Vi testar: Nio roliga sällskapsspel 2023

Brädspel och sällskapsspel har fått ett rejält uppsving och passar perfekt underhållning på semestern. Här är sommarens skörd av speltips från spelexperten Jonas Rosenqvist.

Flera veckors semester och alla förväntningar på den plötsligt samlade familjen kan kännas ansträngande. Kanske kokar tålamodet under ytan. Då kan det vara på sin plats att släppa ut lite ånga, eller helt enkelt ha kul tillsammans och det gör man på allra bästa sätt med sällskapsspel. Ett perfekt sätt att umgås, men också en plats för samvaro där våra känslor kan komma till ytan. Här är sommarens skörd av speltips från spelexperten Jonas Rosenqvist som ändå hoppas att det finns goda vinnare där ute.

Perudo

Från: 8 år, 2–6 spelare.

Producent: Asmodee.

Betyg:

3 Stars

Beskrivning: Spelarna får en varsin kopp och sex tärningar de tittar på i hemlighet. Sedan ska man buda på hur många av en viss valör det finns sammanlagt på bordet.
Omdöme: Ännu ett snabbt spel som alla kan spela och bygger på lika mycket slump som sannolikhet. Perudo funkar bäst som lättsam underhållning mellan lunchen och strandbesöket.

Handbok för superhjältar – spelet

Från: 8 år, 2–4 spelare.

Producent: Kärnan.

Betyg:

3 Stars

Spelidé: Ett slå med tärning och gå-spel blandat med memory. Med hjälp av tur och minne vinner den som först tar sig till slutet och sätter skurken i finkan.

Omdöme: Välproducerat spel som absolut går att spela i lägre åldrar än rekommenderat. Roligt att spelplanen är olika varje gång. Gillar kidsen Handbok för superhjältar är det ett självklart köp.

Retro

 

Från: 15 år, 3–6 spelare.

Producent: Kärnan.

Betyg:

5 Stars

Spelidé: Frågespelet som handlar om nostalgi är tillbaka. Det handlar om att bäst pricka av främst svensk nutidshistoria för att vinna.

Omdöme: Den här spelklassikern höjer verkligen stämningen runt bordet. Enkla regler och riktigt bra frågor. Ju äldre man blir desto mer förvånad blir man hur länge sedan 1990-talet faktiskt var.

Point Salad

Producent: Brädspel.se

Betyg:

4 Stars

Beskrivning: ”Point Salad” är en term i bordsspelsammanhang som handlar om att det fullkomligt sprutar poäng till spelarna. Konceptet här är just det i ett väldigt snabbt och klurigt litet kortspel om grönsaker.

Omdöme: Point Salad lever upp till sitt namn och istället för långa strategiska planer blir själva taktiken att snabbt anpassa sig efter vilka kort som ligger på bordet. Kvickt och roligt spel som tar väldigt liten plats.

Sant eller falskt

Från: 10 år, 2+ spelare.

Producent: Tactic

Betyg:

4 Stars

Beskrivning: Enkelt frågespel i reseformat där spelare ska lista ut vilka svar som är sant eller ren lögn i en given kategori.

Omdöme: Frågesport är en spelgenre svår att få riktigt rättvis. Ålder och allmänbildning ger ofta kraftiga fördelar. Inte riktigt så i Sant eller Falskt där de givna svaren lika gärna kan hjälpa som stjälpa minnet. Kul och snabbt spel som tar väldigt liten plats.

COUP

Från: 14 år, 2–6 spelare

Producent: Asmodee

Betyg:

4 Stars

Beskrivning: Lättsamt bluffspel där man med olika kort försöker manipulera bort motståndarna så fort som möjligt.

Omdöme: Trots de enkla reglerna och en ganska sparsmakad kortlek ger Coup mycket spelglädje för pengarna. Bra spel på två, men det blir än mer utmanade och bättre på fler. Den här svenska utgåvan har en något abstrakt design som inte riktigt tilltalade oss som är vana en annan version.

Baby Snack

Från: 15 år, 2+ spelare

Producent: Nicotext

Betyg:

3 Stars

Beskrivning: Mindre ett spel och mer en slags konversationskort för de som är i väntans tider.

Omdöme: Behändig liten ask att bära med sig eller ge bort till någon gravid polare. Det medföljer regler som gör att man kan räkna poäng, men vi upplevde det som en påklistrad idé på ett gäng frågor som kan vara roliga inför stundande föräldraskap.

Feud

Från: 10 år, 3–5 spelare

Producent: Brädspel.se

Betyg:

4 Stars

Beskrivning: Med olika förmågor på sina kort ska spelarna slå ut varandra och samla så många poäng som möjligt. Det låter lättare än vad det är.

Omdöme: Intrikat litet spel som med endast sju kort på hand per spelare ger förvånande mycket strategi. Lite kluriga regler, men snart växer det till ett bländande taktiskt litet spel för den något äldre familjen.

 

Mitt i prick

Från: 10 år, 3–5 spelare

Producent: Tactic

Betyg:

4 Stars

Beskrivning: Frågespelet som ger poäng för om du gissar mest medelmåttigt finns nu i reseformat. Mitt i prick handlar därför mer om hur väl du känner dina medspelare än att alltid ha rätt.

Omdöme:Den här reseversionen är smart utformad eftersom spelbrädet bara är ett litet poängblock. Riktigt underhållande frågor och enkla regler gör det till ett givet tillskott till sommarens underhållning.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket