Carola ger plats för det oväntade

Som motpol till det höga tempot i karriären varvar Carola ner med husbilsresor i långsam takt.
– Det är när man har lite marginaler i livet som det oväntade och spännande händer, säger hon.
För Husvagn på Väg berättar hon om sommarens semester i Dalarna, den nya husbilen, trenden slow travel och det hägrande 40-årsjubileet.

Carola ligger på topplistorna igen. Nyinspelningen av Säg mig var du står, en duett med Zara Larsson, är en av landets mest spelade och har redan tickat upp till över 3,5 miljoner lyssningar på Spotify.

– Det är jättekul, häftigt att låten har fått nytt liv. Det gör mig stolt och glad, säger hon.

Hon har fulltecknad agenda för närvarande där möten och åtaganden avlöser varandra.

– Jag var i studion tills sent i går kväll. Idag är det möte med skivbolag och ikväll är jag inbjuden till ett nyöppnat ställe.

Att hon för mer än tio år sedan upptäckte husbilen har underlättat hennes tillvaro, både i arbetet och privat. Första gången Carola körde husbil var inför ett uppträdande hos Calle Moraeus. Hon ville slippa bo på hotell och släpa på packning och då föddes tanken på att ha en egen rullande loge.

– Jag ringde till Hymer i Örebro och undrade om de ville låna ut en husbil till mig. När behöver du den, frågade de. Jag ska åka idag, sa jag. De bara skrattade, men efter en halvtimme fanns det en husbil att hämta i Norsborg, berättar Carola.

I samma stund som hon satte sig bakom ratten och körde ut från grindarna på Hymer Center föll hon pladask för husbilslivet.

Tillsammans med dottern Zoe satte hon kurs mot Värmland och Dalarna.

”En sån lycka”

I samma stund som hon satte sig bakom ratten och körde ut från grindarna på Hymer Center föll hon pladask för husbilslivet.

– Det var samma känsla som när jag tog körkort, en sån lycka. Jag kände mig busig och kaxig och fri. Jag ringde en väninna, vill du följa med till Mora, vi åker nu. Det blev en härlig tjejresa, vi fyllde kylen med godsaker, stannade till vid en sjö och hade det så kul att vi missade avfarten och hamnade alldeles för långt norrut, minns Carola.

Det märks att hennes kärlek till livet på vägarna är genuin, hon närmast bubblar när hon pratar om hur gott en ny husbil doftar, att den är mycket lättare att köra än hon trodde, ”man sitter högt och har fin utsikt, den går så lätt och mjukt”.

– Det är verkligen så jag känner. Husbilen har hjälpt mig på många sätt genom åren. Vi har haft möte med musikerna i den, när Amadeus spelat fotboll och det varit kallt så har jag värmt mig i den och ändå kunnat titta på, jag har vilat i den på turnéer. Den är mitt kontor, min loge och mitt gömställe.

Nytt husbilsmärke

I sommar har Carola provat ett annat husbilsmärke. Carado är ett ungt märke i Hymerkoncernen som byggs i en av Europas modernaste husbilsfabriker.

– Den skiljer sig mycket från Hymer som jag kört tidigare, den är enklare och renare i linjerna. Ärligt talat så var jag lite skeptisk i början. Men ju mer jag använde den desto mer förtjust blev jag. Jag gillar verkligen den luftiga atmosfären. Den har space och smart design, den har lite svensk Ikea-känsla.

Tillsammans med dottern Zoe satte hon kurs mot Värmland och Dalarna. ”Slow travel” är en term som trendar nu och som stämde in på Carolas resa, den gick i långsamt tempo. Carola gillar att utforska saker längs vägen och gör ofta spontana avstickare.

– Vi stannade till exempel utanför Falun och handlade fina tofflor. Om vi såg en loppis passade vi på att fynda där och i Björbo köpte vi brädor på ett snickeri. Därför är husbilen så bra – det går att improvisera. Vill man köpa en fåtölj så finns det plats i garaget, till och med mina långa brädor fick plats på golvet inne i bilen, skrattar Carola.

Helst nära vatten

Allra bäst trivs hon nära hav och sjö och ställer sig helst så nära vattenlinjen det går. Stoppen sker i princip aldrig på en camping, hon vill stå i naturen.

– Vid vatten, på en åker, i slutet av en väg. Att bara kunna kliva ut bil och komma nära naturen är väldigt befriande.

I Linghed anslöt ett helt gäng med väninnor och barn och då ställde Carola till med hippiefest. Husbilen pimpades, alla klädde sig i tidstypiska kläder, det lagades mat och dukades långbord.

– Och cykelstället på husbilen gjordes om till bar, skrattar Carola. Det behöver inte vara så traditionellt, är man uppfinningsrik löser man allt.

I Linghed anslöt ett helt gäng med väninnor och barn och då ställde Carola till med hippiefest.

I Linghed anslöt ett helt gäng med väninnor och barn och då ställde Carola till med hippiefest.

Filmad sommarkonsert

Under sommaren har Carola gett konserter i parken intill sitt hem i Steninge slottsby. Med 50 personer i publiken, vacker natur och svenska visklassiker skapades en speciell stämning.

– Det var fantastiska spelningar, superstarka ögonblick, säger Carola och nämner att TV4 spelade in en konsert som ska visas senare i år.

Nu planerar hon för nya julkonserter i slottsladan. Det blir fjorton föreställningar med start den 27 november. Tanken är att ställa upp flera husbilar eller husvagnar som loger för musikerna.

40-årsjubileum

Carola har många andra projekt på gång. År 2023 firar hon 40-årsjubileum som artist och redan nu pågår planeringen. Framöver kan vi även hoppas på att få höra ny musik från henne.

– Jag kan säga så mycket som att jag jobbar med musikproduktioner och det handlar om pop denna gången, säger hon lite kryptiskt.

Man kan aldrig veta riktigt säkert med Carola, under samtalet återkommer hon flera gånger till att vara spontan och våga chansa.

– Ge plats för det oväntade, ha lite marginaler i livet. Känns det bra i magen så gör det. Vad finns att förlora? Det blir mycket roligare om man är öppen för nya vägar, både när man kör husbil och livet i övrigt.

Kort om Carola

Född 1966 i Hägersten
Slog igenom: 1983 med Främling
Mello-vinster: 1991 och 2006
Familj: sonen Amadeus, dottern Zoe
Bor: Steninge, Stockholm
Husbil: Carado T449

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket