Vi tipsar: Fängelsedrama som överglänser dikten

Berättelser baserade på sanna historier är en genre som ständigt växer. Teveserier som ”Tjernobyl” och sommarens premiär på SVT ”Escape at Dannemora” bevisar återigen att verkligheten överträffar dikten.

”Escape at Dannemora”

SVT Play/HBO Nordic

Regi: Ben Stiller

Medverkande: Patricia Arquette, Benicio Del Toro och Paul Dano m.fl.

Betyg: 4

Grådaskigt. Det är inte bara färgfiltret på kameran, själva livet i Dannemora i allmänhet och ortens fängelse i synnerhet kan beskrivas på samma sätt. Det enda som lyser upp tillvaron för syverkstadens övervakare Tilly Mitchell är de korta sexuella mötena i förrådet med fången David Sweat. Möten som betyder att någon äntligen faktiskt ser henne i det grådaskiga livet, i det grådaskiga äktenskapet.

Det är upptakten till ett lågmält actiondrama som regisserats av ingen mindre än lustigkurren Ben Stiller. Händelserna bygger på en verklig historia från 2015 och handlar om två fångars flykt. Det är spännande på mikronivå där små vardagliga detaljer leder till stora handlingar. Det blir ibland tyvärr lite utdraget och i sådana perioder försvinner också det intensiva fokus som i övrigt bär serien.

Med det sagt är det inte historien i sig utan skådespelarprestationerna som är den stora behållningen med ”Escape at Dannemora”. Benicio Del Toro och Paul Dano storspelar som de två internerna men hamnar ändå i skuggan av en magnifik Partricia Arquette. Hon har lyckats förkroppsliga Tilly så till den grad att det ibland är omöjligt att se skådespelaren bakom personen. Något hon välförtjänt vann en hel hög priser för.

Med ett något rappare tempo hade den här serien blivit en klassiker direkt. Fortfarande en av dagens bästa serier man bara måste se men, ”bara” nästan ett mästerverk.

Paul Dano och Patricia Arquette storspelar i en thriller baserad på verkliga händelser.

Paul Dano och Patricia Arquette storspelar i en thriller baserad på verkliga händelser.

 

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket