Idre Fjäll – för barn, leklystna och naturälskare

Vem är Aske? Jo, han är en mycket lekfull ren, förmodligen den mest lekfulla här på jorden. Han välkomnar alla barn och vuxna på Idre Fjäll. Vi packade bilen och husvagnen och åkte för att möta Aske hemma i Idre och för att åka skidor och få en härlig vintersemester i den vackraste av världar.

Klicka för större bild Vi kommer fram sent på kvällen och ställer bara upp husvagnen så att vi snabbt kan komma i säng. Vi har satt på värmen redan samma eftermiddag, så att husvagnen skall vara härligt varm i motsats till de 10 minusgraderna utomhus. Stelfrusna liftar hänger och svajar i vinden alldeles ovanför campingplatsen. Jag är på väg att spricka av förväntan inför nästkommande dag.

Morgonpigg

Liftarna öppnar först klockan 09.00, jag vaknar några timmar före och bestämmer mig för att gå en tur på toppen av fjället, för att riktigt kunna njuta av soluppgången. Det tar bara mellan 30 och 45 minuter att ta sig upp för en ganska brant backe, men det är fin uppvärmning inför dagens skidåkning. Campingplatsen ligger på den västra sidan av Idre Fjäll, vilket betyder, att solen ”går upp” mycket senare här än på östsidan. På toppen är det utsikt över hela den fantastiska fjällvärld som Idre ligger i och ett oförglömligt färgspel på himlen blir starten på ännu en härlig dag i husvagnen.Vintercamping är något alldeles speciellt.

Klicka för större bild På skidorEfter en rejäl frukost med varm choklad är jag i hög grad redo för dagens skidåkning. Telemarksskidorna spänns fast, liftkortet ligger i fickan och det är bara att kasta sig ut. Pisterna ligger vid sidan av campingplatsen, så jag glider direkt från husvagnen och ut i den ena pisten, varifrån jag sedan kan ta mig runt i hela skidområdet. Det är helt perfekt och passar bra till mitt skidmotto ”Jag vill inte bära mina skidor – jag vill ha dem på fötterna”.

Klicka för större bild Alla är välkomna – men barnen är hedersgästerOm du har barn med dig till Idre upptäcker du snart att de är ”mer välkomna” än dig. Det är inget ont sagt om vuxna, men det är bara så att barnen är Idres hedersgäster. Renen Aske, skogstrollen Mulle och Fjällfina och leklystna skidlärare är de som utgör ramen runt barnens skidskola och klubbar. Barnen kan börja på skidskolan när de är 3-4 år gamla. Det är egentligen fel att kalla det för ”skola”, för barnen leker. Allt i skidåkningen leks in i barnen och de får inga läxor.

Förtältet skall upp – men kom nu ihåg

Vi har alltid med oss förtältet på vintersemestern. Helt enkelt för att det är så härligt att få den extra platsen utanför husvagnen till skidutrustning, grill (ja, även på vintern) och campingmöbler, och så bildar det en bra värmesluss. Den här gången har vi tagit ett vintertält med namnet Isabella Snow Boy, men en sak glömde vi, att kontrollera det innan vi reste hemifrån. Inte för att man bör förvänta sig att man inte skall få med allt från fabriken, när man köper nytt, att det är rätt utrustning med mera som man kommit hem med. Med det är bra att packa upp sakerna och kontrollera så att allt stämmer innan man reser. Det hade vi alltså inte gjort och då det visade sig att vi fått en tältduk till ett Snow Boy, men stänger till ett Capri Snow fick vi lite problem med att få sakerna på plats. Goda råd var här dyra.

Två lösningar

Den ena lösningen är, att vi accepterar att vi inte kan sätta upp vårt förtält. Den andra, att vi försöker hitta en lösning på problemet. Jag ringer därför till försäljaren på Isabella, som berättar att jag kan lösa det genom att såga till stängerna så att de passar och sedan få ett nytt set när jag kommer hem igen. Jag får tag i en bågfil på den lokala snöskoterverkstaden, och kortar av de två stängerna som skall sitta i taket med ca 15 cm, så att de passar längden i det här förtältets tak. Mer behövdes faktiskt inte göras innan tältet stod som det skulle. Det svåraste var att få ner tältpinnarna i den frusna marken, men med en slagborrmaskin borrade jag upp hål i marken och därefter gick det att få ner de medhavda ”Tarzan”- tältpinnarna. Även om det bara är ett litet tält får vi det att stå fint och får optimal glädje av det under veckan. Och vi blir en erfarenhet rikare.

Jonas och Christine på 12 år vill hellre åka skidor än att sitta hemma och koppla av med familjen. Eller, rättare sagt, familjen får vänta tills liftarna stänger…

Jonas och Christine på 12 år vill hellre åka skidor än att sitta hemma och koppla av med familjen. Eller, rättare sagt, familjen får vänta tills liftarna stänger…

Skidåkning på kvällen

Två gånger i veckan är det kvällsåkning i backen, vilket betyder att Västbacken är öppen, liftarna är igång och det är upplyst i pisten. Det är något helt annat än på dagen och på ett sätt lite mysigare, även om det också kan bli lite kallare. Den här kvällen är det lyckligtvis vindstilla och vid sjutiden börjar fullmånen sin vandring över en stjärnklar himmel. Det är oerhört vackert. Nere på campingplatsen, som man kan se från liften, sitter de flesta inne i sina vagnar och myser.

Klicka för större bild Mys i husvagnenÄven om det är härligt att vara ute i naturen, är det skönt att vara hemma i husvagnen – en Bürstner 455 TS. Vi har gott om plats med dubbelsäng och badrum där bak. Garderobsskåpen och köket som har allt, ligger mitt i och det är ett mysigt uppehållsrum i framdelen av vagnen.

Det är inte kallt

Truma blåsvärmare är vår enda värmekälla och den fungerar jättebra. Vi har tagit med golvmattor och använder lite mer gas än vad vi brukar, men värmen fördelas bra, och det är bara kallt på de få ställen där mattorna inte täcker. På natten har vi ned till 10 minusgrader. På dagen, när vi inte är i vagnen drar vi ner rullgardinerna för fönstren som är de största köldbryggorna. Gardinerna isolerar bra och det gör att vi sparar lite gas. Förtältet bidrar också till att minska kylans eventuella intrång i husvagnen. Varje morgon vädrar vi ut innan vi lämnar vagnen.

Mat hemma eller ute

Vi har ett härligt kök, som vi använder flitigt. Det sköna med att bo i husvagn är att vi själva kan bestämma när vi vill äta hemma och slappa på soffan och när vi vill unna oss en middag i byn.

I Idre finns flera bra matställen. En av mina favoriter är ”Farfars Hörna”, som mest av allt påminner om en farfars stuga där man serveras riktigt god mat – à la carte.”Värdshuset” har buffé, och som något nytt underhåller servitriserna mellan serverandet, vilket är till stor uppskattning för både dem själva och gästerna.

Snöskoter – om du har action i blodet

Det finns massor av andra aktiviteter du kan ägna dig åt i Idre, än att åka utför. För det första kan en tur på längdskidor vid Nipfjället rekommenderas, särskilt vackra dagar. Två gånger i veckan kan man köra sig egen hundsläde. Isklättring är något nytt.

Nere i centrum, ca 300 meter från campingen, finns bowling, simhall, massage, lekrum, afterski och mycket annat.

Snöskoter har man kunnat köra i flera år och möjligheterna kring det är många, allt från en timme till flera dagar. Det kräver ingen erfarenhet att köra, men varma kläder rekommenderas varmt! Snöskotrarna kan köras i mer än 100 km i timmen, men körningen anpassas deltagarna så att alla känner sig trygga. Det är rent ut sagt jäkligt kul att köra snöskoter, men de låter förfärligt mycket, så jag förstår mycket väl att t.ex. längdskidåkare blir trötta på dem. Det som gör snöskoterkörning så kul är förstås farten. Det är full gas och skogen susar förbi.

Christer och jag gör en paus mitt ute i skogen, och det är en ren fröjd för örat, när vi för den stunden stänger av maskinerna, men jag ser mycket fram emot färden hem.

Afterski på ett nytt sätt

Afterski kan föregås både på den lokala baren eller hemma i husvagnen, men i Idre även i 40 gradigt varma badkar utomhus, under öppen himmel. Först äter man en god middag, sen tar man en tur in i bastun och därefter en kall drink i baljan. Det är minus 10 grader denna kväll och det snöar en smula, men det märks knappt. Det som märks är en befriande värme, som tränger in i mina ömma benmuskler. Denna form av afterski borde vara obligatorisk på alla skidresor. Den som är tuff rullar sig i snön och hoppar tillbaks i baljan igen.

Klicka för större bild Tid för avsked – men husvagnen vill inte Det har blivit dags att säga ”hej då” till Idre Fjäll, men samma morgon som vi skall resa hem, har det fallit 10 cm nysnö. Det lutar en smula på campingplatsen och det är tillräckligt för att vi inte skall kunna ta oss upp. Det är ännu brantare på vägen ned från Idre Fjäll centrum och upp till själva platsen, men där tog vi fart och kom upp utan några som helst problem. När du själv kommer fram till platsen och är osäker på om du kommer att ta dig upp, ställ husvagnen på den stora parkeringsplatsen, hämta campingchefen som i sin tur hämtar upp husvagnen med bulldozer.

Klicka för större bild Problemet nu er, at vi holder stille og skal sætte i gang på en lille skråning. Men det har man på campingpladsen prøvet mange gange før, så der går ikke mange minutter før Gunner står klar med den store gummiged og et træktov. Vi er klar til afgang på få minutter.

Klicka för större bild Vägen söderutVi kör från Idre till Sälen, vidare över Malung och Inlandsvägen (45) till Göteborg. Därefter motorvägen till Helsingborg.På bilden ses vägen från Idre Fjäll till Sälen.

Klicka för större bild Från Sälen och till KarlstadHär ses vägen från Sälen och till Karlstad (söder om). Därefter är vägarna fina och torra.

Klicka för större bild Extra utrustning till bil och husvagnSnökedjor. Kom ihåg att prova dem hemma, så att du vet hur de skall sitta när det är dags att använda dem. Draglina, startkablar, en skyffel, lyktor – gärna med stora ljuskäglor. Gärna en pannlampa så att du får händerna fria att arbeta med. Mattor och varma kläder. Packa inte ner skidkläderna för djupt i väskan bara. Små fingervantar, så man kan arbeta.Fördelen med att ha husvagnen med sig, är att man har sitt lilla hem med på kroken. Blir vädret för dåligt att köra i. Ja, stanna då till, ta en lur eller något att äta tills förhållandena blir bättre igen.

Klicka för större bild FaktaFå massor av turistinformation på idrefjall.se.Klicka på (PDF) filen för att få en översikt över pisterna. Bifogad fil: Pistöversikt (407 Kb)

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket