Housecar

CampingSverige.se

1.5.14

Dela
 

Picasso satte Kristinehamn på konstens världskarta

Den var tänkt att placeras i Cannes eller New York men kom i stället att hamna i infarten till sjöss till Kristinehamn. På midsommarafton 1965 invigdes skulpturen och har sedan dess blivit en symbol för staden och platsen kallas sedan dess för Picassoudden.

Klicka för större bild


"Oui". Med tre enkla bokstäver på ett fotomontage bekräftade Pablo Picasso i juli 1964 att han valde Kristinehamn för sin 15 meter höga monumentalskulptur i serien ''les dames de Mougins''. För serien stod konstnärens hustru Jaqueline modell, vilket man kan ana av profilen på skulpturen.

Skulpturen är Pablo Picassos första monumentalskulptur. Pelaren har två vingar varav en vinge väger åtta ton. Skulpturen är utförd i naturbetong, vilket innebär att en form fyllts med sorterat stenmaterial och sedan har flytande vit cement injicerats. Den konstnärliga dekoren sandblästrades fram. Ytan är så hård att den sägs hålla i 2000 år.

Bengt Olssons förtjänst

Arbetet med skulpturen utfördes av norrmannen Carl Nesjar och följdes av Picasso genom film och fotografier. De två konstnärerna kom att samarbeta under många år med en räcka utsmyckningar i naturbetong i bl a Chicago, Marseille och Barcelona.
Men initiativtagare till att statyn hamnade i Kristinehamn var en annan konstnär – Bengt Olsson, som sett fotografier från Picassos ateljé på skulpturserien. Av en tillfällighet träffade han Carl Nesjar i slutet på 50-talet och fick då reda på att ett av dessa skulpturverk skulle uppföras i monumental skala. Förmodligen i New York.
Bengt Olsson agerade snabbt och åkte hem till Kristinehamn där han försökte övertyga kommunpolitikerna att få verket uppfört där i stället. Han fick ja från de styrande som i sin tur fick ”oui” från Picasso.

Blivit ett varumärke

Skulpturen är ett av de största Picassokonstverken i världen och står som ett sjömärke och en hälsning till de fartyg som kommer till Kristinehamns hamn. Picasso kom aldrig själv för att få se sitt verk på platsen men det har desto fler gjort. Picassoudden är Kristinehamns populäraste besöksmål och har blivit ett varumärke för staden.
En utställningsbyggnad finns i närheten där det bland annat går att följa hur arbetet med uppsättningen av skulpturen gick till.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt