Test: Tältvagn Camp-let Royal (2008-modell)

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

CampingSverige.SE har testat denna Camp-let Royal på en två veckor lång resa till Holland. Det visade sig att bli en resa med flera positiva överraskningar och endast två småsaker att irritera sig på. Som campingdragare valde vi Hyundai I30 1,6 CRDi.

Man märker knappt av att man har något på kroken

Man märker knappt av att man har något på kroken Tempo 100 och landsvägskörningUnder resan körde vi både på motorväg, landsvägar och på små holländska vägar. Oavsett, var vi kör, följer tältvagnen med utan några som helst problem och emellanåt glömmer vi helt bort att vi har något på kroken. Det är fri sikt och tältvagnen ligger stabilt på vägen. Den är Tempo 100 godkänd, så resan till Holland går som en dans. En annan positiv sak i dessa bensinförbrukartider är att det knappt är märkbart att man har något på kroken. Hyundai I30 kör upp emot 20 km på en liter bränsle – också med tältvagn. Med husvagn faller detta 4.0-6.0 liter/100 km. Så snart vi kommer fram till Holland kör vi enbart på småvägar.

Här kör vi genom Beerze med de karakteristiska holländska bondgårdarna

Här kör vi genom Beerze med de karakteristiska holländska bondgårdarna Optimal frihetMan kan välja att resa på två sätt. Antingen att slå sig ner på en plats och använda den som bas. I Holland är det inga avstånd, så det funkar jättebra. Man kan också ta med sig tältvagnen varje gång man reser vidare. Den tar inte så mycket plats när man vill stanna till vid attraktioner eller i städerna. Vi använder oss av båda sätten. Vi har tre basplatser under resans gång och på transportdagar stannar vi till då och då och upplever saker under vägen. Camp-let är skräddarsydd för att man skall kunna utnyttja friheten att vara mobil, men också en bekväm bas när man kommer fram till campingplatsen.

Iordningställandet går otroligt lätt. På bara några minuter är man på plats

Iordningställandet går otroligt lätt. På bara några minuter är man på plats Uppsättning på campingplatsenNär man kommer fram till campingplatsen och skall ställa upp, kopplas tältvagnen först från bilen. Det finns ingen anledning att börja köra den på plats med bilen, för Camp-let kan med lätthet skjutas på plats av en person. Man överraskas över hur lite den väger och hur lätt den är att få på plats. När den sedan är på plats och stödbenen har vevats ned öppnas tältvagnen och tältet reses. Det kan göras av en person men det går lättare om man är två. På bara några få minuter är man på plats och klar att flytta in.

Det går lättare om man är två personer när man reser tältet

Det går lättare om man är två personer när man reser tältet Flexibel semesterboningMan bestämmer själv hur mycket man vill ställa upp. Det enklaste sättet är att helt enkelt resa tältet och krypa till kojs. Härifrån kan man bygga ut med till exempel ett annex till barn eller barnbarn och med solskydd. Väljer man att ställa upp allt, kan det rekommenderas att ta med en campingmatta till själva tältet. Det är skönare att stiga ner på en matta på morgonen och man får dessutom en större rumskänsla.

Med Camp-let kommer man nära inpå naturen

Med Camp-let kommer man nära inpå naturen Här ligger vi vid en liten sjö där vi har valt att sätta upp solskyddet. På det sättet kan vi sitta ute sent på kvällen, även om daggen faller. Det tar fem minuter at sätta upp solskyddet.

Här har vi öppnat upp mellan kabinerna

Här har vi öppnat upp mellan kabinerna Bekväm inredningMan kan göra sovkabiner för två vuxna och två barn. Är man bara två vuxna kan man förvara sina kläder i den ena kabinen och ha dubbelsängen i den andra. Uppdelningen är flexibel så man kan också öppna upp och istället få en stor sovkabin, vilket är en fördel om barnen är små eller om man vill stänga av så att man slipper se sakerna som ligger där. Båda kabinerna kan förvandlas till en soffa så man får fler sittplatser.

Här har vi stängt igen ena sidan där vi förvarar alla våra saker

Här har vi stängt igen ena sidan där vi förvarar alla våra saker Sover gottHär är det stängt i ena sidan. Uppmärksamma också fickorna i sovkabinerna som är bra för förvaring av olika saker. I båda kabinerna finns riktigt bra vädringsmöjligheter och ventilation. Det är högt i tak och man sover gott. Härtill kommer bekväma kallskumsmadrasser som man ligger skönt på.

Isabellas tält är av hög kvalitet och har suveräna vädringsmöjligheter

Isabellas tält är av hög kvalitet och har suveräna vädringsmöjligheter Genomgående ventilationCamp-lets tält produceras av Isabella och har samma höga kvalitet som Isabellas förtält. Design är en smaksak, men det följer tidens trend. Kvalitén och funktionerna är i topp. Myggnät och ventilation sitter på rätt ställen. Speciellt vid köket är det bra att man kan vädra ut.

Camp-lets kök är enkelt och ytterst funktionellt

Camp-lets kök är enkelt och ytterst funktionellt Funktionellt kökKöket kan användas utan att tältvagnen öppnas upp. Det är en fördel när man förflyttar sig mycket. Man kan bara svänga in till sidan och koka sig en kopp kaffe. När man bor på campingplatsen och har satt upp allt är köket extremt funktionellt. Det finns förvaringsplats, kylskåp (box), rinnande kallt vatten, diskho och kokplatta. Allt som allt är det mycket enkelt, men man har det man behöver. Det enda man kan påpeka i köket är att kanten till det ena förvaringsutrymmet är så vasst att man måste tänka på det varje gång man fäller upp det.

Praktisk frontbox längst fram på Camp-let

Praktisk frontbox längst fram på Camp-let Gott om plats i frontboxenLängst fram på dragstången sitter en stor fronbox med gott om plats för exempelvis gas, kylbox, vattentank, campingmatta m.m. Det är skönt att slippa förvara dessa saker i bilen. Det enda minuset är att locket öppnas så mycket att det går mot tältduken. Opraktiskt för att den oftast är smutsigt.

Camp-let är inte bara nåt för nybörjare utan i än högre grad för folk som gillar denna form av semester

Camp-let är inte bara nåt för nybörjare utan i än högre grad för folk som gillar denna form av semester SammanfattningMan skall välja att semestra i en Camp-let om man lägger stor vikt på frihet och att vara nära naturen. Om man älskar känslan av att sova i tält men vill ha det lite bekvämare än man har det i ett traditionellt tält. Camp-let lämpar sig både för att resa från plats till plats på det enkla och ekonomiska sättet, men också för att slå sig ner under en lite längre tid. I bra väder njuter man semesterformen i fulla drag. I dåligt väder finns det fortfarande gott om plats för att röra sig fritt i tältet, och det tål att packas ned vått. Det håller 100% tätt. Det bör naturligtvis packas upp och torkas innan det går allt för lång tid, med hänsyn till tyget, så det inte möglar. Camp-let är inte bara till för nybörjare, utan i högre grad för folk som trivs med denna semesterform. Camp-let är också enkel att förvara när den inte används. Gillar man aktiv semester kan både cyklar och kanoter/kajaker spännas fast ovanpå tältvagnen. Det finns alltså bara en väg, och det är ut i naturen.Vi ser redan fram emot nästa resa.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket