Boktips: Klara Grede – Raka vägen hem

Klara Gredes Raka vägen hem är en roman om förlust och saknad, men också om stor kärlek. Läs vår medarbetare Jonas Rosenqvists recension.

Vuxna barn som tvingas samlas vid en förälders begravning är inget nytt inom vare sig litteratur, film eller verklighet. Nyckelordet i den speciella dramaturgin är just ”tvingas”. I ett stressat samhälle är begravningar och de möten som sker där snarast en obekväm kalenderplanering. I Klara Gredes Raka vägen hem kryddas upplägget med att mamman lämnar huset när pappan dör. Efter sig lämnar hon en lapp med tydliga instruktioner för begravningen och att hon kommer tillbaka i tid för den. Det gör att de tre syskonen möts i barndomshemmet utan det förkläde som brukar smörja maskineriet. De måste därför inte bara möta varandra utan också döden. En död i form av den nyligen avlidne fadern och en annan mer instängd, nästan hemlig, sorg efter systern Indra som dog när de var mindre.

Brokiga människoöden

Eftersom själva händelsen är så vardaglig mitt i dess obegriplighet blir karaktärerna desto viktigare. Grede har lyckats samla en brokig skara människoöden som egentligen bara förenas genom döden och minnen. Så ser verkligheten ut för många syskonskaror – och kanske speciellt de som tidigt förlorat någon. Minnena efter det som fastnat där på fotografiet i hallen, det som aldrig blev sig likt igen är för svåra att hantera för att bära på utsidan av kroppen. Handlingens egentliga huvudkaraktärer är den kyliga och distanserade systern Isa och hennes bonusdotter Fanny vars relation utvecklas enligt standardformulär 1A. Trots det förhöjs förhållandet via den dagbok som Fanny hittar i Indras gamla rum.

Kärlek och hopp

Möjligen känns det här dystra anslaget i Raka vägen hem lite för mycket för sommarläsningen. Men det är också en berättelse om kärlek och hopp. Speciellt tydligt i hur vi blivit till genom våra erfarenheter och därigenom är i ständig förändring när vi upplever nya. Det och en följsam – ibland nästan för lättsmält – prosa gör Klara Gredes roman till en fin historia om att möta sina egna känslor.

Fakta

Författare: Klara Grede
Variant: Inbunden/e-bok/
Förlag: Albert Bonniers förlag
Betyg: 3

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket