Housecar

CampingSverige.se

27.10.10

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Danmark: Aktiv campingsemester på Fyn

Danmark är ett av världens mest cykelvänliga land. Fyn och Sydhavsøerne är helt suveräna. Det finns vad jag vet ingen statistisk undersökning på detta men med flera tusen kilometer i benen på danska och utländska cykelvägar tvivlar jag inte.

Klicka för större bild


Val av område

När valet denna gång föll på det sydfynska öhavet, var det för att min son Mathias på fyra år var med mig för första gången och då är det sydfynska öhavet idealiskt. Avstånden är korta och det finns rikligt med naturliga pauser, som t.ex. när man åker färja. Det gör också att dagsetapperna inte behöver bli så långa och det kan lätt läggas in en extra runda på turen, så den blir lite längre om det känns lite för kort. Möjligheterna är många.

Campingplatserna i det sydfynska öhavet ligger som pärlor på ett snöre och det är lätt att planera resan efter vad familjen vill se och hur långa dagsetapperna önskas vara. Vädrets makter måste också tas med i beräkningarna så det är viktigt att vara flexibel.

Klicka för större bild


Bra förberedd

Mathias och jag sover i tält och har liggunderlag, sovsäckar och det lilla trangiaköket med oss. Mathias har bara sovit i tält ett par gånger tidigare så före avfärd har vi övat hemma i trädgården.  På det sättet var det inte långt in till den riktiga sängen om han tappade modet. Vi har också cyklat ett par turer hemma för att han skulle vänja sig att sitta i barnstolen. På de turerna har jag också fått en aning om hur länge han orkar sitta still, samtidigt som det var bra motion för mig. Vädret är vi ju inte herrar över så regnkläder är självklart en del av packningen. Om det blir för illa hyr vi en stuga istället för att tälta. Var uppmärksam på att detta kan vara svårt under skolornas sommarlov.

Klicka för större bild


Vi startar på Ærø

Vi utgår från Ærø. Campingplatsen ligger mitt på ön och är bra som utgångspunkt för turer både norr- och söder ut. Här tillbringar vi ett par dagar åt att se ön. Avstånden är korta. Från Marstal tar vi färjan till Rudkøbing som ligger på Langeland, där vi bara behöver cykla 16 kilometer för att komma till en av Danmarks trevligaste campingplatser, där det finns ett helt område bara för tältcampare. Vi tältar på en öppen äng nära en liten skog fylld med sjungande näktergalar.

Vidare till Tåsinge

Turens längsta etapp går mellan Langeland och Tåsinge, där vi åter hittar en skön plats en liten bit bort ifrån de övriga camparna. Campingplatsen är som upplagd för turer till t.ex. Landet Kirke, Valdemar Slott och Svendborg Hamn med alla träbåtar. Cykelturen runt till dessa attraktioner är en upplevelse i sig. Det finns hela tiden något att titta på och på många platser kan vi pausa. Vi har dagar där vi har matsäck i ryggsäcken, andra gånger äter vi på de lokala krogarna eller caféerna och får lunchen serverad. Vi kan göra precis som vi vill.

Klicka för större bild


Sista anhalten

Sista stoppet blir Thurø. Campingplatsen ligger åter helt idealiskt med stranden nära inpå. Vi kan höra vattnet när vi ligger i tältet, liksom luften gör tältcamping till något alldeles speciellt. Naturens ljud kommer mycket nära. Härligt att somna in till – ännu bättre att vakna till. Mathias har redan börjat tycka om cykelsemester och det gläder mig självklart eftersom hela familjen gillar denna semesterform väldigt mycket.

Nästa år skall han få ha sin egen cykel fastspänd på min så att han kan hjälpa till att trampa. Så kan lillasyster ta över barnstolen.

Cykelbagage

Tält
Sovsäckar
Liggunderlag
Trangia – campingplatsens kök kan också användas
Cykelkläder – lätta kläder som torkar snabbt
Cykelskor eller gummiskor, sandaler
Badkläder och sovkläder
Toalettsaker, handdukar
Regnkläder
Solglasögon och solkräm
Vattendunk, cykelkarta, karthållare och kamera
Kom ihåg att packa i vattentäta väskor.

Se också...
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt