Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

31.10.08

Av: Lars-Erik Paulsson Fotograf: Husvagn på Väg
Dela
 

Regnet skrämde inte camparna – tredje bästa campingåret någonsin

Förra årets campingsäsong blev den tredje bästa någonsin i Sverige. Då talar vi förstås om antalet gästnätter och inte vädret. För trots ett milt sagt dåligt sommar- och semesterväder uppgick antalet gästnätter på de svenska campingarna till drygt 17 miljoner.

Det är lätt att glömma allt regn som föll i fjol, för att travestera ett välbekant uttryck. Camparna i Svealand och Götaland har nog inte glömt de många regnskurarna sommaren 2007, men är uppenbarligen ett tålmodigt släkte. Hur ska man annars kunna tolka att förra årets campingsäsong var den tredje bästa någonsin.

Det är lätt att glömma allt regn som föll i fjol, för att travestera ett välbekant uttryck. Camparna i Svealand och Götaland har nog inte glömt de många regnskurarna sommaren 2007, men är uppenbarligen ett tålmodigt släkte. Hur ska man annars kunna tolka att förra årets campingsäsong var den tredje bästa någonsin.


Att regn präglade sommaren kanske bäst avläses av siffrorna för tältboende där nedgången var hela 26 procent jämfört med 2007. Men de som campar i tält utgör dock bara en liten del av alla campare. Ungefär var tolfte gästnatt sker i tält.

– Nedgången under förra campingsäsongen har en stark koppling till vädret och gästerna som bor i tält. Att vi trots det nådde vårt tredje bästa resultat någonsin är fantastiskt bra. Det visar också att branschens lanseringar av nya boendeformer, samt investeringar i nya tjänster och aktiviteter, har varit riktiga och att man därmed kan möta gästernas krav även när solen lyser med sin frånvaro, säger Lars Isacson vd på SCR, Sveriges Camping- och Stugägares Riksorganisation.

Tre av fyra i husvagn

Det säljs allt fler husbilar i Sverige men än så länge är det husvagnsboendet som dominerar kraftigt. Tre av fyra väljer husvagn sett till statistiken, 73,2 procent medan husbilsboendet stod för 7,1 procent. Antalet övernattningar i stuga på camping ökade och var tolv procent. Just det dåliga vädret är sannolikt en orsak till att många valde det mer ombonade stugboendet jämfört med tältande. Även boendet i husvagn ökade förra säsongen, dock med blygsamma 1,1 procent.

De utländska camparna svek inte heller. Nästan var fjärde campare var en utländsk turist räknat i antalet gästnätter. En stor ökning svarade norrmännen för – från 5,9 procent till 10,3 procent av de utländska gästerna. Därefter kommer tyskar och holländare som tillsammans var nästan lika många som norrmännen.
Norrland mot strömmen Som vanligt under somrar med mycket regn och lite sol är det de typiska ”sol- och badområdena” som tappar mest, som Öland, Skåne och Halland medan storstadscampingarna ofta ”tjänar” på dåligt sommarväder. I Stockholm ökade exempelvis campingnätterna med 50 000.

Många norrlandslän gick också mot strömmen men det beror sannolikt på att det var Svealand och framför allt Götaland som fick nederbörd medan det blev en ganska normal sommar i Norrland sett till temperatur och nederbörd.

FOTNOT Campingstatistiken följer inte kalenderåret utan ovan redovisade säsong sträcker sig från 1 september 2006 till 31 augusti 2007.

Se också...
Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt