CampingSverige.se

25.10.13

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Campingsemester vid Honfleur i Normandiet

Man kan inte beskylla de gamla vikingarna för att ha fel när de påstod att de kommit till något som liknade deras inhemska land. De gick under beteckningen män från Norden och än idag kallas området runt floden Sein´s mynning för Normandiet. Det var också denna flod som drog till sig våra förfäder då de var på utkik efter frodigt land, rikedomar och vackra damer.

Normandiets branta kuster

Normandiets branta kuster


Normandiets centrum

Vikingarna var ju heller inte rädda för att spotta i nävarna o ro mot strömmen. Från Seins mynning nådde de enstaka gånger ända upp till Paris. Men för det mesta stannade de uppe i Rouen som de gjorde till huvudstad i Normandiet.

Nog liknade det inre av Normandiet hemlandets fagra slätter och den stora floden drog till sig vikingarna som gjorde området fruktbart.

Fiskrikedomarna i havet utanför Normandiets kust fick dock en annan stad att blomstra också – Honfleur.

Staden hade försvunnit om vikingarna hade lämnat landet, men många blev fastboende här. Området är fortfarande befolkat av många blåögda människor med blont hår.

Längs kusten är Seins mynning centrum för Normandiets kust, och gränsen mellan Haut-Normandiet och Bas-Normandiet går mitt under den stora bron som leder över Seine.

Hamnen från 1700 talet i Honfleur

Hamnen från 1700 talet i Honfleur


Honfleur

Staden består egentligen av två delar – Harfleur (och Le Havre) norr om mynningen och Honfleur söder om mynningen. Industrin hör hemma i Harfleur, men det är Honfleur som har blivit berömt. Det gjorde den då konstnärer, speciellt under 1800 talet, upptäckte att staden var som en romantisk, kulört motivvärld.

Konstnärerna efterföljs av miljoner turister som söker samma motiv.

Stranden i Etretat

Stranden i Etretat


Hamnen i Honfleur – med allt gott ifrån havet

Hamnen har fått konkurrans av en mycket stor husbilsplats i närheten. Det ger en ny sorts turister i staden där hamnfasaderna numera utgörs av en obruten linje av restauranger som erbjuder allt gott från havet.

Emellanåt kan man fortfarande njuta av den inre hamnens kulörta fasader, det gamla kruttornet vid slussen, borgmästarens Hotel de Ville, som är strategiskt anlagt vid inloppet så han kan hålla ett öga med aktiviteterna på kajen.

Från hamnen går den stora huvudgatan ut till området och den stora campingplatsen i Eguemauville, men följer man hamngatan mot mynningen kommer man till den mindre campingplatsen i Honfleur.

Etretats mest fotograferade parti

Etretats mest fotograferade parti


Etretat – med imponerande klinter

Det är ett av de största dragplåstren för naturens skådespel som tar plats här i den lilla kuststaden Etretat.

Krit- och sandstensklinterna reser sig brant upp ur havet, som delvis har brutit ned dem. De hårda partierna står tillbaka som fästningsmurar. Det är en av de mest fotograferade platserna i Normandiet, ja faktiskt i hela Frankrike.

Man skall parkera i stadens utkant för det finns helt enkelt inte plats för alla bilar som gärna vill se den spektakulära synen. Det är ca.1000 m att spatsera till stranden och klinterna.

Det är en lång och vacker promenad som följer hela bukten, men man kan bestiga klinterna på den södra delen av bukten.

Norr om bukten går en brant stig upp över markerna vid de branta klinterna, varifrån man också har vacker utsikt.

Stigen är markerad men inte särskilt jämn. Ända uppe på den högsta punkten ligger en liten kyrka, Chapelle Notre-Dame-de-la-Garde. Det finns också parkeringsplats bakom kyrkan.

Man kommer nära fåglarna

Man kommer nära fåglarna


Campingmöjligheter i och vid Honfleur

Nära centrum ligger Camping du Hare, en liten plats med blygsamma förhållanden och i stort sett helt utan skugga. Seines fina badstränder ligger i gengäld mycket nära platsen.

Camping La Briquerie, 3 km söder om Honfleur är en mycket välutrustad plats. Bland annat finns vattenland och bastu. Bommen hade ett speciellt nummer-igenkänningssystem så den låste enbart upp för bilar som var registrerade i receptionen. Smart! Platsen ger ACSI rabatt.

I Etretat ligger platsen L´Aiguille Creuse som är en mindre plats med bra utrustning, bland annat swimmingpool och WiFi. Den ligger i lantliga omgivningar i samhället Les Loges och här ges rabatt med Camping Cheques.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt