Sällskapsspelen för dina lata semesterdagar

I ledigheter från den hetsiga vardagen öppnas plötsligt möjligheter att umgås och ha lite tid över till annat än logistik. Det brukar ta en stund att riktigt hitta formerna i det vacuum som uppstår.

Oavsett om det handlar om familjen, kompisarna eller grannen i tältet bredvid är sällskapsspel ett av de mest perfekta smörjmedlen för social närvaro. Så stäng av allt digitalt och häng med till den analoga samvaron med de här åtta spelen.

Sagrada

Sagrada

Från 10 år, 1–4 spelare
Asmodee

Betyg: 4

Spelidé: Tänk ungefär som Sudoku fast med tärningar i olika färger. Det är vad du har att arbeta med när du ska bygga ditt allra bästa kyrkfönster.

Så tyckte vi: Sagrada innehåller oändligt speltimmar som med sina olika mål och verktyg är ett utsökt hjärnpussel. Det kan dessutom spelas själv och är då en annorlunda utmaning som är supersvår att mästra.

Sköna Sverige

Sköna Sverige

Från 10 år, 1–8 spelare
Brädspel.se

Betyg: 2

Spelidé: Här gäller att gissa årtal så nära som möjligt utifrån påståenden kopplade till Sverige. Först och närmast vinner.

Så tyckte vi: Kul upplägg med ett annorlunda poängssystem, som är aningen för fipplig. Det som drar ner betyget rejält är korrekturfel på själva spelplanen och en del faktamissar som gör att man inte litar på svaren. Vänta på en uppdaterad utgåva så har du ett trevligt familjespel.

The One Ring

The One Ring

Från ca 12 år, 1+ spelare
Fria Ligan

Betyg: 5

Spelidé: Rollspel i Tolkiens fantastiska Midgård och i startlådan får du allt för att sedan kasta dig in i den tjocka huvudboken.

Så tyckte vi: Snyggt och mastigt rollspel som passar perfekt för den nyfikne då reglerna och spelvärlden är ofantligt väl beskrivna. Speciellt uppskattade vi de nya soloreglerna att köpa till som öppnar för sommarens största äventyr, oavsett dina förutsättningar för sådant här spelande.

Sonic Super Teams

Sonic super teams

Från 7 år, 2–4 spelare
Asmodee

Betyg: 3

Spelidé: Racingspel (såklart, det är ju ändå Sonic!) med karaktärerna från tevespelen. Med hjälp av kort och banans rutor ska spelarna få sina figurer först i mål.

Så tyckte vi: Plus för superenkla regler och snabba lopp med lagom mycket kaos och en del strategi. Minus för att spelpjäserna är så bräckliga att de lätt går sönder när de yngre självklart vill leka med dem.

Sanning eller bullshit

Sanning eller bullshit

Från 10 år, 2+ spelare
Nicotext

Betyg: 3

Spelidé: Med hjälp av korten ska du peka ut vem av medspelarna som mest tycker vad kortet säger. Flest rätt vinner.

Så tyckte vi: Spelupplägget var enkelt och passar vilket sällskap som helst. Vi upplevde spelet aningen mesigt med tanke på ålder och många påståenden var inte ens fördomar. Men visst, som en stänkare till kaffet kan det vara ett okej tidsfördriv.

Dropin Hood

Dropin Hood

Från 8 år, 2–4 spelare
Tactic/Bex Sport

Betyg: 4

Spelidé: Pricksäkerheten står i fokus i det här utomhusspelet där spelarna bäst ska träffa av poängen på gräsmattan.

Så tyckte vi: Det är roligt att kasta saker, så är det bara. Om man vill vara simpel är det här en piffad variant av att kasta hästskor men känslan av ”pilarna” i handen är lyxigare och ger ett spel med lika hög precision som stämning. Kräver dock ganska stort utrymme.

Ord för ord

Ord för ord

Från 5 år, 4–16 spelare
Wow!

Betyg: 4

Spelidé: Lagspel där det gäller att snabbt förklara ord eller bilder på korten för att dra in flest poäng.

Så tyckte vi: Ordförklaringsspelet har fått ett mindre reseformat och fungerar super för de flesta med också tydliga bilder anpassade för yngre spelare. Perfekt familjespel!

Kluster

Kluster

Från 14 år, 1–4 spelare
Brädspel.se

Betyg: 4

Spelidé: Alla spelare får ett gäng magneter som de ska placera strategiskt innanför ett avgränsat område. Först att få ut allihop vinner omgången.

Så tyckte vi: Lättaste spelet att snabbast begripa, men också ett av de klurigaste. Det är svårt, och ännu svårare att spela själv då man måste få ut samtliga magneter. Kanske är det därför åldersrekommendationen är så hög, för det här blir snabbt frustrerande.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket