Snyggt och funktionellt med golv i förtältet

Golvmattor är kanske inte det första man tänker på vid camping. Men rätt golv både skyddar förtältet och förhöjer komfort rejält.

Många gånger ser man egna lösningar med bygg-presenningar som golv i förtälten. Risken med det här tillvägagångsättet är att förtältet blir sämre skyddat för smuts och slitage. Dessutom minskar boendekomforten avsevärt. Hur gör man då för att få ett bra golv och bättre klimat i förtältet? Det beror delvis på om man vill resa runt, säsongscampa eller är en långliggare.

Med Ground cover hålls förtältet rent och fint.

Med Ground cover hålls förtältet rent och fint.

Innan du monterar tältet

Börja alltid med ett markskydd, ett s k ground cover. Det är större än markytan på ditt förtält och skyddar mot jordstänk och smuts. Markskyddet släpper igenom vatten så att det inte leds in mot och under tältet. Montera tältet ovanpå skyddet och slår ner markspjuten genom det. För bästa skydd bör markskyddet gå 30-35 cm utanför tältets väggar.

Lätt och bekvämt

För resecamparen som vill ha komfort och enkel montering är ett 3-stegsgolv lämpligt.
Börja med markskyddet, då har du ett rent tält att packa ner. Näst på tur är ett fuktstoppande lager, ett ground sheet, som stoppar fukt underifrån. Överst läggs en traditionell förtältsmatta som är enkel att forma och hålla ren.

Högre komfort

Vill man ha högre komfort som säsongscampare lägger man till ett extra lager innan golvmattan: en komfortmatta, comfort carpet, som ger en mjukare och mer isolerande effekt. Den hjälper till att hålla markkyla och kondens borta. Skönt för sena kvällar i tältet och barfota-fötter.

Skönt för sena kvällar i tältet och barfota-fötter.

Skönt för sena kvällar i tältet och barfota-fötter.

Som hemma

Vill man ha ett plant och robust golv, men slippa bygga något permanent finns Isabellas plastgolv som enkelt byggs ihop genom ett klick-system. Det behövs inga verktyg för att montera och i systemet finns även sluttande avslut och hörn för snyggare avslut vilket underlättar för tex rullstolar och barnvagnar. Ett lågt plastgolv påverkar inte A-måttet och ståhöjden som ett uppbyggt trallgolv gör.

Plastgolv med klick-system.

Plastgolv med klick-system.

Isabellas tältmattor, skonsamma och robusta

Isabellas tältmattor är helt fria från hormonstörande ftalater, vilket förbättrar inomhusklimatet i förtältet. Mattorna är en helsvensk produkt som kan rengöras utan kemikalier, oftast med bara vatten och skurborste. Du klipper enkelt till mattan för perfekt passform utan att den fransar sig. Mattan tar liten plats ihopvikt tack vare sin tjocklek och mjuka vävning.

Isabellas mattor tar inte stor plats när de är hopvikta.

Isabellas mattor tar inte stor plats när de är hopvikta.

Golv anpassat för camping

Alla tillbehör i Isabellas golvsortiment är kompakta lättviktare för att hålla nere lastvikt och utrymme. Den lätta vikten underlättar även hanteringen av golvet när det ska läggas ut.

Tips: Tänk på att golvmåttet i förtältet är ofta bredare inne vid vagnen, så att du köper mattor och golv som är tillräckligt breda.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket