Campout

CampingSverige.se

1.5.19

Av: Beata Hansson
Dela
 

Rosendals trädgård - en grön oas i Stockholm

Till Rosendal och dess trädgård kommer man efter en spårvagnsfärd från Stockholms central på tjugo minuter. Tanken med Rosendal är just oas i storstan. Om man kommer därifrån inte bara mätt, utan också lite klokare, så är det ingalunda en slumpartad bieffekt.

Klicka för större bild
Fotograf: Katja Halvarsson


Varje år i april är det exempelvis potatishelg på Rosendals trädgård. Då kan besökaren lära sig i princip allt som är värt att veta om potatis och dess odling. Kommunikationschef Victoria Lagne älskar Rosendal och hon älskar potatis. Hennes absoluta favoriter är de rödskaliga potatisarna Rosara.

– Det är en tidig potatis som passar till midsommarsillen eller att skiva tunt och använd som ingrediens när du ska baka pizza tillsammans med creme fraiche och hyvlad parmesan.

Under potatishelgen kan besökaren botanisera bland tjugo olika sorters sättpotatis alla självfallet ekologiska. Men i sammanhanget kan nämnas att Larsviken som förser Rosendals plantbod med sättpotatis odlar över 550 sorter på sin gård, så det är bara ett litet urval som nu står till buds.

Eftersom denna helg går i potatisens tecken finns även potatisrätter på lunchmenyn i trädgårdskaféet. För den fikasugne kan det exempelvis finnas potatiskringlor på kakbuffén.

Snittblomslandet.

Snittblomslandet.
Fotograf: Katja Halvarsson


Salig blandning

Rosendal är helt enkelt en salig blandning av vad trädgårdsmästare, kockar och bagare kan åstadkomma i naturens tecken och maten som serveras är många gånger resultatet av samarbete mellan dem. Man följer säsongen och använder sig av trädgårdens skörd så långt det är möjligt.

Som gäst i detta grönsakernas Mecka ges olika upplevelser för varje besök. Här finns förutom det välbesökta KRAV-certifierade kaféet, grönsaksfält, växthusodling, fruktträdgård, vinodling, rosenträdgård, blomsterrabatter, plantbod, vedugnsbageri och en gårdsbutik

Men i skrivande stund nalkas våren. Ljuset återvänder. Och våren är så speciell tycker inte minst Victoria. Då är det fullt av folk här som sitter utmed växthusgavlarna och bara njuter av de första solstrålarna.
– Det finns så mycket att se fram emot och att lära sig när våren kommer.

Tulpaner i maj månad i Rosendals trädgård.

Tulpaner i maj månad i Rosendals trädgård.
Fotograf: Katja Halvarsson


Odlandets magi

I plantboden kryllar det av frågvisa besökare som kastas in i inspiration och ny kunskap om odlandets magi. Förväntan ligger i luften när fröer får nya ägare och växter inhandlas. Ute i trädgården tittar vårlökar, som narcisser och påskliljor fram i rabatterna och kring Rosendal breder vitsippsbackarna ut sig.

– Men självklart har alla årstider sina motiv och prägel. Under sommaren får vi många internationella besökare. Att komma till Stockholm och uppleva lantmiljö ta del av växtlighet, fika, luncha eller bara flanera i denna oas tycker många utländska besökare känns exotiskt.

Det är Stiftelsen Rosendals Trädgård som sedan 1982 driver biodynamisk handelsträdgård här i hjärtat av huvudstaden. Ändamålet är till en del pedagogiskt. Man vill sprida kunskap och framförallt inspiration om trädgårdskonsten och biodynamisk odling till de som kommer hit. Uppdraget är sympatiskt. Detta är en plats som vill ge grön inspiration, men också kunskap, mångfald och långsiktighet.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt