CampingSverige.se

1.10.16

Av: Sandra Irengård
Dela
 

Här finns Europas sämsta bilförare

Att åka på bilsemester i Europa har onekligen varit en populär resform i sommar. Flexibilitet och frihet i all ära, men det finns också vissa utmaningar med bilen som ens främsta färdmedel. Som att samsas med andra bilister på Europas vägar. Störst utmaning tycks det vara att köra bil i Italien, vars förare utses till de sämsta bilförarna i Europa enligt majoriteten av de svarande i årets upplaga av Stena Lines Bilsemesterrapport.

Italien är populärt att bilsemestra i, men se upp för medtrafikanterna.

Italien är populärt att bilsemestra i, men se upp för medtrafikanterna.
Fotograf: In Italia


Bilköer, uttråkade barn och bensinstopp är några av de orosmoment som kan få även en rutinerad förare ur balans under en bilsemester. En annan är ens medtrafikanter. Enligt Stena Lines undersökning Bilsemesterrapporten 2016, som genomförts i fem länder, däribland Sverige, så är det framförallt på de italienska vägarna man ska vara extra uppmärksam. Var tionde svensk anser nämligen att italienarna är Europas sämsta bilförare, en åsikt som delas av såväl britter som tyskar och irländare.

På sådana här vägar sätts bilföraren på prov.

På sådana här vägar sätts bilföraren på prov.
Fotograf: In Italia


Olika körstilar och temperament

Även fransmännen placeras högt i listan. Fem procent av tyskarna och fyra procent av de svarande i Sverige och Irland tycker att fransmän är sämst på vägarna. Lägst rankade som bilförare är de dock utav britterna där fransmännen får hela sju procent. I Polen är respondenterna dock mer kritiska till tyskarnas körförmåga och nästan tre av tio uppger att de är de sämsta förarna. Och, möjligen lite överraskande, när man frågar svenskarna själva, så är tydligen inte heller vi några kungar på vägarna utan placerar oss själva på en femte plats och hävdar därmed att vi är sämre bilförare än exempelvis våra grannländer Danmark, Tyskland och Norge.

– Varför listan ser ut som den gör kan vi bara spekulera i, men troligen har det att göra med att vi har olika körstilar och temperament i olika länder. En sak är i alla fall säker och det är att det finns mindre bra förare i alla länder och det är viktigt att vara uppmärksam då många nu beger sig hemåt efter semestern och det kan bli trångt längs med vägarna, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

5 i topp

"Vilket land i Europa anser du har sämst bilförare?"
Svaret blev:

Italien 10 %
Albanien 4 %
Frankrike 4 %
Grekland 4 %
Sverige 3 %

Undersökningen genomfördes i Sverige, Storbritannien, Irland, Tyskland och Polen med 1 000 personer i varje land, i åldrarna 18-65 år som svarade på frågorna via en webbpanel. Listan är förkortad.Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt