Orsa Grönklitt: En pärla för barnfamiljer – sommar som vinter

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Vi rullar in på en proppfull campingplats och tror knappt våra ögon. Alla 60 platser är upptagna, och vi kan se på snön att de har stått här hela vintern.

Orsa Grönklitt Camping

Orsa Grönklitt Camping Det hade vi inte riktigt räknat med!Det ser både fint och jättetrevligt ut. Campingchefen skottar fram en plats åt oss. Det är inte en riktig plats, men med en extra lång elkabel kommer vi på plats och får el och allt.

Klicka för större bild Orsa ligger….Orsa Grönklitt ligger ca.15 km norr om Orsa, som ligger norr om Siljan i Dalarna.

Klicka för större bild Pister för hela familjenDet är förmiddag och solen strålar från en klarblå himmel.Campingen ligger på första parkett i förhållande till skidanläggningen, vilket gör att vi bara kan sätta på oss skidorna och glida ut i de välpreparerade pisterna. Det finns 14 olika svårighetsgrader, men de flesta är av den enklare sorten och det gör det helt perfekt för barnfamiljer.

Klicka för större bild De har det braAnläggningen är heller inte större än att barnen ensamma kan ta sig runt i alla pister, när de har lust till det. De kan helt enkelt inte åka vilse.Framför foten av alla pister, på sydsidan, ligger skidskoleanläggningen där barnfamiljerna möts. Det är fyllt med små skidor, stavar och hjälmar. Det är nåt att hålla ordning på för föräldrarna det. Alla barn under åtta år, som har hjälm, får i övrigt gratis liftkort. De minsta transporteras i pulka eller på Bob. Väl nedpackade. De har det bra.

Klicka för större bild Barnpisten genom BlåbärsskogenBlåbärsskogen är en av Orsa Grönklitts barnsatsningar. En speciell barnpist som går genom skogen där de små skidåkarna bl.a. kan möta talande träd och blåbärstroll.

Klicka för större bild Kombinerat längdskidåkning och alpintOmrådet är bra till att kombinera alpin skidåkning och längdskidåkning. Det finns mer än 5 mil preparerade skidspår att svettas i. Alla går genom skogen och runt områdets alla sjöar. Den välkända Siljanleden, som är mer än 30 mil, slingrar sig också förbi Orsa Grönklitt.Jag är imponerad av att se hur bra de minsta barnen klarar sig på skidor. Det gäller både längdskidor och alpint.

Klicka för större bild Det blir fem sittplatser..Vi åker fram till dess att liften stänger, sen avslutar vi dagen med att glida över på campingplatsen där husbilens värme väntar. Den har 22 grader plus inne och 5 grader minus ute. Vi kokar kaffe, varm choklad och myser till riktigt ordentligt med nybakade kanelbullar. Det är gott om plats då förar- och passargerarsätet kan vändas, så att det blir fem sittplatser istället för tre.

Klicka för större bild Vintercamping en hel säsongÄven om campingen är full med vagnar, är det säkert bara campare i 25% av dem. De flesta ställer sina vagnar på platsen under hela säsongen, som sträcker sig från 1.10 – 1.5. Sen åker de hit och tillbringar helger och lov, men det är sällan någon i vagnarna hela tiden. Det är som ett litet samhälle, där man känner varandra, hjälper varandra och inte minst håller ett öga på varandras husvagnar. Det är mest svenskar, en del norrmän och ett par danskar.

Klicka för större bild Här är grannen Leif på besökBerit och Bengan har kommit hit mer än 12 år i rad. Det är deras andra hem. Husvagnen står permanent på platsen hela vintern, men på sommaren åker de runt till andra ställen. Det betyder att mer än hälften av året sover de i sin vagn. De firar också både jul och nyår i den. Här är grannen Leif också på besök så vi snackar lite om vintercamping. Bengan berättar för övrigt att han använder vår hemsida till att följa med i campingnyheter m.m. och det gläder oss.

Klicka för större bild SnöskotersafariDet är en helt speciell upplevelse att sitta på de här maskinerna. Inte för att jag egentligen tycker att det är en aktivitet som går ihop med den vackra oberörda naturen, för snöskotrar både låter och stinker, men när man väl får lov att ge den full gas ut över en frusen sjö, ja, då är det ren lek och man glömmer det där med naturen. Var sak har sin tid. Vi kör ca. 80km/h för full gas. Vi kör ikapp. Vi svänger tvärt i den djupa snön så det vita pudret yr. Vi kör och kör tills vi får mjölksyra i armarna. Det är bara så häftigt.

Klicka för större bild Ett vackert ljusFörst när vi stänger av skotrarna och sitter och äter vår medhavda massäck återfår vi det befriande intrycket av stillhed, renhet och den oberörda naturen. Solen står lågt och ett vackert ljus lägger sig över sjön, där mängder av spår vittnar om en halv timmes suverän lek i djup snö. På väg tillbaks genom skogen kör vi lugnare och på rad efter varandra. Vi möter folk på längdskidor och några av dem håller sig provokerande för näsan eller öronen. De har rätt. Vi låter och luktar, men det är kul ändå. Som sagt var sak har sin tid.

Klicka för större bild Nåt på krokenVi chansar och går upp tidigt för att försöka fånga kvällens måltid – en fisk från någon av alla de sjöar som finns i området. Stefan är bara 28 år och hans största intresse är att fiska (vi retar honom och frågar om tjejer kommer som nr.2). Han visar oss ett bra ställe också borrar vi upp ett hål i den ungefär halvmetertjocka isen. Solen har knappt gått upp och det är rätt kallt. Minus åtta grader. Det sätts räkor på kroken och sen är det bara att vänta tålmodigt. Nu är det det med att fiska att det inte bara är att få fisk, utan också att ta sig tid att njuta stillheten och det vackra vinterlandskapet. Solen börjar så smått att bryta igenom och vi njuter av dess värmande strålar. En förbipasserande (också morgonpigg) längdskidåkare frågar nyfiket om vi fångat något. Men nej, vi har ingen tur. I gengäld är vi vakna, pigga och klara för ännu mer skidåkning när klockan är nio och liftarna öppnar. Vi har redan fått ut massor av dagen, även om vi inte fick nåt på kroken.

Klicka för större bild God kvällsmatJag får ett par fiskar från Stefans frys, så kvällsmaten är räddad. Och det smakar gudomligt. Enkelt och lätt att tillaga med lite färsk gorgonzolapasta och några limeklyftor. Det smakar så gott. Nu är det inte för att jag skall rosa min egen matlagning, men man får verkligen god aptit av att vara ute i den friska luften, också sover man gott om natten.

Klicka för större bild FrostDet är stjärnklart när vi kryper till kojs och temperaturen är redan nere på minus tio grader.Tidigare under dagen satte jag på ett extra termolager på framrutan som annars släpper igenom en massa kyla. Tillsammans med det kraftiga draperiet som dras runt förarhytten ger det bra isolering när det blir riktigt kallt ute.

Klicka för större bild Björnen sover…För första gången har Björnparken i Orsa, som är Orsa Grönklitts största attraktion, öppet på vintern. Björnen sover, men du kan se deras vinteride här på den här sidan på internet orsa-gronklitt.se (klicka på Bjönparken). Övriga vilda djur som varg, fjällräv, lodjur och järv kan du se i deras naturliga omgivningar – den svenska skogen. Och slänger vi en blick norrut så är det faktiskt bara skog så långt ögat kan se. Imponerande.

Klicka för större bild Andra aktiviteterOrsa Grönklitt har många olika aktiviteter för hela familjen, men det görs speciellt mycket för de små och då har ju som regel föräldrarna det också bra. Längdskidåkning, hundsläde, tolkning efter häst, afterski för barn, kälkbacke, temakvällar i restaurangen och skidskola där skidåkningen leks in i barnen. Jag skulle kunna fortsätta med ännu mer. Servicen i restaurangen är bra, men maten är dessvärre inte på samma nivå.

Klicka för större bildFotograf: Bengan Lindgren Allt har sitt slutDet är sista dagen och vi måste packa. Solen skiner från en molnfri himmel. Snön är perfekt, men vi får dessvärre vända näsan hemåt. Men lyckligtvis en alldeles underbar semester rikare. Batterierna är uppladdade och slutligen måste vi än en gång ge ros till vintercampingens glädjeämnen. Det är bara så mysigt och långt ifrån kallt…..

Klicka för större bild Fakta om husbilenVi åkte i en Kabe Travelmaster HI, som står för halvintegrerad. Modellen har extra stort lastrum, men fås också med separat duschkabin. Bildelen består av FIAT Ducato Maxi 2,8 JTD med så kallade ”Norden Specifikationer”, som bl.a. består av större generator och startbatteri (100Ah) och tonade rutor.Vi är tre personer i bilen och det fungerar bra med den fasta dubbelsängen och en extra bädd.Husbilen är dock helt ideell till två vuxna. Det är gott om plats på badrummet och duschen fungerar bra. Vi duschar alla tre, och det finns tillräckligt med varmvatten om vi bara tänker oss för.Det stora lastutrymmet under sängen och i bakändens vänstra sida är oumbärlig, särskilt på vintern när vi har både skidor, pjäxor och möbler med oss. Lastrummet är uppvärmt. I köket är det bara två gaslågor, men det går.

Klicka för större bild Torra faktaKarossen är en sandwichkonstruktion bestående av:Golv:4 mm vattenfast plywood, 65 mm isolering av styren, 6,5 mm plywoodVäggar och bakände:Glasfiberarmerad plast, 25 mm divinycell och skumlaminerad galonFönstren har dubbla akrylglas med rullgardiner och myggnät.På vår resa körde husbilen ca. 8 km/l diselTotalvikt: 3.500 kg90 l färskvattentank och 100 l spillvattentank.Svängmoment (Nm) – 300 vid 1800 o/min.Inbyggd motorvärmare.

Klicka för större bild VärmeHusbilen har Alde 3000 Compact (central- och golvvärme) och det fungerar otroligt bra oavsett om vi kör på el eller gas. Från helt kall vagn (ca. 5 grader) till rumstemperatur (22 grader) går det 13 minuter.Mycket bra.Det är denna lilla ”panna” som gör hela värmearbetet.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket