Campout

CampingSverige.se

1.12.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Christina Lundh Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Canazei: Vintercamping i Italiens imponerande Dolomiter

Jag har varit i Italien några gånger, men då på sommaren. Den här gången gick turen till bergsbyn Canazei och nu på vintern. Skidcamping och fantastisk mat blev överskriften på hela resan.

Klicka för större bild


Canazei - en vacker bergsby

Själva byn Canazei ligger ca 1 500 m.ö.h., är inte speciellt stor och det går snabbt att hitta här. Den ligger otroligt vackert placerad i Val di Fassa (Fassadalen) och har trots turismen bevarat sin ursprungliga idylliska atmosfär med smala gator, antika hus, caféer och små specialbutiker.

Med sitt läge på gränsen till Sydtyrolen hittar du en blandning av österrikisk gästfrihet och italiensk kultur med goda viner och god mat. Två goda ingredienser på semestern…

Här finns drygt 2 000 invånare, men naturligtvis många turister under högsäsongen, som infaller från mitten av februari till mitten av mars. Före och efter denna period är det lugnt och tyst i byn.

Canazei ligger i världens största skidområde - Superski Dolomit, som med ett spindelnät av liftar och busstransporter ger tillgång till mer än 1 000 km pister.

Klicka för större bild


Turen dit

Du ska räkna med 2 dagars körning från Danmark eller södra Sverige, såvida du inte är ”hard-core” bilist.

I de flesta fall förekommer det inte några trafikproblem genom Tyskland, men ju närmre Alperna du kommer, desto större är chanserna att råka ut för riktigt vinterväder, vilket kan orsaka förseningar i trafiken.

Vi har tur med fina vägar som är skottade för snö och resan går enligt planerna.

Efter Brennerpasset går vägen förbi Bolzano och vidare till Ora/Auer och här kör vi västerut längs väg S48. Vägen svänger och på ett par ställen finns det också en del stigningar, men inte något som förorsakar några problem.

Klicka för större bild


Campingplatsen - precis vid liften

Det är lätt att hitta campingplatsen i den lilla byn. Det är redan ganska fullt på den mellanstora campingplatsen – först och främst med italienska fastboende.

Vi är framme sent på eftermiddagen och glädjande nog ligger campingplatsen mitt emot gondolen, som tar skidåkarna upp i terrängen. Detta är det bäst placerade övernattningsstället i hela byn.

I morgon kastar vi oss utför. De snöklädda bergen reser sig majestätiskt över våra huvuden. De första stjärnorna dyker upp och månen har börjat sin långa väg över natthimlen.

Vi parkerar snabbt och rutinmässigt. Vårt hem är klart på nolltid och vattnet till vårt te kokar redan. Och vi behöver heller inte packa upp något. Allt vi behöver ligger i husvagnen, på sina fasta platser och nerpackat vid avfärden hemifrån. Skönt.

Klicka för större bild


Sella Ronda

Mottot i Dolomiternas vackra by är man har inte åkt skidor i Canazei utan att ha åkt de ca 40 km inkl. liftar, som tar en hela vägen runt om det fascinerande Sella-massivet.

Det spelar ingen roll om du åker med- eller motsols. Starta tidligt på morgonen så du har tid att njuta av landskapet du passerar och inte minst besöka alla små stugor som ligger uppe i terrängen.

Vi åker hela turen runt på telemarksskidor, vilket i sig själv är lite av en kraftansträngning.

Telemarksåkning är inte något som italienarna ser speciellt ofta, så vi fick många upplyftande tillrop under dagens tur.

Italienarna själva tycker mer om slalom och pastellfärgade hela skiddräkter. De åker helst inte skidor om det är dåligt väder och med dåligt väder menar de lätt mulet eller en smula vind.

Blå, blå himmel ska det nästan till för att italienarna ska tycka att det är bra skidväder.

Klicka för större bild


Tänk på att värma upp

Uppvärmningen startar faktiskt redan på hemmaplan i samband med förberedelserna inför turen. Se till att vara i någorlunda god form till din skidsemester – upplevelsen blir en helt annan.

Skidskolan kan vi rekommendera för både nybörjare och de som åkt lite grann, eller om du inte har åkt skidor på några år. Skidskolan i Canazei har italienska instruktörer som talar acceptabel engelska.

Mindre barn kan ta med sig sina föräldrar, i varje fall den första dagen, tills man som förälder känner sig trygg med att låta barnen vara ensamma i de 90 minuter en skidlektion normalt varar.

Ofta är språkbarriären inte något problem när det handlar om barn. Skidåkningen leks in  och de små barnen följer efter skidläraren efter principen ”learning by doing”.

Uppvärmningen inför skidåkningen startar redan hemma i husvagnen, där vi vaknar efter en god natts sömn. Märkligt nog har det inte varit några problem med att sova...  

Innan vi sticker iväg äter vi en god och närande frukost. Kroppen behöver mycket energi.

Det är en god idé att vänta med att duscha tills på kvällen. Genom att bada tvättar man av det fettlager på kroppen, som gör att man bättre håller värmen – duscha eller bada kan du göra när du kommer hem på eftermiddagen.

Klicka för större bild


Italienarna kan det där med mat

Jag brukar tycka om att laga vår mat i husvagnen, men vi kom snabbt på att standarden på ortens italienska restauranger var otroligt hög, så varför inte få en gastronomisk upplevelse och njuta av den?

Det italienska köket är i verkligheten mycket enkelt. Det består av mycket enkla råvaror, men av otroligt hög kvalitet. Denna sammansättning har gjort italiensk matlagning världskänd.

Det bästa är att man efter bara några få restaurangbesök själv kan börja ”leka” italiensk kock. Du kan nämligen lätt känna igen matvarorna i butikerna och själv skapa en härlig middag hemma.

Vi hittar en liten restaurang i ett tidigare kostall i den gamla bydelen. Där är det lågt till taket med rustika bjälkar och mitt i restaurangen finns en öppen eldstad där maträtter tillagas med gästerna som nyfikna åskådare.

Det handlar inte bara om bli mätt – det handlar också om att få en god upplevelse. Och det får vi. Man bryr sig om varje detalj i maten och inget överlåts åt tillfälligheterna.

Grappan tar vi hemma framför vintertältet, där vi tidigare på dagen har byggt en meterhög snömur som en förlängning av förtältet. Här tillbringar vi varje kväll dagens sista timmar.

Att sitta i den frostklara nattluften under miljoner stjärnor är ett bra sätt att avsluta en lång och aktiv dag i ett imponerande landskap.

Klicka för större bild


Förtältet är bra att ha

Förtältet är efter min mening helt enkelt ovärderligt på en vintercampingtur som sträcker sig över lite längre tid.

För det första är den en enorm värmesluss, så att värmen i husvagnen inte försvinner varje gång någon öppnar dörren.

Det är också ett bra förvaringsutrymme för skidor och pjäxor, som annars kan ta gott om plats i husvagnens magasin.

I sydligare trakter vill jag inte råda dig att ställa dina skidor utanför husvagnen, som man ser så många göra uppe på fjället.

Om vi bor många i husvagnen hänger vi också ofta våra skidkläder i förtältet och undviker på så sätt en massa kondens inomhus. Husvagnen LMC 580 K har centralvärme och har dubbel botten i alla magasin.

Klicka för större bild


Lunch i det fria

Flera gånger i veckan kan man anmäla sig till lunch i det fria. Det ville vi pröva. Vid anmälan fick vi en detaljerad pistkarta, som visade oss exakt var vi kunde hitta det framdukade bordet mitt ute i naturen.

Vi hittar det utan några problem och vilken färgorgie av skinkor, korvar, ostar, bröd, frukt, snacks och drycker som möter oss. Vi gör en jättestor sandwich, som vi knappt kan gapa över.

Slutligen sitter vi där på snöbänken och äter en fantastisk lunch med utsikt över det imponerande Sella-massivet, som reser sig lodrätt 1 000 meter uppför berget.

De ljusa klippväggarna står fint mot snön och den djupblå himmeln. Efter lunchen är det kälkstafett för de som ännu kan röra sig. Jag har helt enkelt för mycket mat i magen för att kunna resan mig.

Fakta

Området Superski Dolomit har:
354 km blå pister för nybörjare
708 km röda pister för vana skidåkare
118 km svarta pister för mycket erfarna skidåkare
Högsta skidåkning: 2 950 m.ö.h.
Totalt: 1 180 km pister att slänga sig ut i. 478 km kan nås direkt från Canazei. Resten kräver buss eller bil.

Det finns 468 liftar i hela området och 99 % av dessa är stol- eller kabinliftar. Italienarna är inte mycket för dragliftar, där man inte kan sitta ner.

Klicka för större bild


Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt