Vintertest: Knaus Nordic Plus 580 UK (2008-modell)

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Knaus tycks veta vad vintercamparen vill ha och med den här modellen visar de att de har kommit en bra bit på vägen. Husvagnen har testats under en vecka i Hemsedal i Norge, som denna vinter (red anm. 2008) har haft den bästa säsongen på länge, vilket bidrog till optimala testförhållanden.

Klicka för större bild Suveränt sovrumDenna husvagnsmodell har en inredning som är mycket flexibel. I den bakre delen av vagnen finns dubbelsängen med sitt stora förvaringsutrymme undertill. Detta är mycket praktiskt för förvaring av t.ex. förtält och campingmöbler. Innehållet kan dessutom nås utifrån via en servicelucka. Mittemot den stora sängen finns ett litet sittarrangemang med bord och två små soffor.  Över dessa, och över dubbelsängen finns två smala men långa garderober. Garderoberna kan fällas ned och göras om till två kojplatser till ex. till barn.

Klicka för större bild Bra plats till barnenHar man tre barn, kan även sittgruppen göras om till en extra sovplats. Fördelen med denna inredning är att man under dagtid har mer utrymme och extra sittplatser där barnen kan leka och inte behöver städa undan sina saker inför middagen. Är man många personer i vagnen fungerar de extra sittplatserna också bra. Man kan stänga till sovavdelningen, om t.ex. barnen går och lägger sig tidigare.

Klicka för större bild Rymligt badrumI mitten av husvagnen finns ett stort badrum. Just toaletten är oumbärlig på en campingsemester, särskilt om man har barn med sig. På motsatt sida finns det garderober som har massor av förvaringsutrymme.

Klicka för större bild Särskilt praktiskt kökVid sidan av badrummet finns köket med sina tre kokplattor, fläkt, vask med varmt och kallt vatten och rymliga skåp med utdragslådor vilka är särskilt praktiska. Det är en stor fördel i en familjevagn, att gasspisen är så långt bort från sittgruppen och bordskanten som möjligt. Gaslågorna är i den här modellen inbyggda längst bak i bordsplattan. Det ökar säkerheten. Det ger också mer bordyta att arbeta på. På motsatt sida står kylskåpet med frysbox. Ovan på detta finns avställningsyta eller TV- bord. Här finns antennuttag.

Klicka för större bild Stort rumHela främre delen av husvagnen utgör uppehållsrum med sittgrupp för den stora familjen. Här får två vuxna och tre barn plats utan problem. Bordet kan fällas ned om man behöver fler sovplatser. Under soffan finns ytterligare förvaringsutrymme.

Klicka för större bild Alde värmesystemKnaus Nordic 580 UK är byggd för vintercamping och har ett välfungerande Alde 3010 system installerat, vilket gör hela arbetet med att generera värme åt hela familjen. Det gör systemet särskilt bra. När det är så kallt som på den här resan krävs att man kör både på ström (2000W) och på gas. Man kan välja att köra på 3000W, om campingplatsens el-system kan leverera det. Så länge alla vinterreglage och öppningar vid golvet är öppna så cirkulationen fungerar, upprätthålls en rumstemperatur på 22 grader utan problem. Kondens ses bara på morgnarna. Även om det är kallt ute kan vädring rekommenderas. Vagnen värms fort upp igen.

Klicka för större bild SammanfattningKnaus Nordic Plus 580 UK har en extremt flexibel inredning, som både passar en traditionell barnfamilj med två eller tre barn och mor- och farföräldrar som ofta får besök av sina barnbarn. Här fälls sängarna bara ned när det behövs. Resten av tiden är det extremt gott om plats. Husvagnen klarar en tur på vintercamping med goda betyg. Samtidigt har man en bra sommarvagn med stora fönster och stora takluckor. FaktaTotal längd inkl dragkrok (cm): 769Total längd med/utan gasbehållare (cm): 624/583Total bredd/invändig bredd (cm): 248/234Total höjd/invändig höjd (cm): 254/195Tjänstevikt (kg): 1.385Teknisk tillåten totalvikt (kg): 1.600

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket