Vinspalten: Tips från sommelier Jenny Asplund

Mat och dryck är en stor del av campinglivet. Här tipsar dryckesskribent och sommelier Jenny Asplund om drycker som passar till måltiderna i husvagn och husbil.

Sommaren är här igen med sol, värme och lediga dagar tillsammans med nära och kära och en och annan mygga. Nu visar naturen ståtligt upp sig i sin allra mest färgglada kostym. Dessutom avger den himmelska dofter vare sig man är på landet eller i staden, slott, koja, tält, husvagn eller husbil. Många förknippar årstiden med utehäng och camping, en företeelse som föga förvånande ständigt ökar i popularitet. När solens strålar lägger sig som ett varmt täcke över oss hela dagen är det svårt att gå och lägga sig om kvällen. Vad är då bättre än att befinna sig på en camping med likasinnade där oväntade bekantskaper och spontana händelser kan inträffa? Stunder som kan etsa sig fast i minnet och plockas fram när en mörkare årstid infinner sig. I denna ljuva sommartid är det viktigt att ta vara på varje dag, ty vi är många som omedvetet har sången ”sommaren är kort” med oss i bakhuvudet. Så se till att njuta av stunden så mycket du bara kan och att leva i nuet.

Jenny Asplund, dryckesskribent och sommelier.

När det gäller viner förknippas årstiden kanske främst med rosaskimrande sådana. Och det är det något visst med ett glas kallt rosévin ute i det fria. Många hyser en förkärlek till de vita vinerna under varma dagar medan andra endast ser rött även under årets hetaste månader. Smaken är som alltid delad, vilket är både härligt och logiskt. När man är ute och far är det bra med lättpackade förpackningar som är tåliga och inte så tunga. De är dessutom bra både för miljön och samvetet då de avger ett lägre klimatavtryck. Här kommer mina vintips till sommarens utomhusliv – en blandning av nyanser, dofter samt smaker. Jag blickar mot skyn samtidigt som jag höjer mitt glas och skålar för naturen och för livet på rull.

Louis Roederer Collection 244

Ursprung: Frankrike
Artikelnr: 7602
Pris: 519 kr (750 ml), 279 kr (375 ml)

Ingen semester utan bubblor. Varför då inte satsa på eleganta och flärdfulla sådana? Här en utsökt champagne med fantastiska toner av solmogna gula äpplen, saftig nektarin och smöriga kex i ljuv förening med mörkröd apelsin och en frisk fläkt av hasselnöt. Eftersmaken bjuder på en ursprungstypisk kritighet som man älskar med den här drycken när den är som bäst.

Fumées Blanches Rosé, 2022

Ursprung: Frankrike
Artikelnr: 22138
Pris: 259 kr (3000 ml), 99 kr (750 ml)

Svenskar fullkomligt älskar vin på låda, smidigt att packa med sig till karavanlivet. Här en bag-in-box med ett ungdomligt och friskt vin där solvarma smultron, röda vinbär och syrlig rabarber dansar tryckare med örter och citrusfrukter. Pssst – för dig som vill tänka utanför boxen finns vinet även på lättviktsflaska.

Brognoligo Soave Classico Cecilia Beretta, 2021 NYHET lättare glasflaska

Ursprung: Italien
Artikelnr: 24002
Pris: 129 kr

Soave betyder mjuk och ljuv vilket representerar det här vinet väl. Fullpackat med allsköns smaker där fruktinslag av päron, äpplen, grapefrukt och persika bjuder upp till dans och rockar loss med färska kryddor, en och annan melon samt söta mandeltoner. Tillsammans med fattoner uppstår ljuv musik uppstår, det här är somrigt så det förslår.

Casa Relvas Touriga Nacional, 2021 lättare glasflaska

Ursprung: Portugal
Artikelnr: 2809
Pris: 119 kr

Lättviktare i gram, men tungviktare i smak. Lika blygsam prislapp som anspråksfull karaktär. Mörka bär dominerar både i doft och smak – lila körsbär, björnbär, hallon och saftiga svarta vinbär. Som pricken över i:et uppenbarar sig en behaglig kryddighet samt inslag av färska örter. Ett stort plus till den ursprungstypiska och vackra etiketten. Ett mycket bra vin i sin prisklass. Obrigado!

Domaene Gobelsburg Kamptal Gruner Veltliner, 2022 lättare glasflaska

Ursprung: Österrike
Artikelnr: 2775
Pris: 115 kr

Mycket trevlig trontjänare från Sound of Music-landet gjort på grüner veltliner, en grön druva som är Österrikes gunstling. Druvan avger ofta en härlig vitpepprig ton i vinet. Uppvisar även en fruktbonanza där honungsmelon, gröna krusbär, päron, gul persika och ett stråk av grillad citron sitter i förarsätet.

Lautus Rosé Alkoholfri NYHET

Ursprung: Sydafrika
Artikelnr: 1949
Pris: 29 kr + 1 kr pant (250 ml)

Vin på burk är den senaste trenden och försäljningen ökar stadigt av den här typen av förpackning. Den är inte enbart klimatsmart utan är även snabb och smidig att kyla samt bära och kan lätt pantas nära. Vin fritt från alkohol blir också det mer och mer populärt. I detta nytillskott samsas sommarens röda bär såsom söta jordgubbar, hallon och smultron. En blandning av sött och syrligt.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket