En riktigt god honung är den perfekta smaksättaren även till vanliga måltider. Honung passar särskilt bra till råvaror med en viss syra som rabarber, starka ostar och tomat. Här är tre goda recept som passar på campingsemestern.
Annons
Fläsk, kyckling och fisk är andra råvaror som passar riktigt bra med honung. Sist, men inte minst, har vi vissa örter som timjan och rosmarin som är klockrena tillsammans med honung. Glöm inte att det viktigaste av allt är att testa sig fram bland all honung som finns och hitta sin favorit.
Här kommer tre recept från matkreatör Sanna Ohlander.
Bakad fetaost med honung och småtomater
Port: 4
Tid: 30 minuter
Ingredienser
2 frp fetaost á 150g
200 g småtomater
1 msk olivolja
1 msk honung
1 tsk timjan
1/2 tsk havssalt
Nymald svartpeppar
Färsk timjan
Så här gör du:
Du kan baka fetaosten antingen i en ugn, på grillen eller i en Omniaugn. Här kommer beskrivning på hur du gör på grillen.
Lägg fetaosten i en form du kan ställa på grillen. Dela småtomaterna på hälften och lägg runtom.
Ringla över olja, strö över timjan och klicka ut honungen över osten och tomaterna. Salta och peppra.
Baka under lock på medelvärme ca 12-15 minuter. Fetaosten är klar när den är mjuk och fått lite färg på kanterna. Toppa gärna med lite färsk timjan.
Servera som tillbehör till kött eller fågel eller som ensamrätt med med ett gott bröd och fräsch sallad.
Bakad fetaost med honung och småtomater.
Sommarsill med smak av honung och senap
Port: 4
Tid: 15 minuter + en dag
Ingredienser
2 frp 5-minuters sill (420g)
4 dl gräddfil
2 msk dijonsenap
2 msk honung
1 dl hackad gräslök
Nymald svartpeppar
Så här gör du:
Häll av, skölj och skär sillen i bitar.
Blanda senap och honung i en bunke. Blanda med gräddfil och hackad gräslök. Smaka av med nymald svartpeppar.
Vänd ner sillen i röran. Lägg över i en burk med lock. Låt stå i kylskåpet 1-2 dagar innan servering.
Servera sillen med nykokt färskpotatis och ett gott bröd!
Sommarsill med smak av honung och senap.
Honungspannacotta med blåbär och hallon
Port: 4
Tid: 15 minuter + 3 timmar
Ingredienser
1 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1/2 dl honung
1 vaniljstång
1 1/2 dl grekisk yoghurt
2 dl blåbär
Hallon
Färsk mynta
Så här gör du:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten några minuter. Fördela blåbären i portionsformar.
Blanda honung och grädde i en kastrull. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda ner i kastrullen. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt sjuda 3 minuter.
Ta av från värme och ta upp vaniljstången. Rör ner gelatinbladet. Blanda sist i yoghurten. Häll över i portionsformarna. Låt stå kallt ca 3 timmar.