Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

26.3.09

Av: Lars Erik Poulsson Fotograf: Lars Erik Paulsson
Dela
 

Notin – en lyxhusbil från Frankrike

I Feurs, strax väster om Lyon, finns anrika företaget Notin. Grundat 1921, och numera specialiserat på kundanpassade lyxhusbilar.

Osaka är en av Notins mer ”normala” halvintegrerade modeller.

Osaka är en av Notins mer ”normala” halvintegrerade modeller.


Medan de flesta lyxhusbilstillverkare satsat på så kallade Liner-modeller, med bland annat bussliknande front och jättevindruta, så ser Notins husbilar – det finns både halv- och helintegrerade modeller på programmet – mer ”alldagliga” ut på utsidan. Ett närmare studium visar dock att utsidan består av en ovanlig kombination av aluminium och glasfiberarmerad plast, som ger både en slätare yta och en oerhörd styrka. Ytan är också lättare att hålla ren, jämfört med glasfiberarmerad plast som ju har mikroskopiska porer i ytskiktet.

Klassisk planlösning i Notin Osaka.

Klassisk planlösning i Notin Osaka.


Redan vid en snabb blick kan man också konstatera, att fronten på de helintegrerade modellerna har en helt egen design där det endast är stjärnan i sin ring som avslöjar vilket chassi bilarna är baserade på.

Utvändigt lägger man också märke till de praktiska jalusierna vid alla fönster, som både förhindrar insyn och stänger värmen ute.

Ännu lyxigare inuti än utanpå – Notin Volga.

Ännu lyxigare inuti än utanpå – Notin Volga.


Det är emellertid invändigt som man hittar detaljerna som skiljer Notins husbilar från seriebyggda standardmodeller.

Alla snickerier är till exempel gjorda i massiv ek, och kunden kan själv välja om han vill ha den naturfärgad eller vitlaserad.

Diskmaskin, om så önskas …

Diskmaskin, om så önskas …


Klädseln på sofforna består av antingen lättskött microfiber eller härligt skinn, och även här har kunden stora möjligheter att välja den färg han vill ha.

Även de små detaljerna visar att Notins husbilar är något utöver det vanliga, och bilarna har många praktiska detaljer som till exempel ett ”garage” som är åtkomligt både från sidan och bakifrån.

Notins utbud består av 8 halvintegrerade modeller, 6 helintegrerade modeller samt 5 helintegrerade modeller i det som man kallar Prestige-serien.

Alde vattenburen centralvärme är standard i Prestige-serien, och finns som tillval i övriga modeller. Alde-installationen är, enligt Alde själva, av mycket hög klass.

Någon svensk representant finns inte.

Läs mer här: notin.fr (finns även på engelska och tyska).

Vitlaserad ek och rött skinn i Notin Volga.

Vitlaserad ek och rött skinn i Notin Volga.


Se också...
Länkar Länkar:
Länkar Husbilar: Notin
Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt