Provkört: Sunlight A 72 - Perfekt husbil för familjen

Intresset för husbilsåkande sprider sig nedåt i åldrarna och lockar även familjer med yngre barn. Utbudet av lämpliga husbilar är dock begränsat, många husbilar som säljs idag är designade för två personer. Men det finns undantag. Husvagn på Väg har provkört en Sunlight A 72, en alkovbil som riktar sig direkt till barnfamiljer.

En husbil för familjen

Sunlight A72 är ett prisvärt alternativ till sommarstuga. Klyschan ”större inuti än utanpå” passar riktigt bra för denna husbil. Bilen har vad som kan betraktas som standardstorlek med en längd på 723 cm och – alkoven till trots – en totalhöjd på endast 310 cm.

Den har som standard maxvikt på 3 500 kg men med möjlighet att bädda för sex personer är det nog all idé att väga upp den till 3 850 kg om ens körkort tillåter det. Bilen känns mycket större och luftigare invändigt än den uppfattas utifrån.

När man går ombord är det första som slår en att bodelsdörren sitter så långt bak. En placering man oftare ser på äldre 80- och 90-talare än på dagens bilar. Det är rätt platseffektivt och det är konstigt att man inte ser det oftare. Två automatiska trappsteg utanför bilen ger en plan golvyta direkt innanför dörren. Man hamnar i en luftig ingångsyta med mycket plats. Våningssängar till vänster, kök till höger och badrumsdörr rakt fram. Härifrån ser man genom hela bilen som känns stor, ljus och trevlig.

Våningssängen bak kan bli som en mysig koja när man drar för draperiet.

Våningssängen bak kan bli som en mysig koja när man drar för draperiet.

Sex sovplatser

Fyra personer rör sig utan vidare i bilen men är man sex stycken blir det till att vara utomhus en del också om det inte ska bli för trångt. Det finns fyra befintliga sovplatser. Två uppe i alkoven, som för övrigt är stor och luftig, och två i våningssängen längst bak. Stora sittgruppen går att bädda ner till ytterligare en dubbelsäng. Här är liggytan med en längd på 175 cm mest anpassad för barn.

För mindre barn blir sängarna i våningssängen nästan som en egen koja och här borde de flesta barn nog stortrivas. Det finns sex bältade platser; två i förarhytten och två med trepunktsbälte i den framåtvända soffan samt två platser i bakåtvända soffan med tvåpunkts höftbälte. Ryggstöden i sofforna är ganska upprätta och man blir trött i ryggen efter ett tag. Detta får man avhjälpa med extrakuddar i ryggslutet.

Sittytorna är uppdelade i två grupper vilket är praktiskt om någon vill sitta ner och syssla med något utan att vara i vägen vid det stora bordet.

Sittytorna är uppdelade i två grupper vilket är praktiskt om någon vill sitta ner och syssla med något utan att vara i vägen vid det stora bordet.

Genomtänkt förvaring

Köket är rymligt med tre gaslågor i bredd och en vask som är rund och djup. Det finns hyfsat med arbetsyta kring både vask och spis som tillåter plats för att både skära och hacka. När man står vid spisen har man kylen med separat frys precis bakom sig. Kylskåpet är på 113 liter, det finns möjlighet att välja ett på hela 167 liter.

Förvaringen i köket är bra – en djup, stor låda och två skåp.Även övrig förvaring i bilen känns genomtänkt och generös. Sidoskåpen längs väggarna i bilen är väl tilltagna och ett plus för ytan ovanpå dem som dels kan fungera som förvaring men också bidrar till känslan av rymd. Bredvid kylen finns det en rejält tilltagen garderob och ett lite mindre skåp.

A 72 har sittytan fördelad på två sittgrupper, en med fyra platser och en med två platser. Detta är praktiskt på många sätt och vid många tillfällen. Till exempel kan en eller två sitta vid lilla sittgruppen och rita, läsa eller jobba medan andra kan fixa med annat vid stora sittgruppen utan att man är i vägen för varandra.

Garageluckan är stor och nedersta sängen kan fällas upp om man behöver lasta mycket i garaget.

Garageluckan är stor och nedersta sängen kan fällas upp om man behöver lasta mycket i garaget.

Stort garage

Toaletten och badrummet är det som har fått lämna plats till de andra generösa ytorna i bilen. Här är dusch och toalett kombinerade på samma yta. Det känns lite trångt men trots det är det funktionellt och man har utnyttjat den lilla ytan ganska väl.Garaget är bara åtkomligt från bilens högersida. Lastluckan är stor och när man öppnar den blottas också den nedre av våningssängarna.

Det känns lite oväntat men så är det på denna typ av bilar, det är bara att gilla läget. Fast det kan vara klumpigt om någon sover i sängen och man behöver hämta saker i garaget. Behöver man lasta något större i garaget fäller man helt enkelt upp den nedre våningssängen och vips så har man ett fullstort garage. Även med sängen nedfälld får man plats med mycket i garaget.

Här finns gott om både sitt-och liggplatser samt en bra golvyta. Bilden är tagen uppifrån alkoven med riktning bakåt.

Här finns gott om både sitt-och liggplatser samt en bra golvyta. Bilden är tagen uppifrån alkoven med riktning bakåt.

Beprövad teknik

I stora drag kan man beskriva Sunlight A72 som en mycket prisvärd bil, utan några nymodigheter men i stället försedd med väl med beprövad teknik som visat sig hålla genom åren. Kvaliteten i bilen känns genomgående hög med robusta lås och handtag och inget gnekande i gångjärnen.En snabb runda i stad och på landsväg förblir utan överraskningar. Förarmiljön är trivsam och överskådlig. Ljudnivån är okej för ett samtal, åtminstone om man håller sig under 90 km/h.

Just detta exemplar är försett med automatväxellåda som är väldigt behaglig när man väl lärt sig hur den funkar. Bilen har bra fjädring och verkar inte särskilt vindkänslig trots att den har en rymlig alkov.

Det finns gott om golvyta vid köket och det är inga problem om någon vill passera när man står och lagar mat.

Det finns gott om golvyta vid köket och det är inga problem om någon vill passera när man står och lagar mat.

Flexibla Sunlight A 72 husbil

Sunlight A 72 kan definitivt användas till långt mycket mer än semesterbil. Att använda den till olika familjebestyr i vardagen borde underlätta för de flesta. Är det fotbollscup för de yngre familjemedlemmarna vore den utmärkt att ha för att värma sig mellan matcherna, laga till en snabb lunch, ta fram kall dricka ur kylen. Har lillebror spelat färdigt sina matcher kan han duscha och byta om medan storasyrran spelar sina matcher klara.

Att ha den med ute vid pulkabacken så man kan hoppa in och värma sig och käka mellis vore perfekt. Det tvåsitsiga bordet innebär också att någon t ex kan sitta och jobba eller plugga i lugn och ro utan att vara i vägen för någon som vill röra sig fram och tillbaka vid matbordet. Och lastrummet rymmer som sagt en hel del, särskilt om man fäller upp nedre sängen. Man kan tänka ut många situationer med barn i vardagen då det vore väldigt praktiskt med en sådan här bil.

Stor och luftig inuti med bra sitt-, sov- och förvaringsutrymnmen.

Stor och luftig inuti med bra sitt-, sov- och förvaringsutrymnmen.

Omdöme: En supertrevlig bil sett ur familjeperspektiv. Perfekt för småbarnsfamiljen. Stor och luftig inuti med bra sitt-, sov- och förvaringsutrymmen. En robust bil utan tekniska överraskningar för ett lågt grundpris. Jämför man arbetet och kostnaden med att ha en sommarstuga så får man massor med fritid för pengarna.

Några nackdelar kan vara att komforten i sittgrupperna inte är så hög och att bilens design inuti ger ett lite slätt intryck. Något som snabbt kan avhjälpas med ett antal fina teckningar på väggarna.

*Den som tagit sitt B-körkort före 1 juli 1996 har rätt att köra personbil med en totalvikt över 3 500 kg

Fakta Sunlight husbil A 72

Totalvikt: 3 500 kg (denna bil 3850 kg)
Motor: 130 hk (denna bil 150 hk)
Tjänstevikt: 3058 kg
Lastvikt: 792 kg
Längd: 7,23 m
Bäddar: 6 m
Grundpris: 499 000 kr (vårt testexemplar har Master Paket och grundpriset 573 000 kr plus extrautrustning som bl a Fiats lågchassi och automatväxellåda som gav ett slutpris på 616 500 kr.)
© 2022 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket