Bädda med ull – i alla väder

Varmt på vintern, svalt på sommaren och dessutom självrenande. Ull har egenskaper som gör det optimalt som sängkläder och överdragsklädslar i fritidsfordon. – Det låter för bra för att vara sant, men ull är världens bästa material, säger Birgitta Holmquist, vd på Ullbädden.

Hon har själv varit ullbäddsnjutare i över 30 år. Men i början var hon skeptisk.
– När jag först hörde talas om sängkläder av ull som inte behöver lakan eller tvättas så tänkte jag att det är för bra för att vara sant. Det kan inte funka – men det gör det, säger Birgitta.
Hemligheten bakom ullens goda egenskaper stavas lanolin, ett lukt- och smutsavvisande fett som finns runt varje ullfiber. Lanolin, som används vid tillverkning av till exempel tvål och hudkrämer, bildar en skyddande hinna som tar upp fukt från kroppen.
– När de salter och mineraler som finns i fukten kommer i kontakt med lanolin uppstår en kemisk process som rengör ullen naturligt, förklarar Birgitta.
Ullprodukterna kan tvättas i maskin på ullprogram, men det är inte nödvändigt om de vädras regelbundet.
– Det räcker att vädra en gång i veckan eller varannan vecka.

Birgitta Holmquist och Jessica Kjellgren från Ullbädden.

Egna mönster

När Birgitta startade sitt företag Ullbädden låg fokus på sängkläder. Hon åkte land och rike runt för att ställa ut på mässor, bland annat Elmia Husvagn Husbil i Jönköping. När kunderna började fråga efter överdragsklädslar till husbilar så föddes idén till det som nu är företagets populäraste produkt.
– Det fanns inget liknande på marknaden så vi tog fram egna mönster och har successivt utvecklat klädslarna till en väldigt bra produkt. I dag har vi nio olika modeller som passar säkerhetsbältena i de vanligast förekommande husbilsmärkena, säger Birgitta.
Kunderna uppskattar att överdragen sitter fast ordentligt, de rör sig inte och skyddar dessutom stolarna. Samtidigt är det ett sätt att förnya inredningen på ett smakfullt sätt.

Överdragsklädslarna finns i bio modeller.

Värmer och svalkar

Själv framhåller hon att produkterna håller en jämn och skön temperatur under både sommar och vinter och att de sparar plats och tid eftersom det inte behövs extra lakan eller filtar.
– De flesta åker husbil på sommaren, då sitter man svalt och skönt med ulldynor. Blir det kallt på kvällen så värmer de i stället. Ull är win-win, tycker Birgitta.
Hon har lång erfarenhet av camping och är praktiskt taget uppvuxen mitt i klassisk svensk husvagnshistoria. Hennes far Bertil Holmquist grundade husvagnsmärket Polar år 1964 och hon upplevde på nära håll den svenska husvagnsboomen när den var som störst. Idag är hon själv husbilsåkare och använder husbilen som rullande kontor och showroom.

Stolsdynorna både värmer och svalkar beroende på temperatur.

Fakta Ullbädden

Importerar och säljer sängkläder i cashmere-, camel-, alpacka- och merinoull. Har även överdrag till husbilsstolar, stolsdynor, morgonrockar, tofflor, barnåkpåsar m.m. Butiken i Karlstad är öppen onsdagar och torsdagar, webbshopen håller öppet dygnet runt.

Här kan du träffa Ullbädden under året:

31 mars-1 april: Husbil Stockholm Kista
18-21 maj: Husbilsklubben Karlstad
26-28 maj: Hymerträff Vårgårda
2-4 juni: Moreloträff Kristinehamn
6-10 september: Elmia Jönköping

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket