Hur du kör din husvagn så bensinsnålt som möjligt

Genom att ha egen husvagn slipper du betala för dyra hotellrum och kan spara mycket pengar. Med ständigt stigande bensinpriser kan det dock ändå kännas i plånboken att åka långt och länge. Det finns dock flera saker du kan göra för att minska ditt ekipages bensinförbrukning.

Med rätt däck och rätt lufttryck blir det bättre prestanda.

Med rätt däck och rätt lufttryck blir det bättre prestanda. Det absolut viktigaste är att ha rätt däck både på din bil och din husvagn. Genom att köpa bildäck och

husvagnsdäck

på nätet kan du i lugn och ro läsa igenom alla produktbeskrivningar för att hitta rätt däck både avseende rullmotstånd och säkerhet. Genom att köpa däck online får du också tillgång till lägre priser än hos din lokala däckhandlare. Sen gäller det att satsa på underhåll och att köra smart. Att ha rätt lufttryck är mycket viktigt. Ett däcks lufttryck bör kontrolleras, och om så behövs, justeras minst en gång i månaden. För säkerhetens skull bör du också byta däck så fort mönsterdjupet börjar bli för litet. Genom att ha rätt lufttryck i dina bildäck och dina husvagnsdäck maximerar du dina däcks prestanda. Detta gäller särskilt innan du ska ut och åka långt med husvagn. Kolla särskilt upp om lufttrycket behöver ändras på grund av att vagnen är särskilt tungt lastad. Om möjligt lasta inte för tungt. Det kan vara frestande att slänga in både det ena och det andra när man ändå har husvagn, men tänk igenom vad du verkligen behöver.

Regelbunden service på din husvagn minskar reparationskostnaderna på lång sikt.

Regelbunden service på din husvagn minskar reparationskostnaderna på lång sikt. Satsa på regelbunden serviceDet finns uppgifter om att man kan spara upp till 30 % på sina bensinkostnader genom att regelbundet underhålla sin bil och köra på rätt sätt, särskilt när du åker långt. Se till att serva din bil regelbundet, byt luftfilter och använd rätt motorolja. I vissa klimat kan det behövas olika motorolja beroende på årstid. Om du har en för trögflytande motorolja måste motorn arbeta hårdare och förbrukar då mer bensin. Inspektera också din husvagn innan du åker. Exempelvis en vagn som drar snett ökar belastningen på bilen som då förbrukar mer bensin.

Spara däck och bensin genom ett lätt tryck på gas och broms.

Spara däck och bensin genom ett lätt tryck på gas och broms. Kör smartLär dig att köra smart. Att vara lätt på gasen och lätt på bromsen sparar bensin! Att köra på högre växlar sparar också bensin. Har du så kallad cruise-control i bilen försök att använda den så mycket som möjligt. Genom att vara förutseende och alltid hålla rätt avstånd i trafiken kan du minska hur mycket du behöver gasa och bromsa. Att sitta med foten på bromsen kanske känns extra säkert, men också ett mycket lätt tryck på bromsen gör att din bil drar mer bensin. Många moderna bilar har bra mätare som berättar för oss hus ekonomisnålt vi kör. Använd dig av den! Se också till att inte stå på tomgång längre än max en minut. Förutom att detta är olagligt i många svenska städer och skadligt för miljön så drar en bil mer bensin när den går på tomgång. Moderna bilar drar mindre om man stänger av dem och sätter på dem några minuter senare än om man står på tomgång. Det är dock viktigt att undvika att gasa det första man gör när man sätter på bilen. Undvik överhuvudtaget att gasa för mycket. Är man ute och kör husvagns-ekipage finns det ju egentligen ingen anledning att köra aggressivt. Njut istället av resan och öka din egen komfort genom att köra mjukt och kontrollerat. Spara bensin och minska din miljöpåverkan på köpet!  

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket