Simuni – en (camping) plats i solen

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

En sak är säker, standarden på campingplatserna i Kroatien varierar väldigt. Fyra besök i landet har lärt oss att de största platserna är de bästa, men även på dem kan bli besviken. En plats som vi använde för två år sedan, Simuni ligger på ön Pag och frestade oss till ännu ett besök.

Josko Marzik sitter framför mig och berättar om sina visioner med stor entusiasm. Han äger campingen och under tiden vi samtalar avbryts vi ideligen av att hans mobiltelefon ringer och av folk som sticker emellan med frågor. Antikviteter är grejen. När ett av samtalen är över tar han med mig runt och visar stolt upp en mängd prylar. Märkliga brunnar, sten uthuggen i en cirkel, och hålet i mitten har tydliga spår efter repet som otaliga gånger hissats upp där. Vidare visar han en stenpress för pressning av oliver och vindruvor, gamla pumpar, kärror o.s.v.

Klicka för större bild Ursprungligen sjömänAlla byggnader på platsen är gjorda av återvunnet materiel. Gamla hus som rivs ger materiel, både natursten och tegel. Ek från gamla takkonstruktioner används på nytt, inte bara till tak utan också till möbler. Här är det återanvändning som gäller alltså. Josko berättar med eftertryck att plast och Colareklam det överlåter han till Italienarna. Familjen Marzik är ursprungligen sjömän och bosatta i staden Pag. År 1966, under Tito, öppnade de en restaurang i staden och det fanns inga gränser för hur mycket problem som uppstod och hur byråkratiskt det var, enligt Josko. Tiderna har förändrats och 1990 fick han möjlighet att disponera ett område på 50 hektar på västsidan av ön. Den första delen av campingen öppnade 1996 och idag är 28 % av arealen bebyggd. Dagens 550 platser skall ökas till 850 till nästa år. Vidare skall flera sanitetsanläggningar byggas, dessutom en tömanläggning för husbilar. Utbyggnaden görs dock längs sjön och platsen kommer inte att verka mer överfull än den gör idag. Josko Marzik har fått 30 års avbetalning på egendomen. Tomtens värde, årsomsättning osv. pratar han elegant bort. Men det är otvivelaktigt en pärla han har skaffat sig, nästan tre kilometer med strandtomt. Union Lido (Italiens campingplats nr.1) är bara hälften så stor berättar Josko med förakt, och så är det bara sand! Undertecknad som alltid har trott att långa sandstränder med palmer var bra, fick därefter en lektion om sand som virvlas upp av de badande så att vattnet blir grumligt. Kroatiens steniga kust är orsaken till det kristallklara vattnet landet är känt för. Tittar vi ut över vattnet från Simuni ser vi vidsträckta öar i fjärran. Dessa verkar som vågbrytare och höga vågor undgås. Jag tänker på Union Lido på eftermiddagen, stora dyningar slog in över staden där, till glädje för några, men långt ifrån för alla.

Klicka för större bild Småfisk Simunis stränder är mer funktionella än imponerande. Ljust fint grus har fyllts på vilket gör det perfekt att röra sig ut i vattnet. Efter några få meter är det tillräckligt djupt för att simma, men ingenstans så bråddjupt så att barnen är otrygga. Här finns inga brännmaneter eller krabbor, heller ingen tång som slingrar sig runt benen. Men endast ett par meter ut dyker de första småfiskarna upp och det förekommer hela fiskstim i strandområdet. Cyklop är ett måste och snorkling är mycket populärt här. Junior investerade tio kronor i ett litet fiskespö med flöte och krok. Efter en minut drog han upp den första fisken med brödsmulor som bete. Kom ihåg att berätta för barnen om vad som måste göras när fisken väl är uppe på land! Vi upplevde minimalt med småbåtstrafik vid stranden och medhavda radioapparater förkom inte. Då stranden används av campingens gäster, omges man av i stort sett av samma människor varje dag. Tråkigt kanske, men tryggt. Det är inga problem att lämna bilnyckeln på land när du badar, och alla tillhörigheter, förutom värdesaker, kan ligga kvar när man går och äter lunch.

Klicka för större bild UppställningsplatserI stort sett så har alla platser tillgång till vatten och el. Marken täcks av ett litet lager grov sten. Använd mattor under sittgruppen. Hela området är beväxt av pinjeträd med inslag av olivträd. På några ställen kan det vara svårt att ta sig fram med stor husbil eller med husvagn på grund av lågt växande grenar. Men skuggan träden ger är ovärderlig. MarknadPlatsen har två butiker. Utöver dem finns det en fiskmarknad som har färsk fisk varje morgon. Butikerna får in färskt bröd och frallor till lunch, och frukt och grönt saknas inte. Sedan vi bodde i ena änden av campingen, höll vi oss endast till den närmaste butiken dryga 100 meter bort. I anknytning till den fanns en Pizzeria. Vid den andra butiken låg restaurangen. Sportsliga aktiviteter som tennis, bordtennis, volleyboll osv. finns det också möjlighet till, dock i begränsat omfång. Det är inga problem alls att tillbringa hela semestern inne på platsens område, om man så önskar, endast iförda badkläder.

Klicka för större bild OmgivningarÖn Pag består i stort sett av ett enda stenlandskap, men vid sidan av campingplatsen ligger en liten landsbygd med restauranger och en marina. På bekvämt gångavstånd inbjuder den till lite omväxling i restaurangbesöken. Vidare är dagsturer till städerna Novalja och Pag av intresse. Särskilt Pag är en gammal stad med trevlig bebyggelse. Ön är berömd för sin speciella skinka och ost och det är inte tillrådligt att lämna ön utan att ha smaka på dessa. På dessa kanter är också fisk obligatoriskt. Campingplatsens restaurang kunde bjuda på en generös fisktallrik för två och den innehöll det bästa av musslor, kräftor, friterad bläckfisk och flera sorters stekt fisk. Med ett halvtorr vitt vin till var det en upplevelse utan like.

Klicka för större bild Ankomst – uppehälleVid ankomst mitt på dagen, i stekande hetta, är det riktigt slitigt att stå i kö i receptionen, därefter märka ut en plats, få bilen eller vagnen på plats och sedan ta ett bad innan du väl kan sätta dig ner! I början är det lätt att få lite ”getto-känsla” på en sådan här plats, men snart smälter du in i mängden. Temperaturen på dagen ligger vanligtvis runt 30 grader och sjunker sedan ner mot 25 grader på natten. Användningen av klimatanläggningen är överraskande liten och vår erfarenhet är att efter klockan 23-23.30 går det knappt att höra ett ljud före klockan 08.00 nästa morgon. På vår vandring runt platsen, plockade Josko med sig allt skräp som dök upp. Säkert för att imponera på undertecknad, och faktiskt dök det upp en papperskorg ganska lägligt också. Men han skall ha all ära för snygga förhållanden, lite skräp, rena sanitetsanläggningar och lite oväsen. Utan betänkligheter åt vi all mat vi hade lust till och drack vattnet som vi filtrerade i bilen. TipsNär motorvägen söderut till Zadar är färdig, är snabbaste rutten: Villach (Österrike), Jubljana, Zagreb, vidare motorvägen söderöver mot Zadar och 23 kilometer före staden tar man väg 29 norrut mot Pag. Gillar du att ratta kör Trieste, Rijeka och söderut längs kusten till färjelägret Prizna. Behovet för klimatanläggning är störst under körning, men man överlever utan. På försommaren är det långt mindre turister och priserna lägre fram till 4 juli. Av formaliteter bör man ha med grönt försäkringskort. Det finns bankomat på campingplatsen. Internationellt campingpass är en fördel.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket