Vintertest av förtält – Isabella Universal 420 – 2011 modell

CampingSverige.se hjälper dig att hitta rätt vinter förtält. På en vintercampingtur till Österrike har vi testat Isabella Universal 420. Vi testar uppsättning och dess funktion under stränga vinterförhållanden, för att till sist komma med en sammanfattning.

Varför Isabella förtält?

Det kan vara en fördel att ha förtält på vagnen när man vintercampar – för t.ex. skidförvaring. Man kan börja med att fråga sig själv varför man över huvudtaget skall ha ett förtält när man vintercampar. Det finns faktiskt flera anledningar till det. För det första ger det mycket mer utrymme att röra sig på, för det andra kan man sitta ute under fina dagar och för det tredje är det praktiskt för förvaring av campingmöbler, grill, pjäxor, skidor etc. Det fungerar också som en värmesluss så att värmen i husvagnen håller sig bättre.

Enkelt att sätta upp förtältet

Redan när man öppnar väskan med förtältet från Isabella får man intryck av att man har köpt en kvalitetsprodukt. Alla delar är noga inpackade, gardiner ligger i påsar för sig och instruktionsboken är mycket utförlig.

Även om det kan verka oöverskådligt är det faktiskt inte alls svårt att sätta upp förtältet. Uppsättningen går överraskande lätt. Det är inte många stänger till detta vinterförtält, och man får otroligt stor glädje av det. Det är praktiskt att börja med att lägga ut stängerna där de skall användas. Det ger en bättre överblick.

Markkappan sörjer för att hålla kylan ute. På med botten – det är vinter. Markkappan sätts på husvagnen. Det gör att det inte drar in och därmed kan man uppnå ett väsentligt mer ljummet förtält.

Tipset är att vara två

Är man två personer under uppsättningen av förtältet går det fortare – och lättare.

Tältduken förs in i tältskenan på husvagnen. Det kan göras av en person, men det är ännu lättare om man är två. Det praktiska Fix On – beslaget sätts på där takstängerna skall sitta. De kan bara monteras på ett sätt.

Förtältet tar form

Nu kan stängerna samlas och förtältet börjar ta form. Det är många stänger, men det beror på att det under vintercamping krävs en rejälare konstruktion. Börja med takstången i mitten och arbeta därefter ut mot det ena hörnet och därefter det andra hörnet. När alla stänger är monterade och åtstramade justeras höjden på förtältet.

Så skall tältpinnarna i marken – Tarzan är bäst vintertid.

Nu skall tältpinnarna i och det kan vara en utfordring om det är hård frost. Hörnen är viktigast. Använd enbart Tarzanpinnar, så se till att få med dem hemifrån. För att förtältet skall sluta helt tätt kan man med fördel lägga upp snö på gräskanten.

På denna modell monteras också en extra dörrmarkis. Den gör att snön inte rasar in i förtältet när dörren öppnas.

Halksäkert Isabella Ground Cover golv

Ett bra vintertips är att lägga det omtyckta Isabella Ground Cover i botten av förtältet. Det syntetiska materialet kan inte suga fukt och gör golvet halksäkert. Förutom att vara praktiskt ger det också mer mysfaktor.

Universal 420 är optimerat i design

Det nya Universal 420 är optimerat i design, funktionalitet och material. Det belagda materialet gör den ännu lättare att hålla rent. Designen gör också att man kan montera dörrmarkis och utbyggnad i gaveln om man önskar ytterligare plats.

”Kvalitén hos Isabella förtält är toppen och man får verkligen kvalitet för pengarna”

Sammanfattning Isabella Universal 420 är lätt att sätta upp även om det är en del fler stänger att hålla ordning på, men det krävs för att det skall kunna bära snö på taket. Det nya materialet gör det lättare att hålla rent. Även om det kostar lite extra kan det varmt rekommenderas att använda Isabella Ground Cover.

Fakta Isabella Universal 420 förtält

Bredd botten: 440 cm
Djup: 230 cm
Antal dörrar: 4 st
Vikt: 53,7 kg
Husvagnslängd: Min. 600 cm

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket