ungefär som Yatzy fast med andra mål. Second Chance är en enkel variant som snabbt blir beroendeframkallande. Du drar två kort och väljer av dem en tetrisformad figur som du ritar upp på ditt ark. Kan du inte fylla i någon får du en nagelbitande andra chans. Målet är att fylla så många rutor som möjligt innan spelets slut. Strategiskt tänkarspel du också kan spela med bara dig själv. Spelas med fördel med färgpennor.

Second Chance.

Second Chance.

Dömd

2+ spelare, från 15 år

Nicotext

Betyg: 3 

Spel för vuxna som går ut på att peka ut den som passar in bäst på vadhelst kortet säger pekas ut och får som ”belöning” behålla kortet. Först till ett visst antal vinner, eller förlorar kanske?

I kölvattnet av Cards Against Humanity har vuxenspel med hög snuskfaktor blivit populärt. Det här håller godkänd nivå och kan absolut förhöja stämningen på partyt men fungerar nog ändå bäst för ungdomar som kan få skrattet i halsen av en oväntat plump sexfråga. För snuskigt blir det.

Dömd.

Dömd.

Gudasaga – ett asbehändigt rollspel

3+ spelare, från ca 12 år

Bläckfisk förlag 

Betyg: 4 

Ett rollspel letar sig in i årets sommartest. Gudasagahär är så pass enkelt att det fungerar super som introduktion till rollspelandet. Det är helt enkelt ett upplägg där ni berättar fram sagor ur den nordiska mytologin. Här finns allt för att skapa karaktärer och hitta bra idéer för historier. Äventyr som räcker lika långt som er fantasi. För att göra det extra behändigt finns de två äventyren Äppelröta och De förlorade enhärjarna färdiga i boken. Nu är det upp till er att fylla i detaljerna!

Gudasaga – ett asbehändigt rollspel.

Gudasaga – ett asbehändigt rollspel.

Rolit

2–4 spelare, från 7 år

Asmodee 

Betyg: 3 

Rolit är en variant på klassiska Othello fast för fyra spelare. Reglerna är således enkla men själva taktiken oändligt variationsrik. Tyvärr känns utförandet lite plottrigt. Speciellt som spelplanen kommer i två delar och allt känns krångligt att plocka ihop. Men för dom som gillar den här typen av abstrakta spel kan spelplanen lätt stå framme för ett snabbt parti.

Rolit.

Rolit.

Emil i Lönneberga: Äggjakten

2–4 spelare, från 4 år

Kärnan

Betyg: 4 

Klassiskt barnspelupplägg där deltagarna ska gå runt en spelplan och samla in höns. När alla höns är inne går segern till den spelare vars höns har flest ägg på baksidan. Enkelt upplägg gör att ganska små kan vara med och spela och den trätärningen med en förtjusande griseknoen på förhöjer spelkänslan. Eftersom att allt bygger på slump är det bara att börja träna på att förlora. Faktiskt en viktigare lärdom än vad man ofta tror.

Fallout Shelter the Board Game

2–4 spelare, från 14 år

Asmodee

Betyg: 4 

Med hjälp av dina två startpjäser ska du bygga ut ett underjordiskt skyddsrum och samtidigt besegra ett gäng faror som radioaktiva skorpioner och nedsläckta rum. Den som är gladast på slutet vinner.

Den som spelat Fallout Shelter på dator eller mobil känner snabbt igen sig – förutom det märkliga tilltaget att det inte medföljer regler för solospel. Det är ett förvånande utsökt spel man får i den lilla plåtasken. Snygga komponenter och enkla regler gör att det här absolut går att spela med yngre än rekommenderade 14 år.

Fallout Shelter the Board Game.

Fallout Shelter the Board Game.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket