CampingSverige.se

20.9.14

Av: Johan Persson Fotograf: Johan Persson
Dela
 

Elmia 2014: Form och funktion i färgsprakande blandning

Hela husvagns- och husbilssverige har väntat på de fyra fantastiska dagar då hela branschen möts under ett och samma tak. Det är förstås den årliga mässan Elmia Husvagn Husbil vi pratar om. Totalt besöktes årets upplaga av 35 242 personer.

Sealander - båt och husvagn i samma fordon!

Sealander - båt och husvagn i samma fordon!


Utbudet på mässan var som vanligt stort och en hel del fräcka nykomlingar fick ta plats bland de etablerade varumärkena. Bland uppstickarna måste Sealander nämnas. Genom åren har flera försök att ta fram ”husvagnsbåtar” gjorts men de har förblivit prototyper. Kan Sealander bryta det mönstret? På land är den en liten husvagn som kan dras efter bilen, och när land tar slut är det bara att backa ner vagnen i vattnet, starta motorn och fortsätta resan. Sealander är ett verk av industridesignern Daniel Straub från Tyskland, och nu har Sealander även en agent för Skandinavien.

Adria Altea4four.

Adria Altea4four.


Färggrann Adriavagn

Adria från Slovenien har avverkat 50 år som husvagnstillverkare. Det ska såklart firas, och Adria gör det mer massor av färg. Den nya modellen Altea 4Four kan fås i flera färgsprakande exteriöra designalternativ, 29 stycken närmare bestämt. Den interiöra designen har drag av Astella Glam-serien och är dessutom mycket funktionell. Den främre sittgruppen kan arrangeras på flera olika sätt, och det ena ryggstödet kan nattetid fällas upp och bilda en våningssäng.

Hobby OnTour 360KB.

Hobby OnTour 360KB.


Hobby OnTour

Marknadsledaren Hobby satsar stort på resevänliga husvagnar och lanserar serien Ontour, som finns i fem planlösningar. Med resvänliga menas det att modellerna har kompakta mått och låg vikt. Största storleken 490 SFf har en totalvikt på endast 1350 kg. Nytt från Hobby är också husbilen Optima och jubileumsmodellen Anniversary Edition. Hobby firar nämligen 30 år som husbilstillverkare.

En blickfångare från S Karosser - en trehjuling med påbyggd boendedel!

En blickfångare från S Karosser - en trehjuling med påbyggd boendedel!


Cykelbil!

På tal om husbilar så finns det även uppstickare på detta område. S-Karosser i Dorotea har tagit fram en så kallad cykelhusbil. En husbil som trampas framåt som en cykel men som har komforten hos en husbil. Här finns gasolkök, säng, dusch, bord, stol och markis. Vikten ligger på 170 kg. Någon serieproduktion är i nuläget inte planerad.

När vi är inne på husbilar kan vi också nämna Tyska Westfalia som nu finns på svensk mark. Dessa så kallade Panelvans är Westfalias specialitet och de finns med både Fiat, Mercedes och Volkswagen som grund.

Nya Nordica från Solifer.

Nya Nordica från Solifer.


Nya serier från Solifer

Solifer, som är en del av Mobile Living Group genomgår ett generationsskifte inför den nya säsongen. Produktionen är flyttad till Tyskland och tre helt nya husvagnsserier har presenterats. Tidigare i år har vi bekantat oss med modellerna Evolution och Sense. Nu till Elmia-mässan premiärvisades även instegsserien Nordica. Med en prislapp som börjar vid 149 000 SEK är det en konkurrenskraftig produkt. Nordica bjuder på ljus, skandinavisk inredningsdesign, ett fräscht yttre och fyra modeller, 420, 470, 510 och 570. De två största är barnkammarmodeller med fyra permanenta bäddplatser.

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt