Njut av de småländska smakerna

Text: Sanna Ohlander Foto: Torbjörn Lagerwall

Isterband, ostkaka och kroppkakor - klassiska maträtter som kommer ur smålänningens uppfinningsrikedom att använda sig av det som naturen erbjuder. Rätterna går idag att hitta på allt från de finare krogarna till lantgårdar.

Vi tittar in på Barkhults gård strax sydost om Älmhult. Gården drivs sedan ett många år av Lars och Kristin. Med ett stort engagemang odlas här grönsaker, bär och frukt enligt konstens alla regler. På gården bor också ett 20-tal nötdjur som sommartid går ute i hagen. Hönsen och tupparna stortrivs och producerar ägg både till gården och till försäljning. Tack vare alla blommor och träd producerar bina rejält med honung varje år.

Barkhults gård drivs av Lars Peterson och Kristin Markebo.

Barkhults gård drivs av Lars Peterson och Kristin Markebo.

Gårdsbutiken är öppen årets alla dagar och på helgerna serveras klassisk småländsk ostkaka och nybryggt kaffe. I butiken säljs egenproducerade isterband och korvar samt nötfärs och nötkött från gården.

Njut av nybryggt kaffe, småländsk ostkaka och sylt på egenodlade bär.

Njut av nybryggt kaffe, småländsk ostkaka och sylt på egenodlade bär.

– För oss är det en självklarhet att driva gården utan gifter och konstgödsel. Vi strävar också efter att så långt som möjligt vara självförsörjande på foder till djuren. På köttsidan har vi numera en eu-eko-certifierad verksamhet, berättar Kristin och Lars.

Isterband

Denna lättrökta mjölksyrajästa korv var förr vardagsmat i Småland. Under många år var den nästan borta från våra bord, men återfinns nu även på gourmetrestauranger. Korven innehåller kött från nöt och fläsk samt potatis och numera även korngryn. Den syrliga smaken kommer från att de stoppade korvarna fick hänga ovanför vedspisen och torka. Då förökade sig de naturligt förekommande mjölksyrabakterierna i korven och gav den dess karakteristiskt syrliga smak. Isterband serveras gärna på klassiskt vis med dillstuvad potatis och lingonsylt. Men många är de olika sätt som korven i dag serveras på. En sak är säker – frågar du en smålänning så äts isterbanden aldrig utan lingon!

Klassiska småländska isterband serverade med ugnsrostade rotfrukter, lingon och senap.

Klassiska småländska isterband serverade med ugnsrostade rotfrukter, lingon och senap.

Ostkaka

Ostkakan är omskriven sedan mitten av 1500-talet, men har troligtvis funnits sedan medeltiden. I Sverige finns det två sorters ostkaka, Hälsingeostkakan och den småländska ostkakan. Dessa båda skiljer sig åt i såväl smak och konsistens som servering.

Den småländska ostkakan gräddas i ugn, har en grynig konsistens och består av mjölk, mjöl, ostlöpe, ägg, grädde, mandel och socker. Förr var ostkakan en symbol på rikedom och varje hushåll med status hade sitt eget recept. Ostkakan togs ofta med som gåva när det var kalas eller bjudning. Ostkakan serverades ljummen med vispad grädde och sylt.

Ostkaka med krusbärsmarmelad.

Ostkaka med krusbärsmarmelad.

Vackra nyvärpta ägg.

Vackra nyvärpta ägg.

Den senaste medlemmen på Barkhults gård, endast några veckor gammal.

Den senaste medlemmen på Barkhults gård, endast några veckor gammal.

Själ och hjärta ligger i maten

Det småländska landskapets tillgång på bra råvaror gör att här finns ett antal restauranger som man inte bör missa. Vissa runt hörnan medan andra är värda en liten omväg för att verkligen få uppleva det som Småland har att erbjuda. Vi stannade till för en lunch på Brasserie Goaroije och nästa gång vi är här blir det definitivt en tur till Växjö och ett besök till PM & Vänner i Växjö.

Även Smålands små caféer är värda ett besök. Här kan man hitta fik med 50-talskänsla och egen jukebox, caféer som är inrymda i gamla lador eller med loppisprylar runt omkring. Fantastiska sjöutsikter och lummiga skogar. Vill man uppleva något lite annorlunda ska man åka till Börjes i Tingsryd och äta räkmacka. Billigare och godare blir det inte!

3 tips på bra restauranger 

Brasserie Goaroije

White Guide-restaurang som ligger mitt i Älmhult.Här serveras småländska klassiker i modern tappning med råvaror från lokala producenter i Småland och Skåne. Här lyckas man möta gästen med en härlig kombination av fine dining och kvarterskrog.

Brasserie 1742

Gourmetrestaurangen som finns på Kosta Boda Art Hotel. Karim Khouani och hans team erbjuder en meny med franska klassiker baserad på säsongsbetonade franska produkter och samarbete med lokala leverantörer. Har fått utmärkelsernas ”Plate” av Guide Michelin och ”Fab” av White Guide 2019.

PM & vänner

Med en stjärna i Guide Michelin och en Grand Award i Wine Spectator är det värt en tur till Växjö för en middag. Deras matfilosofi bygger på de tre hörnstenarna skog, äng och sjö. Menyn sätts efter vad som finns i säsong och till detta paras gudomligt goda viner.

Relaterade artiklar

Upptäck grönskan när Öland Spirar

Tektorcigarren – en mordisk gotlandshistoria

Öckerö skärgård – sista utposten mot Kattegatt

Anrik toffel blev designsymbol

Mariestad – mycket mer än Göta kanal

Småland: Sex tips på natur och design

© 2021 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket