Kama Fritid

CampingSverige.se

28.7.14

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Sydfrankrike: Camping i Frejus vid Medelhavet

Längs Medelhavskusten i Frankrike ligger semesterupplevelserna som på ett pärlband och många hittar ofta sina favoriter här. Fejus och St. Rafael som ligger i regionen Cote d´Azu är ett bra bud. Medelhavskusten är en av Frankrikes största turistmagneter, så har man möjlighet att besöka området utanför högsäsong gör man sig själv en tjänst. Maj och september är bra årstider.

Campingplatsen Douce Quietude har fyra stjärnor

Campingplatsen Douce Quietude har fyra stjärnor


Campingplatsen Douce Quietude bra utgångspunkt

Campingplatsen Douce Quietude har fyra stjärnor och en mycket hög standard. Förhållandena är välordnade på denna stora campingplats. Då det är väldigt grönt på platsen får man inte heller känslan av att den är så stor som den är. Platsen är lugn och folk verkar trivas vid sina husvagnar och vid den lilla polen.

Detta är utan tvekan en plats som drar.

Frejus grundlades under Julius Cæsar – här ses resterna av en amfiteater

Frejus grundlades under Julius Cæsar – här ses resterna av en amfiteater


Historiska Frejus

Alla de små städerna runt omkring har dagliga marknader där det säljs färska råvaror ifrån hela området.  Medelhavet sträcker sig så långt ögat kan se och här finns möjligheter till alla former av vatten aktiviteter och sol och bad. Är man historiskt intresserad finns det massor att göra. I Frejus, som grundlades under Julius Cesar finns rester från romartiden, bland annat en amfiteater och en akvedukt.

Gorge du Verdon - Europas största canyon

Gorge du Verdon - Europas största canyon


Dagstur till Gorge du Verdon

Vi åker upp i bergen för att titta närmare på Gorge du Verdon. En utflykt man hinner med på en dag, men man kan naturligtvis ta flera dagar i anspråk om man vill det. Gorge du Verdon ligger i Haute Provence Alperna och är världens näst största, och Europas största canyon. Den är 25 km lång och 700 meter djup. Den mest imponerande delen ligger mellan Castellane och Moustiers Sainte Marie. Det går att köra på båda sidor av klyftan och man tar sig hela vägen runt på en dag. Vi rekommenderar att börja på den södra sidan på grund av ljuset. Det går bra att göra turen med en liten husvagn på släp.

Moustiers St. Marie

Moustiers St. Marie


Lunch i Moustiers St. Marie

Där Gorge du Verdon slutar i väst ligger en liten trevlig stad som man inte bör missa, och ger man sig iväg tidigt på morgonen kan det passa att göra ett lunchstopp här. Staden heter Moustiers St. Marie och är känd för lavendel, fajans och mirakel. Under många århundraden har folk vallfärdat hit för att få sina önskningar uppfyllda. Dessa drömmar symboliseras också av en stor guldstjärna som hänger högt över staden.

Moustiers St. Marie är belägen på en förhållandevis brant bergssluttning, vilket innebär att staden är väldigt kuperad och det finns massor av små passager med trappor. Därför tar man sig bäst runt till fots som turist, till exempel om man vill besöka de nästintill 50 ateljéerna och fajans butikerna som finns här.

Vacker natur genem Castellane

Vacker natur genem Castellane


Hem genom Castellane och Napoleonrutten

Vi fortsätter på norra sidan om Gorge du Verdon, mot Castellane. Vägen leder till en av de mer kända städerna längs Napoleonrutten, varifrån man kan följa den berömda rutten hela vägen ner till Cannes. Det är en vacker tur där vägen slingrar sig upp genom bergen och förbi branta klippor där borgar och kyrkor tronar på toppen av dem. Här går livet sin gilla gång.

Fransmännen umgås och njuter av våren med en omgång boule.

Flotta bilar längs strandpromenaden

Flotta bilar längs strandpromenaden


Flotta bilar och tom strand

Det är ingen tvekan om att man befinner sig i de lite mer välbeställda delarna av Frankrike för gatorna är fulla av fräcka sportbilar. Staden har också ett bra urval av moderna och dyra restauranger. Dem behöver man dock inte besöka för att få uppleva det eminenta franska köket. Se avsnittet längre ned om marknader.

Tom strand. Under en varm högsommardag finns inte en tom fläck här

Tom strand. Under en varm högsommardag finns inte en tom fläck här


Inte en människa på stranden

Medan gatorna intas av potenta fordon står stranden gapande tom. Men under en sommardag när solen gassar från klarblå himmel kan man knappt se havet för alla besökare. Idag är utsikten gudabenådade vacker, det blå havet mot den ljusa sanden och staden i bakgrunden. Dags att stänga av mobiltelefonen.

Marknaden i Frejus

Marknaden i Frejus


Marknad varje dag

Oavsett vilken dag i veckan det än är så är det möjligt att besöka en marknad. I receptionen på campingplatsen kan man få en översikt över alla marknader i området.

Marknaden i Frejus ligger på torget i centrum, vid den gamla kyrkan. Det är primärt en matmarknad och en av de bättre. Med bättre menar jag en marknad där man får lov att smaka, dofta och röra vid varorna och på det sättet köpa med sig de bästa varorna hem.

Man får användning av sina sinnen när man går på marknader

Man får användning av sina sinnen när man går på marknader


Fantastisk stämning

En marknad som denna är något av det mest idealiska när det gäller matinköp, speciellt när man kommer från ett land där det mesta är vakuumförpackat. Allt efter årstid så bågnar dessa inhemska marknader av färska grönsaker och frukter, hemmagjorda korvar och lufttorkad skinka. Det är bara en sak som gäller, handla efter dina sinnen och bege dig sedan hem till husvagnen och börja laga.

Umgänge på campingplatsen

Umgänge på campingplatsen


Fördelen med camping

På campingplatsen leker barnen medan vi vuxna anrättar den läckra maten. Det tar inte många minuter innan hela familjen sitter ner vid bordet och njuter av livets goda. I dag skall vi faktiskt inte göra något som helst mer, så vi öppnar en flaska vin, andas ut och bara njuter av lugnet och stillheten. Och förstås smaken av Sydfrankrike.

På turen til Sydfrankrig, testede CampingDanmark.dk denne Adria Classica, samt Isabella Magnus solsejl

På turen til Sydfrankrig, testede CampingDanmark.dk denne Adria Classica, samt Isabella Magnus solsejl


Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt