Tema Sälen: Från fäbod till ledande fjälldestination

Turismen i Sälens fjälltrakter har utvecklats under närmare 150 år. I dag är Sälen norra Europas största alpina skidområde och lockar runt sju miljoner besökare årligen.

Turismen i fjälltrakterna tog sin början i slutet av 1800-talet då turister sökte naturen, den rena luften och fjällvidderna både under sommar och vinter. År 1922 arrangerades det första Vasaloppet med start i Sälen. Sälen blev då en känd skidort både i Sverige och ute i världen. När järnvägen kom till Sälens by 1928 öppnades möjligheterna för en expansiv turistnäring i Sälenområdet. Häst och släde transporterade fjällgästerna från järnvägsstationen, där Centrumhuset ligger idag, och vidare till pensionat och fjällbönder som tog emot för mat och logi. Järnvägstrafiken från Malung till Sälen upphörde 1969.

Järnvägsstationen i Sälen.

Den första slalombacken

År 1935 byggdes de första delarna av Sälenstugan ut och 1937 var Högfjällshotellet uppfört och kunde ta emot sina första gäster. Vid Sälenstugan byggdes den första slalombacken i Sälen och 1946 hölls den första slalomtävlingen. Den första liften invigdes 1949 som också var Sveriges första linbana för sommartrafik, och i slutet av 50-talet byggdes vägen över fjället. Det öppnade möjligheter för Tandådalen och Hundfjällets liftanläggningar. Lindvallen invigdes 1967, Stöten 1976 och Kläppen 1982.

Lift från högfjällshotellet upp på Storfjället.

Vasaloppet

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora Idrottsallians och Sälens IF. En motor för folkhälsa, föreningsliv och lokal och regional utveckling. I fäders spår för framtids segrar! Vasaloppet är idag en av värdens största arrangörer av motionslopp. Dessa lopp lockar årligen nära 100 000 deltagare, sedan starten 1922 har ca 1,7 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. År 2022 genomfördes jubileumsvasan som Carina och Håkan bevakade. De har också skidat de nio milen mellan Sälen och Mora ett par gånger i samband med genomförandet av en svensk klassiker.

Vasaloppets målportal i Mora med den kända måldevisen ”I fäders spår för framtids segrar”.

Bakgrunden till Vasaloppet:
Inför Jubileumsvasan år 2022 gav Vasaloppet ut en bok där man kan läsa följande om bakgrunden till Vasaloppet:
”Vasaloppets historia började redan år 1520. Sverige befann sig då i union med Danmark. Missnöjet med den danska kungen var stort, inte minst hos Gustav Eriksson, som efter att ha opponerat sig fängslats i Danmark. Men den 24-årige Gustav lyckades fly. Efter en månad på flykt genom Dalarna stod Gustav utanför Mora kyrka och talade till massorna. Veckorna innan hade hans far och bror, samt 80 andra stormän, blivit halshuggna vid Stockholms blodbad. Gustav undrade hur länge folket tänkte stå ut med grymheterna. Förföljarna närmade sig Gustav innan han fick det besked han ville ha. Därför tvingades han fly västerut mot Norge. Några dagar senare nåddes Mora av nyheten om kung Kristians brutala framfart i Sverige. Folket ångrade då att man inte direkt gett sitt stöd till Gustav. Ortens två bästa skidåkare, Lars och Engelbrekt, skickades därför i väg för att leta reda på den flyende Gustav. I trakten av Sälen var Gustav upphunnen. Han övertalades att återvända till Mora för att leda kampen mot kung Kristian II.”

Snabba fakta om Sälenfjällen

126 liftar
188 nedfarter
2,9 miljoner skiddagar
250 km längdspår
550 km vandrings- och cykelleder
65 000 kommersiella bäddar
Omsättning över 3 miljarder
75 restauranger (8 White Guide)
1 flygplats

Sälens skidanläggningar
– Hundfjället
– Högfjället
– Lindvallen
– Kläppen
– Tandådalen
– Näsfjället
– Stöten

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket