Test: Adria Classica 663 UK (2008-model) och Isabella Magnus

Adria Classica 663 UK har testkörts under en tre veckor lång campingresa ner till södra Frankrike, då vi under vägen passade på att både vintercampa i Alperna, storstadssemestra i Provance och lapa sol vid Medelhavet. Husvagnen har därmed testats under olika förhållanden. Från camping på 1500 meters höjd över havet och från minus 15 till plus 25 grader.

 

Denna Adria är en stor och rymlig vagn, som trots det är lättkörd. Men på en resa till södra Frankrike kan det rekommenderas att hålla sig borta från mindre städers centrum som oftast har små och trånga gator och istället köra direkt till campingplatsen med vagnen.

Åk därefter på sightseeing. På själva campingplatsen kräver vagnen en hjälpande hand om man skall få den på plats. Bäst är att låta bilen göra jobbet, men ofta är platserna trånga på de sydfranska platserna, då kan en mover så klart vara en bra lösning.

Klicka för större bild Stor rundsittgrupp När husvagnen väl står på plats finns det däremot gott om utrymme att vältra sig på. Precis innanför dörren till höger är själva uppehållsrummet placerat. En stor rundsittgrupp med otroligt gott om plats för den lite större barnfamiljen och för gäster. Bordet kan fällas ned så man får en extra dubbelsäng. Under soffan finns förvaringsutrymmen, med undantag av ett, där färskvattendunken står.

Klicka för större bild Köket ett stort plusKöket är ett stort plus i den här vagnen. Särskilt om man gillar att laga mat och om barnen tycker om att vara med. Till höger om diskhon finns en stor bänkskiva, där mindre barn kan stå och hjälpa till i säkerhet – långt från gaslågorna. Bordet är högt. Det finns massor av praktiska skåp och utdragslådor. Kylskåpet har tagit vagnens storlek i beaktning, dock för litet om man handlar varje dag. Det finns gott om golvyta framför köket så man kan lätt passera varandra. Det ger frihet.

Toaletten

Man kan inte få allt och platsen har nedprioriterats på toaletten. Det är ju heller inte här man tillbringar sin semester så… Dock kan en person på över 185 cm inte sitta ner utan att slå knäna i skåpen. Man kan heller inte gå in för att t.ex. hjälpa ett barn.

Toalettfönstret öppnas ut i förtältet – här skulle man nog ha önskat att det var en taklucka istället. Toaletten har handdusch. Man kunde med fördel ha utnyttjat platsen där det nu istället placerats en garderob närmast inpå toaletten, för det finns massor av förvaringsutrymme i vagnen ändå.

Sovavdelningen

Sovavdelningen, som är placerad i anslutning till köket har en stor komfortabel dubbelsäng med ett stort förvaringsutrymme undertill. På motsatt sida finns tre garderober som går ända upp till taket. Massor av plats alltså. Över dubbelsängen finns det ytterligare fyra skåp. Dessa kan göras om till en extra kojsäng. Här finns tacklucka och stort fönster. Det finns dock endast en taklampa, så man saknar läslampor vid sängen. Det kan stängas av mellan kök och sovavdelning.

Barnen har deras eget rum

Barnen har deras eget rum och det ligger längst bak i husvagnen vilket har flera fördelar. När barnen har lagt sig ligger de långt ifrån uppehållsrummet där de vuxna ser på tv och när de leker kan de göra det ostört för de vuxna. Vid sidan av kojplatserna finns hyllor och ett litet nattygsbord. Speciellt bra är passagen mellan kojerna och dubbelsängen.

Här kan en vuxen utan problem komma intill barnen för att stoppa om dem. Vid sängens fotända finns ett mindre sidoarrangemang för två barn. Sofforna har förvaringsutrymmen och bordet kan fällas ned till en liten bänk – alternativt en liten extra säng.

Vinter- och sommercamping

Husvagnen är byggd så att den kan användas hela året om och det fungerar mycket bra. Alde centralvärme levererar det mesta. Tillsammans med golvvärmen är det inga problem. Kondens upplevs endast lite grand och kan lösas genom att man vädrar på morgonen. När man inte befinner sig i vagnen, och på natten, kan det rekommenderas alla rulla ner alla gardiner.

Det hjälper till att hålla värmen inne. Vid vårväder har vi på kvällen och natten endast haft golvvärmen på. Det ger också lite extra behaglighet när man stiger upp på morgonen.

Konklusion

Det finns verkligen gott om plats för den lite större barnfamiljen i Adria Classica, men också för två vuxna och två barn. Vagnen fungerar överraskande bra på vintercamping och har man inga problem med att köra en stor vagn så bör man välja denna stora modell för att få all den extra plats som den verkligen ger. Förvaringsutrymmena är fantastiska. Vi fyllde inte upp alla utrymmen trots att vi hade både vinter och sommarkläder med på samma resa, samt förtält, solskydd och vindskydd. Det fanns trots det fortfarande förvaringsyta kvar.

Barnsektionen och köket är de två mest genomtänkta rummen. Toaletten och avsaknaden av lampor i sovrummet är ett minus. Köregenskaperna är bra, men det kräver att vagnen packas korrekt i förhållande till vattentank, kylskåp o.s.v. Fantastiskt gott om plats för alla i familjen oavsett om det skall sovas, ätas, lagas mat, lekas eller mysas.

Fakta

Längd:  8468 mm
Bredd: 2450 mm
Tjänstevikt: 1450 kg
Totalvikt: 1700 kg

Extra utrustning

Isabella Magnum, solskydd och Bolon matta. På turen hade vi Isabella Magnum med till vintercampingen. Det är ett litet tält som är otroligt lätt att sätta upp. På en vintercamping bildar det en värmesluss och extra förvaringsutrymme. Bolon mattan är i stort sett oumbärlig.

Förtältet

På storstadssemestern valde vi också att sätta upp förtältet. Det var tillräckligt varmt men det blåste en del, så genom att sätta upp det och slå i tältpinnarna riktigt hårt kunde vi ändå sitta utomhus. Med verandastången kunde vi också få in sol i tältet. På uppställningsplatsen var det löst grus, vilket verkligen smutsar ner i vagnen när fyra man springer in och ut hela tiden. Det problemet löser Bolon mattan också. Läs mer här: www.adria.se

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket