Njut av härlig snabbmat i sommar!

Av: Sanna Ohlander • Fotograf: Torbjörn Lagerwall

Pizza, fish and chips och grillad korv. Snabbmat brukar man köpa när man inte orkar laga mat eller för att man är sugen på just den typen av mat. Men varför inte testa att laga det själv?

Jag lovar att det blir en riktig hit att bjuda på egen snabblagad pizza på grillen, friterad fisk med hemgjord remouladsås (servera gärna i tidningspapper precis som man gör i England) och grillad korv med goda toppings.

Här kommer tre goda och förhållandevis enkla recept som du kan laga på grillen, i husvagnen eller husbilen. Dessutom får du tips på fem goda sallader som inte tar mer än tio minuter att blanda ihop, picknickpizza (som du även kan laga i en Omnia) och avslutningsvis en god och enkel dessert. Ta dock hänsyn till eventuella grillförbud!

 

Snabba pizzan.

Snabba pizzan.

Snabblagad pizza

Enklare än så här blir det inte! Bred ut tomatpesto på tortillabröden. Toppa med mozzarella och skinka. Grädda i ugnen eller grillen. Precis innan servering strör du över ruccola och skivade småtomater. Servera gärna med grönsallad.

4 portioner

Ca 20 min

Ingredienser:

4 st tortillabröd eller libabröd

2 dl tomatpesto

400g mozzarella

200g småtomater

200g rökt skinka

100g färsk ruccola

Så här gör du:

1. Värm ugnen till 250 grader eller tänd grillen. Skiva mozzarellan i tunna skivor. Strimla skinkan.

2. Bred ut tomatpesto på tortillabröden. Fördela ut mozzarella och skinka. Ställ in i ugnen ca 10 minuter eller ca 5 minuter på grillen under lock.

3. Ta ut pizzorna och strö ut färsk ruccola samt skivade tomater.Servera gärna med en grönsallad.

Tips! Grilla pizzorna rakt på grillen. Tänk bara på att grilla indirekt så att inte brödet bränns vid.

 

Fish and chips

Fish and chips.

Fish and chips

4 portioner

Ca 50 min

Ingredienser:

600g torskrygg (eller annan vit fisk)

1 citron

2 dl vetemjöl

1 äggvita

1 1/2 dl ljus öl

3/4 liter rapsolja

Pommes frites

Remouladsås

2 dl gräddfil

1 dl majonnäs

1/2 dl bostongurka

1 msk gurkmeja

2 msk kapris

Salt

Svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla ingredienser till remouladsåsen, smaka av med salt och peppar. Skölj fisken och dela i mindre bitar, ca 4×4 cm. Salta och pressa citron över. Vispa samman vetemjöl med ölen. Vispa äggvitan och vänd ner i smeten.

2. Lägg ut pommes frites på en ugnsplåt, ställ in i ugnen ca 20 minuter.

3. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp till 180 grader. Använd gärna en ugnstermometer för att hålla koll på temperaturen.

4. Doppa fiskbitarna i frityrsmeten och fritera några bitar åt gången. När de är gyllengula på båda sidor, ta upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Servera fisken med pommes frites och remouladsås, stänk gärna över lite vinäger också.

Vill du ha grönsaker eller en sallad till? Kolla in våra tips här nedan!

 

Smarrig topping till grillade korven.

Smarrig topping till grillade korven.

Grillad korv med smarriga toppings!

4 portioner

Ca 20 minuter

Ingredienser:

8 färsk salsiccia- eller chorizokorv

150g färsk vitkål

150g färsk rödkål

2 gul lök

Smör/Rapsolja

8 korvbröd

40g cashewnötter

Senapsdressing

2 dl crèmefraiche

1 kruka finklippt gräslök

2 tsk dijonsenap

Salt

Peppar

Grill: Lägg kol eller briketter på båda sidor om grillen. Tänd grillen och låt kolen brinna ner tills de börjar gråna och är rejält varma.

Gör så här:

1. Blanda ihop alla ingredienser till senapsdressingen. Smaka av med salt och peppar. Riv kålen med hjälp av mandolin eller osthyvel. Blanda vitkål med 1 dl av senapsdressingen.

2. Skiva löken tunt. Hetta upp olja i en stekpanna (går bra att göra på grillen!). Stek löken tills den är gyllenbrun. Hacka nötterna grovt. Rosta i en torr stekpanna över grillen några minuter.

3. Grilla korvarna tills de fått fin färg runtom. Lägg på bröden på slutet så att även dessa blir lite varma.Servera korvarna i korvbröd. Toppa med vitkålssallad, rödkål, stekt gul lök och de rostade nötterna.

 

Härliga sallader!

Härliga sallader!

Fem goda sallader!

Bönsallad

En matig sallad får du lätt till med bönor, grönsaker och fetaost. Marinera bönorna med olja, persilja, chili och vitlök. Blanda sedan i tomat, rödlök, gurka, haricotsverts och ruccola. Toppa det hela med fetaost. Servera gärna med ett gott bröd.

Tomatsallad

På sommaren kan man frossa i alla härliga tomater som finns! Blanda olika sorter och färger till en härlig sallad full av smak. Skiva eller klyfta tomaterna och lägg på ett fat. Skiva rödlök tunt och blanda med tomaterna. Ringla över lite olja och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Passar till allt grillat eller som en enkel förrätt tillsammans med mozzarellaost och bröd.

Spenatsallad

Färsk spenat är både gott och nyttigt! Gör en enkel sallad med spenat, gurka, purjolök och lite olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Salladen är ett perfekt tillbehör till allt grillat men även som ett fräscht tillbehör till all lagad mat.

Couscoussallad

Trött på vanlig potatissallad till den grillade korven? Testa att göra en god och mättande sallad med couscous och grönsaker. Koka couscous och blanda med olika färska grönsaker som tomat, squash och haricotsverts. Vill du kan du även blanda i marinerade grillade grönsaker, antingen som du gjort själv eller köpt färdiga. Gör en dressing med olja, vinäger, chili och vitlök. Blanda salladen med dressingen.

Fruktig sallad

En sötaktig sallad som balanseras upp av en smakrik ost. Grilla olika stenfrukter som mango, aprikos och nektarin. Dela i mindre bitar och blanda med ruccola eller spenat. Toppa med blåmögelost och ringla över lite olivolja.

Relaterade artiklar

TV-spel: Mysigt som varm choklad och bara lite mer spännande

Vi tipsar: Fängelsedrama som överglänser dikten

Boktips: Skräckens kung i fantastisk berättarform

Sommarmat: Tre recept med honung som smaksättare

Recept: Nu är det dags för fingermat

Vandra i Prins Bertils fotspår

© 2021 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket