CampingSverige.se

12.7.14

Av: Bjørn Lahus Översättning/Bearbetning: su
Dela
 

Norge: Alvdal - bra utgångspunkt för friluftsaktiviteter

Alvdal kommun ligger vid riksväg 3 i Österdalen i Norge och har följaktligen stor genomfartstrafik. Centrum i kommunen är Stela och här finns en staty gjord av Nils Aas, Kjell Aukrust, Solan och Ludvigsen och som skådar ut över bygden.

Aukrustcenteret - Alvdal i Norge

Aukrustcenteret - Alvdal i Norge


Kjell Aukrust (1920 – 2002) är utan tvekan bygdens mest berömda son och han tillbringade stora delar av sin uppväxt på Storsteigens jordbruksskola.

Hans rollista är legendarisk och mest känd blev han nog för filmatiseringen av Flåklypa Grand Prix. Han donerade hela sitt livsverk till sin barndomsbygd och det kan beskådas på Aukrustcentret i form av teckningar, böcker, uppfinningar, filmer osv.

Där hålls också konserter, konstutställningar och andra kulturarrangemang. Centret öppnades 1996, själva byggnaden är tecknad av Sverre Fehn och tilldelades redan första året Statens Byggskickaspris.

I Alvdal ligger också Husantunet som är en fredad gårdsanläggning bestående av närmare 20 hus och en typisk gård från Nordösterdalen. Öppet för rundvisning under sommarhalvåret. Alvdal kyrka är en träkyrka daterad så långt tillbaka som 1861, tecknad av Chr. Grosch.

Alvdal är bra som utgångspunkt för friluftsaktiviteter både sommar och vinter med många vandringsstigar och på vintern uppkörda skidspår. Alvdals högsta fjäll är Stora Sølnklette på 1827 meter över havet dit det går en snitslad stig.

Klicka för större bild


Campingplatser

Som bas för ett uppehåll i Alvdal kan följande campingplatser användas.

Gjelten Bru Camping ligger vid älven Folla och är en lugn familjecamping med goda fiske och badmöjligheter.

Langodden Gård ligger 10 km söder om Alvdal, vid Glomma. Det är en gårdsbutik i full verksamhet med mjölkproduktion och skogsdrift.

Stugorna är renoverade timmerhus som förr i tiden var verksamma inom just mjölkproduktion och skogsdrift. Campingplatsen har eluttag för 4 vagnar.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt