CampingSverige.se

12.10.17

Av: Elin Liljero Eriksson Fotograf: Rickard L Eriksson
Dela
 

Carola har fått en ny dimension i livet:– Husbilen är min fristad

Frihet, äventyr och en känsla av att få ha ett uterum i det fria är Carola Häggkvists melodi. Med husbilen har artisten fått en ny dimension i livet.

-Husbilen är min fristad. Den ger mig en sådan frihet, säger Carola.

-Husbilen är min fristad. Den ger mig en sådan frihet, säger Carola.


Det är en varm sensommarkväll i Stockholm. Carola, 51, har parkerat sin husbil vid vattnet vid Norr Mälarstrand. Hon ska snart ge en välgörenhetskonsert och det är här hon förbereder sig allra bäst. I sin Hymer.
– Husbilen är min fristad. Den ger mig en sådan frihet. Just idag fungerar den som en loge, där jag kan få lite egentid och förbereda mig, men där jag också har möten med bandet, säger Carola.
Hon berättar att husbilen gett henne en ny dimension i livet.
– Jag känner mig friare nu. Jag är en naturmänniska och letar gärna upp sköna platser, en åker eller havet. Då känner jag en frihet. Och kanske är det som är den stora grejen för mig – att få ha ett uterum i det fria.

Carola uppskattar friheten med sitt rörliga hem.

Carola uppskattar friheten med sitt rörliga hem.


Ett ”rörligt hem”

Egentligen är Carola en båttjej. Hon har vuxit upp med båtmänniskor till föräldrar, har själv haft båt i många år och sedan hon slog igenom med Främling som 16-åring tyckt att det här med campingar kan vara en utmaning som offentlig person. Men tanken på en husbil har länge funnits, just för att kunna ha sitt eget ”rörliga hem” och kunna njuta mer av naturen utan att tänka på att boka något boende.
– Jag älskar sensommardagar som dessa när jag kan passa på att åka ut med husbilen för att få kvalitetstid. Jag ser också fram emot att spontant åka iväg en kylig höstdag, när luften är klar och endast solen värmer, säger hon och fortsätter:
– Jag lever verkligen mitt liv i den här bilen. Jag gillar att det finns en utedusch. Det tycker jag också är höjden av frihet. Att få duscha utomhus när bara kossorna ser mig.

– Det krävs en känsla för precision och lite mod för att köra en sådan här, säger Carola om sin Hymer.

– Det krävs en känsla för precision och lite mod för att köra en sådan här, säger Carola om sin Hymer.


Tilltalas av friheten

Historien tar sin början sommaren 2012 då Carola skulle medverka i Kalle Moreaus tv-program i Orsa.
– Jag tänkte att det hade varit så skönt att kunna hyra en husbil, åka dit och ha den som loge. Efter att ha kollat runt hos olika märken kom jag fram till Hymer. Ägarens son svarade och jag frågade om det fanns möjlighet att få hyra eller testköra en husbil.
”Javisst, vi gillar dig och brukar gå på dina julkonserter hela familjen! När ska du ha den?” sa han. ”Jag hade tänkt åka vid 17”, svarade jag. Han skrattade och sa att det nog kan bli svårt, men att han skulle se vad han kunde göra.
En halvtimme senare hade Hymer ordnat en sju meter lång husbil.
– Det var som ett stort hus som jag skulle åka med! Men när jag körde ut med den på vägen, kände jag bara: oh, wow! Det här är kul! Jag var som ett barn på julafton. Jag var så lycklig. Det var som när jag fick åka Vespa med pappa som liten. Det är något med utmaningen och friheten som tilltalar mig, säger hon, och tillägger:– Det krävs en känsla för precision och lite mod för att köra en sådan här.


Husbilen fungerar utmärkt även som sminkloge.

Husbilen fungerar utmärkt även som sminkloge.


Får vara ifred

Hon berättar att husbilen blivit hennes rörliga hem. Något som betyder mer än vad hon först kunde ana.
– Det är svårt som offentlig person idag med alla mobiltelefoner att få att få en selfie-fri dag. Att få vara ifred. Även om många lägger märke till mig när jag kör i den kan jag välja själv när jag vill vara tillgänglig för andra.
Att ständigt vara i strålkastarljus är något Carola blev påmind om i våras då hon kom hem till Sverige efter att ha tillbringat sex månader i sitt hus i Sydafrika.
– Det gör ju någonting med en att vara ifrån all offentlighet i ett halvår, man ömsar lite skinn. Det var såklart jättehärligt att komma hem och träffa folk, men det första man verkar tänka på nuförtiden är att ta fram mobilen. De glömmer att säga hej, utan frågar direkt: ”kan jag få ta en bild med dig?”. Jag känner mig mer än någonsin lite som en ”apa i en bur”. Det blir inget möte. Så att bara få åka till en avskild plats och göra sitt eget kaffe och faktiskt koppla av – det betyder så mycket för mig.
Hon återkommer ofta till doften.
– Jag förknippar minnen med dofter och jag älskar doften i husbilen. Det doftar äventyr och mysigt vardagsrum med skinnfåtölj.

Före konserten laddar Carola upp med en lättare måltid. I husbilen kan hon förbereda sig i lugn och ro.

Före konserten laddar Carola upp med en lättare måltid. I husbilen kan hon förbereda sig i lugn och ro.


Husbil istället för hotell

Eftersom hon är en naturmänniska är hon mer än gärna i sitt rörliga hem så ofta hon kan stora delar av året, från midsommar till snön börjar falla. Även en vanlig, schemafylld vardag.
– Det händer att jag väntat in sonens fotbollsträningar i den. Då har jag passat på att beta av mejlen, vilat eller tagit en fika. Jag maximerar gärna tiden.
Förra sommaren, då Carola spelade i Skåne, passade hon att vara kvar några dagar tillsammans med dottern Zoe, 7, och pojkvännen och basisten Jimmy Källqvist, 47.
– Vi hade några dagar ledigt innan turnén skulle fortsätta så vi upptäckte Österlen och Blekinge. Det var helt underbara dagar för oss, den lilla familjen. Vi hittade en plats vid havet och det kändes som att vi var utomlands. Oförglömligt.
Inte minst i kombinationen artist och mamma har husbilen varit viktig.
– Zoe älskar att åka med. Vi har samma humor och hon gillar musik, vi har så kul ihop.
En sommar blev det många spelningar i Norge. Då kände jag mig inte som en turnerande mamma som utsatte min dotter för en massa hotellrum hela tiden, husbilen blev vårt hem.

Konserten på Norr Mälarstrand är välbesökt.

Konserten på Norr Mälarstrand är välbesökt.


”Så här vill jag leva”

Det är fullsmockat med folk som har kommit för att höra Carola på Norr Mälarstrand den här kvällen. Och vem vet, nu när hon har sin husbil med, kanske den slutar på samma sätt som när hon gästade Sommarkrysset på Gröna Lund en sommar:
– Då hade jag stor, härlig fest i husbilen efteråt. Jag tände marschaller som ledde in till husbilen, några musikanter spelade och jag serverade kyld dricka och glass. Vi hängde där fram till småtimmarna. En riktigt skön kväll, helt enkelt.
För en sak är säker, Carola lär fortsätta möta naturen och friheten i sin Hymer.
– Det är precis så här jag vill leva mitt liv. Friheten, flexibiliteten och äventyrligheten passar mig perfekt.

Carola Häggkvist

Familj: Pojkvännen Jimmy Källqvist, sonen Amadeus, dottern Zoe.
Bor: Stockholm
Aktuell: Bland annat med julshowen Stjärnklart.
Kör: Hymer B DL 678

Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt