Maria Drott målar växter i manshöjd

Att måla av växter och göra dem stora som människor. Det gör något med vårt perspektiv till naturen. Så tänker konstnären Maria Drott när hon sitter vid staffliet. Det är kärleken till naturen i det finstilta som hon visar upp i sin ateljé på Öland.

Maria Drott är uppvuxen på den tiden när skoleleverna ägnade större möda än idag åt att lära sig känna igen svenska växter i skolan. Växtkunskap var inte en oviktig del av läroplanen.
– Men mitt första herbarium fick jag i min ägo av en slump. Det bar jag sedan med mig i diverse flyttar utan att ha någon plan för vad jag skulle göra med det.

Konstnärsådran var något annat, den fanns hos henne sedan flera generationer tillbaka. Hon utbildade sig bland annat på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Hon började måla på allvar, men bara abstrakt. Och herbariet dammade igen.

– Men så fick jag en förfrågan att ställa ut målningar i Varbergs fästning. Jag förstod att nu fanns utrymme att måla stort och fick en idé. Jag ville måla växter stora, i manshöjd, så att vi människor liksom skulle kunna identifiera oss med dem.

Maria Drott ingår i Åkerbokonstnärerna, en av de äldsta nu aktiva konstnärsgrupperna i Sverige.

Maria Drott ingår i Åkerbokonstnärerna, en av de äldsta nu aktiva konstnärsgrupperna i Sverige.

”Kan alla namnen”

Det blev början till ett nytt steg i hennes karriär och nu har hon visat sina målningar av de förstorade växterna på utställningar runt om i Sverige. Kärleken till växtlighet och natur har fått ett ordentligt fäste på handgjorda papper eller pannå, i hennes konst.

– Jag har idag målat runt 250 olika exemplar av svenska växter. Jag kan namnen på alla de vi med blotta ögat kan lägga märke till.

Hon berättar att hon alltid skriver ner det latinska namnet på växten bredvid sin signatur på tavlan, bara för att latin är så vackert.
– Det är också en extra fördel när jag ställer ut i andra länder.

Maria Drott målar av växter och gör dem stora som människor.

Maria Drott målar av växter och gör dem stora som människor.

Förälskad i ön

Att Maria Drott hamnade på just på Öland berodde på att hon träffat en man med fågelskådarintresse. Hon följde med honom hit för att titta på fåglar för femton år sedan. Och blev förälskad i ön. När drömhuset på Öland dök upp 2012 dök upp slog de genast till. Det är en pytteliten gammal gård där till och med en ruin ingick, på en plats man inte hittar till utan vidare.

De hade hamnat i en del av världen där naturen får vara ifred. Där sju olika orkidéarter har samlats i vegetationen och där ängarna fortfarande slås försiktigt, med en slåtterbark, lika skonsamt som om den skulle slagits med en lie.

Att bo på en karg ö betyder ofta att man måste ha en väl utvecklad entreprenörsådra. Små verkstäder på gårdarna vittnar om varierande produktion av allt från växter till konst, vävda mattor bekantskap med alpackor och erbjudande om guidade vandringar i landskapet. När nu ön öppnar portarna i mitten av maj för Öland spirar och Konstlandskapet Öland blir det uppenbart att det är en ö befolkad av konstnärer, hantverkare och naturälskare.

Fastighetsstrateg

Men förutom artisteriet upptar ett annat yrke Maria Drotts tid. Hon arbetar på Borgholms kommun som fastighetsstrateg. Ett bra jobb för en konstnär.

– Min bakgrund gör att jag har lätt att värdera och förstå ritningar. Det har också hjälpt mig i kommunikationen med arkitekter och byggare.

För den som vill hitta till Maria Drotts ateljé rekommenderas ett telefonsamtal först. Vägen fram till gården är inte lättframkomlig och hon vill inte riskera att någon ska köra vilse och fastna i skogen.

Kort om Maria

Namn: Maria Stigsdotter Drott
Född: 1956
Bor: Föra Torp, Borgholm
Yrkesverksam konstnär sedan: 1984
Tekniker: Måleri, teckning, grafik, textil

Kontakt:

Föra Torp 25, 387 91 Borgholm 
0703504102

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket